Problem z kołem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z kołem
Witam, ostatnio zauważyłem że w moim Golfie jedno z tylnych kół jest delikatnie na ukos... słyszałem, że to może być przez wyrobione łożyska, to prawda? nic się nie stanie jak przez jakiś czas tak pojeżdźe?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Problem z kołem
to nie jest od łożyska nie wytrzymałbyś w aucie hałasu od tak wyrobionego łożyska zresztą już by dawno koło odpadło.
Możliwości sa takie: masz złudzenie, albo auto ma przeszłość i doszło do skrzywienia czopa, belki, lub punktów mocowań do podłogi - i dowolna kombinacja tych rzeczy. Jeśli koło pracuje cicho niema dużego wyczuwalnego przy szarpaniu rękami luzu to możesz jeździć do czasu wyjaśnienia.
Możliwości sa takie: masz złudzenie, albo auto ma przeszłość i doszło do skrzywienia czopa, belki, lub punktów mocowań do podłogi - i dowolna kombinacja tych rzeczy. Jeśli koło pracuje cicho niema dużego wyczuwalnego przy szarpaniu rękami luzu to możesz jeździć do czasu wyjaśnienia.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Problem z kołem
Może to duży koszt bo około 100zł ale polecam Ci podjechanie do warsztatu gdzie jest komputerowe ustawianie geometrii kół. Miałem podobnie w ibizie, okazało się ze jest krzywa belka.
Problem z kołem
Wyeksploatowane łożysko nie zawsze musi oddawać odgłosy wycia, czasami bywa tak, że poprostu koło lata w osi (jest wyczuwalny luz na łozysku), nie zmienia to jednak faktu, że sprawa może tkwić głebiej w geometrii tylnej belki.
Radze zrobić prosty test, złap za to koło u góry obiema rękami, no i zacznij mocno szarpać do siebie i od siebie, jeżeli wyczujesz luz/stukanie, no to napewno masz coś z łożyskiem. Tylko auto ma stac na biegu, bez zaciągnietego ręcznego.
Radze zrobić prosty test, złap za to koło u góry obiema rękami, no i zacznij mocno szarpać do siebie i od siebie, jeżeli wyczujesz luz/stukanie, no to napewno masz coś z łożyskiem. Tylko auto ma stac na biegu, bez zaciągnietego ręcznego.
Problem z kołem
Dziś sprawdze tak jak radzisz, mam nadzieję, że będzie luz bo wtedy to łożysko a nie coś gorszego...RatPoison pisze: Radze zrobić prosty test, złap za to koło u góry obiema rękami, no i zacznij mocno szarpać do siebie i od siebie, jeżeli wyczujesz luz/stukanie, no to napewno masz coś z łożyskiem. Tylko auto ma stac na biegu, bez zaciągnietego ręcznego.
W Stacji Kontroli Pojazdów coś takiego mają o ile sie nie mylę, co?Mati91maniak pisze:Może to duży koszt bo około 100zł ale polecam Ci podjechanie do warsztatu gdzie jest komputerowe ustawianie geometrii kół. Miałem podobnie w ibizie, okazało się ze jest krzywa belka.
- majekMK2
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Problem z kołem
majakordzio pisze: W Stacji Kontroli Pojazdów coś takiego mają o ile sie nie mylę, co?
a co do łożyska tak jak kolega mówi nawet jak stoi auto hyc za koło i pociągnij do siebie i wtedy jak będzie słychać głuchy stukot to łożysko
Były golfik:/
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=111197
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=111197
Problem z kołem
Wszystko było sprawdzane na kanale i podobno nic złego tam się nie dzieje... po wymianie łożysk wszystko wróciło do normy dzięki za rady!