Pytanie o niedziałający prędkościomierz.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam mam takie pytanie posiadam od niedawna golfa 4 1.6 Sr AKL i nie działa mi prędkościomierz i licznik kilometrów. Sprawdzałem już bezpiecznik 7 i jest ok. Mam zamiar kupić impulsator i moje pytanie czy mogę go sam wymienić ? Z tego co czytałem na forum to jest w skrzyni ale nie wiem w którym miejscu i jak się do tego zabrać? Nie wyleje się olej czy coś ze skrzyni? Jak się go okręca,wyjmuje. Nie znalazłem jak narazie opisu jak się do tego zabrać. Wiem ,że ma 3 piny i na każdym pinie w kostce oprócz jednej, masy powinno być napięcie ale kiedy jak się zapali golfa czy muszę ciągnąc kabelki do środka samochodu żeby zobaczyć podczas jazdy. Czytałem też o diodzie Led że jak się podłączy pod te styki od impulsatora to mruga i jest ok i trzeba szukać w połączeniu z licznikiem. Po prostu jak się do tego zabrać i obadać co i jak i ewentualnie jak będzie wyglądała wymiana.
Re: Pytanie o niedziałający prędkościomierz.
Impulsator wymienisz sam bez problemu, nie ma możliwości, aby wylał Ci się olej ze skrzyni, gdyż jest umiejscowiony u góry
Tutaj masz fotkę (zapożyczoną) gdzie znajdziesz ten czujnik
To będzie widok jak otowrzysz maskę, szukaj go po prawej stronie skrzyni, śrubka która go trzyma to jakiś TORX większy z tego co pamiętam, odkręcasz i impulsator można wyjąć, dostęp taki sobie, ale jak masz zwinne ręce i dobry śrubokręt to sobie poradzisz. Możesz zdjąć obudowę filtra powietrza, ułatwi dostęp. Miałem podobną sytuację, u mnie wariowała wskazówka paliwa na dodatek, na szczęście wymiana bezpiecznika załatwiła sprawę
Tutaj masz fotkę (zapożyczoną) gdzie znajdziesz ten czujnik
To będzie widok jak otowrzysz maskę, szukaj go po prawej stronie skrzyni, śrubka która go trzyma to jakiś TORX większy z tego co pamiętam, odkręcasz i impulsator można wyjąć, dostęp taki sobie, ale jak masz zwinne ręce i dobry śrubokręt to sobie poradzisz. Możesz zdjąć obudowę filtra powietrza, ułatwi dostęp. Miałem podobną sytuację, u mnie wariowała wskazówka paliwa na dodatek, na szczęście wymiana bezpiecznika załatwiła sprawę
Ostatnio zmieniony wt gru 21, 2010 14:38 przez Jazz_Blue, łącznie zmieniany 3 razy.
Witam.
Ja się do niego dobierałem od góry, zdemontowałem tylko obudowę filtra powietrza. Innym sposobem jest demontaż koła i nadkola. W moim przypadku jednak impulsator był dobry, okazało się, że złamał mi się przewód zasilający w miejscu gdzie wchodzi do grubej wiązki przewodów pod aku. Śmiało możesz kombinować, nic się nie wyleje. Przed zakupem nowego może lepiej go wykręć i sprawdź w innym samochodzie. Ja tak zrobiłem. W mk3 jest taki sam i jest do niego bardzo łatwy dostęp.
Ja się do niego dobierałem od góry, zdemontowałem tylko obudowę filtra powietrza. Innym sposobem jest demontaż koła i nadkola. W moim przypadku jednak impulsator był dobry, okazało się, że złamał mi się przewód zasilający w miejscu gdzie wchodzi do grubej wiązki przewodów pod aku. Śmiało możesz kombinować, nic się nie wyleje. Przed zakupem nowego może lepiej go wykręć i sprawdź w innym samochodzie. Ja tak zrobiłem. W mk3 jest taki sam i jest do niego bardzo łatwy dostęp.
Kupię krótką antenkę ori vw
A takie pytanie jeśli go wyjmę to mogę jeździć bez niego bo dopiero po świętach by mi go sprowadzili za 55zł. Wolałbym pokazać im żeby nie było że jakiś inny zamówią. A czy jest możliwość po wyjęciu sprawdzenia go ?
Jeździć bez niego nie bardzo, jak go wyjmiesz to spisz z niego numer katalogowy i podaj im... A sprawdzić możesz podpinając pod VAG, powinien Ci wskazać błąd, to najprostrzy sposób
Dziękuje za pomoc dzisiaj go wyciągnąłem numery jakie były to na tym elemencie co jest w skrzyni koloru pomarańczowego 1H0 919 149A. Jak go wyjmowałem to wyciągnąłem wtyczkę i pół impulsatora górna połowę i dopiero resztę ze skrzyni. Myślałem , że go urwałem ale po złożeniu (myślałem go skleić ale nie miałem kleju przy sobie) zaczął chodzić czyli jak mi znowu przestanie to może być wina że nie łączy znowu i spróbuje skleić.