Jak zmierzyc kompresje?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jak zmierzyc kompresje?
Witam,
Mam przyrzad do pomiaru ale nie wiem jak sie do tego zabrac. Dyskusje o temperaturze silnika podczas pomiaru przeczytalem w archiwum ale mam watpliwosci co do elektryki.
Wypiac wszystkie swiece przed pomiarem czy pojedynczo? Co z napieciem z cewki - odlaczyc ja calkiem? Cos gdzies czytalem ze tak sie nie robi ale nie umie znalezc nic na ten temat. Obilo mi sie o uszy, zeby swiece zostawic w fajkach i zmasowac je i dopiero krecic rozrusznikiem.
Moze ktos mi podpowie co zrobic z cewka/swiecami/kablami wn podczas pomiaru?
Pozdrawiam
Mam przyrzad do pomiaru ale nie wiem jak sie do tego zabrac. Dyskusje o temperaturze silnika podczas pomiaru przeczytalem w archiwum ale mam watpliwosci co do elektryki.
Wypiac wszystkie swiece przed pomiarem czy pojedynczo? Co z napieciem z cewki - odlaczyc ja calkiem? Cos gdzies czytalem ze tak sie nie robi ale nie umie znalezc nic na ten temat. Obilo mi sie o uszy, zeby swiece zostawic w fajkach i zmasowac je i dopiero krecic rozrusznikiem.
Moze ktos mi podpowie co zrobic z cewka/swiecami/kablami wn podczas pomiaru?
Pozdrawiam
nie musisz. Jeśli odepn iesz czujnik halla to iskry nie będzie. Pomiar zrób na ciepłym silniku, zrób też próbę olejową. Po pierwszym pomiarze wlewasz do cylindra ok 100ml oleju i powtarzasz pomiar. Duża różnica między tymi próbamik świadczy o zużytych pierścieniach.sekol pisze:A co z kablami WN? Z kopułki i cewki ich nie sciagam?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Nie radzilbym przykladac kabla do masy bez swiec zaplonowych w samochodzie z komputerem. Moze to bardzo zle wplynac na komputer. W modelach bez komputera mozna tak zrobic bez przeszkod ale z komopem bym nie radzil stykac kabli do masy bez swiecPaweł Marek pisze:można wyjąć środkowy kabel WN z kopułki i przyłożyć go do masy, oraz wyjąć wtyki od wtrysków.
Przyznawanie punkcików za pomoc oznacza szacunek