jeszcze nie zmieniłem tego filtra ale zauważyłem ciekawą rzecz ktora moze pomoze nam w diagnozie mojego problemu. Otóż dzisiaj zabrakło mi gazu i musiałem jechać na benzynie do stacji przez jakiś kilometr po mieście i cały czas dawać gazu dużo i odpowiednio regulować sprzęgłem. Jak dojechałęm do stacji to stwierdziłem że:
- golfik nie ma już żadnych prawie problemów z ruszenie, na benzynie (wcześniej musiałem mu dawać i puszczać gaz do 4 tys. bo się dławił )
- jak stoi to lekko falują mu obroty w granicy +/- 200 obrotów,
- jak jadę to jak nacisnę mocniej gaz to tak jakby tracił moc, jakby się dławił i rzuca całym samochodem i bardzo wolno przyspiesza ale jak daje gazu powoli to normalnie w miare jedzie.
- wcześniej nie mogłem nim przejechać kilku metrów na benzynie dzisiaj przejechałem z pracy do domu około 2 kilometry tylko na benzynie
odpowiadając na pytania anko1973:
- jak jest ciepły to pali normalnie bez problemu,
- w samochodzie w sumie nic nie wymieniałem bo dopiero go kupiłem
Ogólnie dziwi mnie fakt że dzieje się tak tylko na benzynie, więc myślę że można się ograniczyć do układu paliwowego tylko... chyba że się mylę. Bo jakby coś było z elementami zapłonu jak kable itd to by też gaz miał problemy, a gaz jeździ idealnie, lepiej niż benzyna. Poza tym przypomniałem sobie że poprzedni właściciel mówił że w ogóle nie jeździł na benzynie. Może to jest powodem, zastała się albo coś. Kumpel ostatnio w toledo miał taki problem puknął kilka razy i pompa zaczęła normalnie chodzić..
Mam nadzieje że to będzie pomocne w rozwiązaniu mojego problemu...