golf3 wszystkie wycieraczki i spryskiwacze nie działają
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam próbowałem włączyć przednie były przymarznięte spróbowały się ruszyć wyłączyłem spróbowałem jeszcze raz i juz nawet nie drgnęły efekt taki ze wszystkie nie działają łącznie z spryskiwaczami jak myślicie co siadło i ile to będzie kosztowało z góry dziękuje za pomoc pozdrawiam
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Jak wszystko nie działa, to może tylko 50 groszy - bezpiecznik (2)24 20 amperowy
- Paweł Marek
- V.I.P.
I tył i przód nie dział? Tylna wycieraczka ma inny bezpiecznik, sprawdź wszystkie . Jeśli masz mk3 to nie pisz mk4 w prefiksie. Jesli nie znajdziesz winy w bezpiecznikach sprawdx co jeszcze nie działa, np dmuchawa, grzanie tylnej szyby,.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
W Golfie 3 w takim razie bezpiecznik ma numer 5. Ale sytuacja jest ta sama co w Golf 4: choć na klapce bezpieczników, dla bezpiecznika 4 pisze "wycieraczka tylna" to bezpiecznik 5 odpowiada za START przedniej i tylnej oraz spryskiwaczy; gdy ruszy, bierze prąd z "4" bezpiecznika - ot' taka ciekawostka.
-
- Mały gagatek
Na 100% bezpiecznik sprawdź 4 i 5 najlepiej wymień i zobacz czy działają bo silniczki raczej Ci nie po paliło na ogół jak spriskiwacze nie działają razem z wycieraczkami to bezpiecznik gorzej by było jakby spriskiwacze działały a wycieraczki nie to silniczki spalone
to był któryś z tych bezpieczników 4 lub 5 z tego wszystkiego nie pamiętam który w każdym razie wszystko działa dziękuje za pomoc pozdrawiam
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Odświeżam temat bo nie chce mi się zakładać nowego,
mam problem w polo z przednimi wycieraczkami a mianowicie po ich włączeniu nie mogę ich wyłączyć
wyłączają się dopiero po przekręceniu stacyjki na 0 a jak dam z powrotem na zapłon znowu się włączają.
I co tu może być źle, przekaźnik mógł się zawiesić?? czy to może manetka, dodam że czasówka nie działa da się zmienić tylko prędkości reszta nie reaguje.
mam problem w polo z przednimi wycieraczkami a mianowicie po ich włączeniu nie mogę ich wyłączyć
wyłączają się dopiero po przekręceniu stacyjki na 0 a jak dam z powrotem na zapłon znowu się włączają.
I co tu może być źle, przekaźnik mógł się zawiesić?? czy to może manetka, dodam że czasówka nie działa da się zmienić tylko prędkości reszta nie reaguje.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Wyjmij przekaźnik wycieraczek- wówczas wycieraczki mają się dać uruchomić manetką po zapłonie na II biegu i działają do chwili wyłączenia manetka lub zapłonem. Jeśli wówczas nie wyłączą się manetką to ona prawdopodobnie jest winna.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
ok dzięki a który to przekaźnik jaki numer chodzi o przód?
Re: golf3 wszystkie wycieraczki i spryskiwacze nie działają
Odkopie troche temat;). Bo mam cos podobnego:/ mianowicie jak wlaczalem wycieraczki(z poczatku jak konczyly swoja zywotnosc...) to podeszly troche do gory i sie zatrzymaly to jeszcze raz wlaczylem i znow troche do gory poszly tak kilka razy az w koncu stanely i koniec:/. Teraz jak wlaczam to tak minimalnie sie ruszaja(ale w miejscu:/). Jakies specjalne potrzeba bezpieczniki czy poo prostu 15A? Zmienialem bezpiecznik 4 i 5 ze soba i to samo dalej nic:/.
Aaaa dodam, ze spryskiwacze tez nie dzialaja, zas tylnia wycieraczka smiga bez zarzutu.
Prosze was o pomoc =)
Pozdrawiam;)
Aaaa dodam, ze spryskiwacze tez nie dzialaja, zas tylnia wycieraczka smiga bez zarzutu.
Prosze was o pomoc =)
Pozdrawiam;)
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Bezpieczniki nie mogą być wkładane większe niż zalecane: oba mają być 15A i ma działać. Być może u Kolegi zardzewiał mechanizm.
Re: golf3 wszystkie wycieraczki i spryskiwacze nie działają
Nie wiem czy to cos zmieni, ale wczesniej wszystko bylo ok i pozniej tak troche sie ruszyly i teraz stoja zmienialem bezpieczniki na nowe i tez nic:/. Jak wlacze to tak lekko drgaja(ale do gory nie ida:/), mozliwe ze padl silniczek? Jaki koszt takiej wymiany?
Gdzie znajduje sie silniczek? Na podszybiu po stronie kierowcy?
Gdzie znajduje sie silniczek? Na podszybiu po stronie kierowcy?
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Na dwa ostatnie pytania chętnie odpowiem: na podszybiu, po stronie kierowcy. Konieczny demontaż plastykowej nakładki podszybia, specjalne spinki, wykręcane wkrętakiem krzyżowym.