Citizen Band

Wszystko o nawigacji i CB Radiu.

Moderatorzy: k0nr4d, VIP

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » czw gru 23, 2010 11:42

Nie dramatyzuj.
Owszem pokręteł sporo, ale:
- bandę (40'tkę) ustwaiasz raz i ewentualnie się przełączasz jak chcesz sobie sieknąć DX'a na 27.555 MHz.
- MicGain ustwiasz raz i ewentualnie za jakiś czas sobie go poprawisz
- kalibracja SWR, to jak chcesz sobie sprawdzić czy SW w kosmos nie poszedł. Poza tym nie ruszasz.
- RF Power ustawiasz na maksa i tak zostaje. Chyba, że coś się sprzęga itp, wtedy dajesz mniej by było wporzo i zapominasz o kolejnej gałce
- AM/FM/CW/SSB zmieniasz wtedy gdy chesz przejść na inną modulację.

W sumie zostaje Ci z pokręteł głośność, squelch (ja nie uzywam), RFGain oraz nowe dla Ciebie Clarifier/Fine wykorzystywane przy łącznościach wstęgowych. Jedno ustawia częstotliwość nadajnika wraz z odbiornikiem, drugim dokręcasz odbiornik w zależności czy jest cienko czy grubo.

Dasz sobie radę. Jak widać za wiele do kręcenia nie ma. W Omegaforce jest tego więcej, ale w czasie jazdy, bez patrzenia na radio daje się to spokojnie opanować.
Ostatnio zmieniony pt sty 14, 2011 22:28 przez Chmarski, łącznie zmieniany 1 raz.

Najlepsze przy kołku w serce jest to, że działa nie tylko na wampiry.

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » czw gru 23, 2010 14:20

Ten 87 jest jakiś poprzestawiany. Band C jest na bandzie D. Grzebany przez amatora. Niby dostrajany, ale ja jako laik widzę, że to nie cały potencjał tego radia.

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » czw gru 23, 2010 15:57

A sprawdź czy banda A jest tam gdzie powinna być, bo może źle gałka jest założona... jesli da się ją źle założyć.

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » czw gru 23, 2010 17:52

Bandy można bez problemu ustawiać i tak jak wskaźćnik na gałce, tak pokazuje na radiu. Widocznie radio musi być poprzestawiane, że pracuje na bandzie D.

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » pt sty 07, 2011 21:02

U mnie zmiany. Zamieniłem S45 na Galaxy DX99V. RFX'y już idą i to w nim wylądują. Z HAM'a wymontowuję Top-Guny i też wylądują w Magnumie. HAM zostanie zastępczakiem bez TopGunów, więc odpadnie mi problem, które radio będzie zastępczakiem. Do tej pory miałem takie rozterki.

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » pt sty 07, 2011 23:32

Ja wróciłem w aucie do A18. A87 jak dla mnie był słabszy odsłuchowo i nadawczo. Jednak dobry serwis i podkręcenie radia robią swoje. Na ciężarowym zamontowałem już Turbo 2001 i A87 jest gotowy do podłączenia. Resztę zestroję w poniedziałek SWRmiarką i zobaczymy jak tam poleci. W razie co mam jeszcze zastępczego Presidenta Johnny i A87 mogę wyslać na tuning i przegląd. Jeszcze przydałby się mikrofon ze wzmocnieniem.

Awatar użytkownika
k0nr4d
_
_
Auto: GSXR/A8
Silnik: R4V8
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: k0nr4d » sob sty 08, 2011 00:26

BTW: jaka średnica otworu jest potrzeba, żeby zamontować AT2001?

"Nie każdy żart rodzi bekę, nie każda przyczepa ma plandekę."
Obrazek

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » sob sty 08, 2011 23:53

Nie chce Ci skłamać, ale bodajże 12mm, czyli standardowe jak w prawie każdej antenie. Dla pewności w poniedziałek będe na bazie przy aucie to Ci zmierzę.

Awatar użytkownika
k0nr4d
_
_
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: k0nr4d » ndz sty 09, 2011 18:05

Będę wdzięczny :)

Obrazek

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » pt sty 14, 2011 20:56

Byłem wczoraj pod Bloniami autem ciężarowym, wchodze na 7 kanał a tu cisza :kac: Jednak zestaw na aucie jnest za słaby na takie bajery. Tutaj akurat Alan 102 z antreną 1,5 metra President. Może uda mi się by moim autem, bo tam mam '87 więc myśle ze będzie ok.

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » pt sty 14, 2011 21:53

A wołałeś chociaż? Bo czasami jest cisza, ale ktoś akurat będzie siedział na kanale...
Jeden kolega prawie cały dzień wczoraj czuwał przy radyjku. I do niego z Błonia miałeś szansę się dowołać bo akurat po tej stronie Warszawy ma bazę.
Pytanie jeszcze czy dojdziesz do niego z sygnałem na tyle mocnym by mu się przez lokalne zakłócenia przebić.

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » pt sty 14, 2011 22:04

Może częściej będe wpadał w te rejony, bo nasza firma ma oddział w Gnatowicach Starych między Sochaczewem a Błoniami. Wczoraj akurat tam byłem przez całą dobę więc sobie siedziałem na CB. Z moim szefem myślimy nad zmianami CB radii w cięzarowych, żeby kazdy miał w miare wypasione radio.

Na Magnumce zamontowałem Turbo 2001, ale podobno SWR trochę wysoki. Czyżby brak masy? Wychodzi na to, ze trzeba skrócić promiennik.

Awatar użytkownika
k0nr4d
_
_
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: k0nr4d » pt sty 14, 2011 22:16

Na pałąku lustra zamontowałeś?

Obrazek

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » pt sty 14, 2011 22:19

Praktycznie każdego wieczora coś się dzieje na kanale. Zazwyczaj wieczorem siedzi na bazach 2-3 kolegów od strony wyjazdu na Poznań... Myślę, że spokojnie powinieneś ich słyszeć. Ja będąc w Błoniu gadałem z Jarkiem. A to juz przeciwna strona Warszawy - wylotówka na Lublin i Terespol bardziej.
Pytanie jak głuche to radio masz w tej ciężarówce. Może sie okazać, że bardzo głuche.

Jak bedziesz następnym razem, to daj znać wcześniej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja i CB Radio”