zamarzające szyby od srodka
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam!! Mam kolejny problem ze swoim golfikiem ( golf IV 1,9 tdi climatronic) i nie moge sobie poradzic. Przyszła zima i ujemne temperatury a do tego szyby zamarzają mi od środka!! W okresie jesienno-zimowym strasznie mi parowały szyby a gdy temperatura zrobiła się ujemna zamarzają od środka. Próbowałem juz kilkakrotnie sobie z tym poradzić i jakoś nie moge. Wymieniłem filtr kabinowy, używałem środków typu antypara, szamponu oczywiście dywaniki wymieniłem na gumowe i nic. Oczywiście nawiew pomaga ale tytlko doraznie , a mianowicie jezeli nawiew nastawie na przednią szybe to pozostałe parują i zamarzają , jeżeli nawiew na wnetrze to przednia mi paruje. Samochód garażowany ale zaraz po wyjezdzie parują i zamarzają. Nie mam juz pomysłu co robić , czy coś z klimą jest nie tak? Proszę o pomoc jeżeli ktoś sobie z tym poradził. Słyszałem też o smarowaniu szyby denaturatem?? Jeszcze raz proszę o pomoc!! Pozdrawiam i dziękuje!!
pozdro kawus
Pewnie gdzieś przedostaje się duża ilość wilgoci... Powyciągaj dywaniki i pomacaj wszędzie rękoma czy nie ma nigdzie nic zawilgoconego...
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
próbowałeś przewietrzyć auto po jeździe? otworzyć drzwi (wszystkie) na chwile, dosłownie minute, żeby wywiało wilgoć. Miałem podobny problem, zamarzały mi szyby od środka i parowały po krótkiej chwili. Tym sposobem pozbyłem się problemu.
Wietrzyłem auto zaraz po skonczonej jezdzie ale problem wracał gdy zaczynałem kolejną jazde.Zostawiam takze samochod w garazu z uchylonymi oknami. Dziś spróbuje wysuszyć podłoge . O rezultatach oczywiście napisze. A moze ktos zna jakis środek ktory pomoze?
pozdro kawus
a na vagu nie masz czasem błedu o silniczku v71? jesli tak to : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 0&start=15
Dzieki spróbuje i tego chociaz nie mam pojęcia jak to zrobic. A jesli jest to ten błąd to jak go rozpoznać? Nie mam mozliwosci zeby podpiąć pod komputer.
pozdro kawus
- Pablo Corrado
- Forum Master
Odpal klimę ( teoretycznie, bo poniżej 4 st.C się sprężarka nie załączy, ale nawiew będzie działał ) i wciskając przycisk obiegu zamkniętego, słuchaj czy za schowkiem ( po jego prawej stronie ) słychać odgłosy zamykania / otwierania klapki obiego zamkniętego.
Jak słychać to teoretycznie sprawna, ale może sie nie domykać.
Możesz też wyjąć filtr kabinowy i świecąc w głąb kanału powietrza zobaczysz drugą klapkę - też powinna się otwierać/ zamykać jak wciskasz obieg zamkniety.
Jak słychać to teoretycznie sprawna, ale może sie nie domykać.
Możesz też wyjąć filtr kabinowy i świecąc w głąb kanału powietrza zobaczysz drugą klapkę - też powinna się otwierać/ zamykać jak wciskasz obieg zamkniety.
Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
Dodam jeszcze ze jesli jest zepsuty silniczek to słychac takie trykanie dość długo bo silniczek próbuje ciagle zamknac/otworzyc.
-
- Mały gagatek
Filtr kabinowy? pierwsze słyszę... może to to samo ale... wymień filtr pyłkowy (strona kierowcy pod szyba) następnie umyj dokładnie szyby tak aby nie były tłuste najlepiej czymś z alkoholem i powinno pomóc jak nie pomaga to wtedy kup jeszcze w motoryzacyjnym jakąś anty parę i powinno pomóc ewentualnie jak zacznie parować to nawiew na szybę nawet zimny wtedy pomaga i od razu masz ładne szyby mi pomogło
Smarowanie, wycieranie szyb to tylko usuwanie skutków a nie przyczyny. Tak jak pisali chłopaki wyżej, zacznij od sprawdzenia obiegu wewnętrznego.
Jak klapa się nie zamyka to będzie ci ciągnąć całą wilgoć z dywanów wprost na szybę(wsadzając rękę pod schowek po prawej stronie powinieneś wyczuć plastikową kratkę, wsadz palca w kratkę i otwieraj i zamykaj obieg wew. powinieneś wyczuć zamykanie i otwieranie klapy. Najlepiej zdjąć schowek i zdemontować dmuchawę, wtedy masz wszystko na dłoni) Często w golfach pęka zębatka mechanizmu zamykania klap.
Druga rzecz jak pisali jak masz wilgoć pod dywanami, włóż tam szare gazety.
Jak klapa się nie zamyka to będzie ci ciągnąć całą wilgoć z dywanów wprost na szybę(wsadzając rękę pod schowek po prawej stronie powinieneś wyczuć plastikową kratkę, wsadz palca w kratkę i otwieraj i zamykaj obieg wew. powinieneś wyczuć zamykanie i otwieranie klapy. Najlepiej zdjąć schowek i zdemontować dmuchawę, wtedy masz wszystko na dłoni) Często w golfach pęka zębatka mechanizmu zamykania klap.
Druga rzecz jak pisali jak masz wilgoć pod dywanami, włóż tam szare gazety.
mxsebek
-
- Mały gagatek
tu chodzi o to żeby to szybko i skutecznie pomogło i działało a nie żeby się bawić w kładzenie gazet... i inne sposoby... jak się ma tłuste szyby to i tak będą parowały nawet jak nie będzie wilgoci wsiądzie w auto i moment szyby siwe... każdy ma swoje zdanie ale ja tak walczyłem z szybą miesiąc aż zrobiłem to co poradziłem i mam spokój
Re: zamarzające szyby od srodka
Kładzenie gazet to żadna zabawa. Nawet najlepsze środki super hiper antypara można sobie darować jak ma wilgoć pod dywanami. Tak samo historie z czyściutkimi jak stół operacyjny szybami..lukasz74mu pisze:tu chodzi o to żeby to szybko i skutecznie pomogło i działało a nie żeby się bawić w kładzenie gazet... i inne sposoby... jak się ma tłuste szyby to i tak będą parowały nawet jak nie będzie wilgoci wsiądzie w auto i moment szyby siwe... każdy ma swoje zdanie ale ja tak walczyłem z szybą miesiąc aż zrobiłem to co poradziłem i mam spokój
Mam u siebie nówkę filtr, szyby w miarę czyste, a i tak zamarzały. Przez 3 dni dawałem gazety pod dywany i już od miesiąca nie wiem co to zamarzające szyby