Citizen Band
Citizen Band
Nie dramatyzuj.
Owszem pokręteł sporo, ale:
- bandę (40'tkę) ustwaiasz raz i ewentualnie się przełączasz jak chcesz sobie sieknąć DX'a na 27.555 MHz.
- MicGain ustwiasz raz i ewentualnie za jakiś czas sobie go poprawisz
- kalibracja SWR, to jak chcesz sobie sprawdzić czy SW w kosmos nie poszedł. Poza tym nie ruszasz.
- RF Power ustawiasz na maksa i tak zostaje. Chyba, że coś się sprzęga itp, wtedy dajesz mniej by było wporzo i zapominasz o kolejnej gałce
- AM/FM/CW/SSB zmieniasz wtedy gdy chesz przejść na inną modulację.
W sumie zostaje Ci z pokręteł głośność, squelch (ja nie uzywam), RFGain oraz nowe dla Ciebie Clarifier/Fine wykorzystywane przy łącznościach wstęgowych. Jedno ustawia częstotliwość nadajnika wraz z odbiornikiem, drugim dokręcasz odbiornik w zależności czy jest cienko czy grubo.
Dasz sobie radę. Jak widać za wiele do kręcenia nie ma. W Omegaforce jest tego więcej, ale w czasie jazdy, bez patrzenia na radio daje się to spokojnie opanować.
Owszem pokręteł sporo, ale:
- bandę (40'tkę) ustwaiasz raz i ewentualnie się przełączasz jak chcesz sobie sieknąć DX'a na 27.555 MHz.
- MicGain ustwiasz raz i ewentualnie za jakiś czas sobie go poprawisz
- kalibracja SWR, to jak chcesz sobie sprawdzić czy SW w kosmos nie poszedł. Poza tym nie ruszasz.
- RF Power ustawiasz na maksa i tak zostaje. Chyba, że coś się sprzęga itp, wtedy dajesz mniej by było wporzo i zapominasz o kolejnej gałce
- AM/FM/CW/SSB zmieniasz wtedy gdy chesz przejść na inną modulację.
W sumie zostaje Ci z pokręteł głośność, squelch (ja nie uzywam), RFGain oraz nowe dla Ciebie Clarifier/Fine wykorzystywane przy łącznościach wstęgowych. Jedno ustawia częstotliwość nadajnika wraz z odbiornikiem, drugim dokręcasz odbiornik w zależności czy jest cienko czy grubo.
Dasz sobie radę. Jak widać za wiele do kręcenia nie ma. W Omegaforce jest tego więcej, ale w czasie jazdy, bez patrzenia na radio daje się to spokojnie opanować.
Ostatnio zmieniony pt sty 14, 2011 22:28 przez Chmarski, łącznie zmieniany 1 raz.
Najlepsze przy kołku w serce jest to, że działa nie tylko na wampiry.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Citizen Band
Ten 87 jest jakiś poprzestawiany. Band C jest na bandzie D. Grzebany przez amatora. Niby dostrajany, ale ja jako laik widzę, że to nie cały potencjał tego radia.
Citizen Band
A sprawdź czy banda A jest tam gdzie powinna być, bo może źle gałka jest założona... jesli da się ją źle założyć.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Citizen Band
Bandy można bez problemu ustawiać i tak jak wskaźćnik na gałce, tak pokazuje na radiu. Widocznie radio musi być poprzestawiane, że pracuje na bandzie D.
Citizen Band
U mnie zmiany. Zamieniłem S45 na Galaxy DX99V. RFX'y już idą i to w nim wylądują. Z HAM'a wymontowuję Top-Guny i też wylądują w Magnumie. HAM zostanie zastępczakiem bez TopGunów, więc odpadnie mi problem, które radio będzie zastępczakiem. Do tej pory miałem takie rozterki.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Citizen Band
Ja wróciłem w aucie do A18. A87 jak dla mnie był słabszy odsłuchowo i nadawczo. Jednak dobry serwis i podkręcenie radia robią swoje. Na ciężarowym zamontowałem już Turbo 2001 i A87 jest gotowy do podłączenia. Resztę zestroję w poniedziałek SWRmiarką i zobaczymy jak tam poleci. W razie co mam jeszcze zastępczego Presidenta Johnny i A87 mogę wyslać na tuning i przegląd. Jeszcze przydałby się mikrofon ze wzmocnieniem.
- k0nr4d
- _
- Auto: GSXR/A8
- Silnik: R4V8
- Kontakt:
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Citizen Band
Nie chce Ci skłamać, ale bodajże 12mm, czyli standardowe jak w prawie każdej antenie. Dla pewności w poniedziałek będe na bazie przy aucie to Ci zmierzę.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Citizen Band
Byłem wczoraj pod Bloniami autem ciężarowym, wchodze na 7 kanał a tu cisza Jednak zestaw na aucie jnest za słaby na takie bajery. Tutaj akurat Alan 102 z antreną 1,5 metra President. Może uda mi się by moim autem, bo tam mam '87 więc myśle ze będzie ok.
Citizen Band
A wołałeś chociaż? Bo czasami jest cisza, ale ktoś akurat będzie siedział na kanale...
Jeden kolega prawie cały dzień wczoraj czuwał przy radyjku. I do niego z Błonia miałeś szansę się dowołać bo akurat po tej stronie Warszawy ma bazę.
Pytanie jeszcze czy dojdziesz do niego z sygnałem na tyle mocnym by mu się przez lokalne zakłócenia przebić.
Jeden kolega prawie cały dzień wczoraj czuwał przy radyjku. I do niego z Błonia miałeś szansę się dowołać bo akurat po tej stronie Warszawy ma bazę.
Pytanie jeszcze czy dojdziesz do niego z sygnałem na tyle mocnym by mu się przez lokalne zakłócenia przebić.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Citizen Band
Może częściej będe wpadał w te rejony, bo nasza firma ma oddział w Gnatowicach Starych między Sochaczewem a Błoniami. Wczoraj akurat tam byłem przez całą dobę więc sobie siedziałem na CB. Z moim szefem myślimy nad zmianami CB radii w cięzarowych, żeby kazdy miał w miare wypasione radio.
Na Magnumce zamontowałem Turbo 2001, ale podobno SWR trochę wysoki. Czyżby brak masy? Wychodzi na to, ze trzeba skrócić promiennik.
Na Magnumce zamontowałem Turbo 2001, ale podobno SWR trochę wysoki. Czyżby brak masy? Wychodzi na to, ze trzeba skrócić promiennik.
- k0nr4d
- _
- Auto: GSXR/A8
- Silnik: R4V8
- Kontakt:
Citizen Band
Praktycznie każdego wieczora coś się dzieje na kanale. Zazwyczaj wieczorem siedzi na bazach 2-3 kolegów od strony wyjazdu na Poznań... Myślę, że spokojnie powinieneś ich słyszeć. Ja będąc w Błoniu gadałem z Jarkiem. A to juz przeciwna strona Warszawy - wylotówka na Lublin i Terespol bardziej.
Pytanie jak głuche to radio masz w tej ciężarówce. Może sie okazać, że bardzo głuche.
Jak bedziesz następnym razem, to daj znać wcześniej.
Pytanie jak głuche to radio masz w tej ciężarówce. Może sie okazać, że bardzo głuche.
Jak bedziesz następnym razem, to daj znać wcześniej.