Pytanie o moc wzmacniacza pod zestaw odseparowany
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Lokalizacja: był Śląsk - Katowice, Mysłowice jest Poznań okolice
- Kontakt:
Witam. Posiadam zestaw odseparowany firmy Polk Audio db 6501 (jeszcze nie zamontowany) moc tych głośników to 100W RMS, zastanawiam się ile powinien mieć wzmacniacz aby je zasilić i żeby to dobrze grało? Czy 45 W we wzmacniaczu to nie za mało na taki sprzęt? Kolejna sprawa co do parametru DF (damping factor - współczynnik tłumienia) niektóre wzmacniacze mają 100,200 w Stegu widziałem 500 lub 1000, a w niektórych wzmacniaczach nie ma takiego parametru, czy ten parametr jest istotny przy zestawie odseparowanym? Czy może być wzmacniacz który ma 45 W RMS a jego DF to >500 do zasilenia mojego zestawu?
45w to za malo wedlug mnie... przydalo by sie cos kolo tych 100 wacikow zeby wycisnac z glosnikow co trzeba. Co do tego parametru to jeszcze nie spotkalem sie zeby ktos sie tym kierowal (moze malo wiem )
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Pytanie o moc wzmacniacza pod zestaw odseparowany
Więc co do wzmacniacza, to jeżeli taki posiadasz, to podłączyć, bo to i tak 3x tyle co w radiu, ale jeżeli zamierzasz taki kupić, to nie . 100 RMS to akurat. Wiadomo, zagra i na 80, ale i 120 też będzie do przyjęcia Co do DF - im większy ten parametr, tym lepiej - tyle powiem
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jeszcze nie posiadam żadnego wzmacniacza, ale przeglądam ogłoszenia i rozmyślam. Ludzie chwalą sobie stare serie Sony, ale one mają po 40W i ludzie piszą że dobrze grają takie zestawy. Ja wiem że lepiej mieć więcej mocy tak miałem przy subwooferze miał 350W a ja go zasilałem piecem 500W.
Czyli taki parametr DF >500 to już jest dużo i będzie OK, a jak będzie DF>200 to też dobrze zagra?
Czyli taki parametr DF >500 to już jest dużo i będzie OK, a jak będzie DF>200 to też dobrze zagra?
-
- Forum Master
- Kontakt:
Jak byś nabył 4 kanałowego soniaka i zmostkował go to by było dobrze... DF 500 wcale nie jest dużo poczytaj to :http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic643931.html
stara seria sony ma czasami 2x100, ale to wiadomo zalezy ktory model. Te lepsze ciezko dostac. Ja mam na sprzedaz wzmacniacz ktory z pewnoscia nada sie do twojego zestawu na przod, bo to wzmacniacz jakosciowy. Mianowicie stara dobra seria alpiny V12 model F305. Jezeli chcesz sony, to lepiej poszukac i kupic takiego zeby te 80w mial na kanal, bo 45 bedzie malo - moze nie kontrolowac wooferow. Ile dales za te polk'i ??
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Siostra mi kupiła w prezencie za granicą, wiec nie wiem jaka cena dokładnie, myślałem żeby zasilić je może jakimś Steg-iem, wzmacniacz chcę schować pod fotelem pasażera lub kierowcy, auto to golf plus.
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Najlepiej posłuchać.
Papierowe parametry często nie mają odzwierciedlenia w realu... róznie to bywa.
Ile szykujesz na tego wzmaka kasy
Papierowe parametry często nie mają odzwierciedlenia w realu... róznie to bywa.
Ile szykujesz na tego wzmaka kasy
no patrzylem po alledrogo to kolo 1000zl stoja... i ciekawy jestem jak graja. Firma troche smiesznie brzmi... Ja bym sie pchal na Sony xm 10020 (sam planuje zmiane na cos z tej zlotej seri ), napisac w ogloszeniach na roznych forum a moze ktos bedzie mial akurat. Wszystko sie o kase rozchodzi Jak cie stac to beda napewno lepsze wzmaki niz ten 10020.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Sam nie wiem jak ten zestaw zagra, na razie kompletuje sprzęt a na wiosnę poskładam. Na piec mogę wydać ~500 zł ale jak trzeba dołożyć no to poczekam i dozbieram, tańszy oczywiście też może być. No i nie wiem czy szukać 2 czy 4 kanałówki, te 2 kanały zawsze mogą się przydać ale nie wiem czy są mi potrzebne. Z tyłu nie planuję nagłośnienia, ale auto jest rodzinne wiec żeby później się nie okazało że mi któryś z pasażerów zacznie marudzić że nic nie słychać. Plan miałem taki zrobiony dobrze przód i do tego jakiś w marę dobry sub 8 lub 10cali do bagażnika. Panowie dziękuję za pomoc, każda sugestia się przyda
a moze kup 2 wzmaki ? i pobaw sie w bi amping za 500zl juz fajny wzmacniacz mozna dorwac, jak kupisz 4 kanalowke to zmostkujesz i juz
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Nie, bi amping to za dużo dłubania, po za tym mam ograniczoną ilość miejsca na wzmacniacze. Na allegro są u-dimension, steg, us amps, macrom, tec i nie wiem co robić. Najpierw bym chciał zrobić przód i wyprowadzić kable na sub i tyle.