[mk3]poziom oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk3]poziom oleju
gdzie na bagnecie powinien zawierac sie poziom oleju jak sprawdzic czy jest go wystarczajaca ilosc
Ostatnio zmieniony wt lut 14, 2006 01:27 przez gienek, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: poziom oleju
gienek pisze:gdzie na bagnecie powinien zawierac sie poziom oleju jak sprawdzic czy jest go wystarczajaca ilosc
Właściwy poziom oleju to zależy od silnika, ale przeważnie środek spłaszczonego elementu bagnetu albo średnia między MIN a MAX.
bagnet ma wcięcie i po środku tego wcięcia jest szachownica i teraz jak jest poniżej szachownicy to za mało ! jak jest na sazchownicy to ok ale powinno się dolać
powyżej szachownicy jest jeszcze pole które sięga aż do maxa i na tym polu jest stan idealny ale zeby nie lać aż na maxa bo to też może się źle skończyć ja zawsze leje tak aby zakryć szachownice ... czytałem o tym w instrukcji obsługi
powyżej szachownicy jest jeszcze pole które sięga aż do maxa i na tym polu jest stan idealny ale zeby nie lać aż na maxa bo to też może się źle skończyć ja zawsze leje tak aby zakryć szachownice ... czytałem o tym w instrukcji obsługi
- igor002
- Marysiakra
- Kontakt:
pomiędzy górą szachownicy, a dołem i miedzy min a maxc jest 1litr oleju, tzn tyle wejdzie miedzy dołem a góra, i to na górze to max na dole to minimum, mozna lać maksimum do max i minimum do min:) jeżeli masz cała zakrytą i nie wchodzi ci na to bez szachownicy to ok.
a spradz dokładnie, tzn na zimnym silniku, wylmij bagnet, przetrzyj szmatką, a potem wsadz spowrotem tak jak trzea czyli do oporu i wyjmij i wtedy zobacz ile dokładnie.
Pozdro
a spradz dokładnie, tzn na zimnym silniku, wylmij bagnet, przetrzyj szmatką, a potem wsadz spowrotem tak jak trzea czyli do oporu i wyjmij i wtedy zobacz ile dokładnie.
Pozdro
Mk3 GTI 16V ABF
- Wardek
- Mały gagatek
w mk3 1.8AAM ta szachownica jest dość mała i jak na moje oko jest to pół litra. Mi po wymianie oleju i filtra stan ciut powyżej środka szachownicy 3,8L olejku weszło...
Audi A6 C4 2.5 TDI AEL Quattro Avant
VW Golf 1.9 TDI 1Z
było: Passat B5FL AWX, A6 C4 1.9TDI, Mercedes 814 6.0 D, Golf III 1.8, Renault Safrane 2.1TD, Vectra B 2.0, Polonez, Łada, 126P, MZ, WSK..
VW Golf 1.9 TDI 1Z
było: Passat B5FL AWX, A6 C4 1.9TDI, Mercedes 814 6.0 D, Golf III 1.8, Renault Safrane 2.1TD, Vectra B 2.0, Polonez, Łada, 126P, MZ, WSK..