Sprzęgło [mk2] silnik 1.6

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Rafał G2
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Sprzęgło [mk2] silnik 1.6

Post autor: Rafał G2 » śr maja 17, 2006 23:04

Witam...Mam pewien problem...Od razu mówię że użyłem opcji SZUKAJ. No więc problm polega na tym że kilka miesięcy temu padło mi sprzęgło, więc wymienili mi w warsztacie komplet nowego sprzęgła (prawdopodobnie sprzęgło VALEO), a od niedawna zaczęło mi się ono ślizgać, wykluczam linkę bo została przesmarowana i sprawdzona, luz pedału też prawidłowo ustawiony. Co może być tego przyczyną ?? Zrobiłem na tym sprzęgle około 5 tysięcy...Czy mogę złożyć reklamację w warsztacie ???

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » śr maja 17, 2006 23:11

Rafał G2 pisze:Czy mogę złożyć reklamację w warsztacie ???
Oczywiście, bo to coś za szybko!!!
Inna sprawna to że wprawna noga załatwi sprzęgło w kilka minut, ale mam nadzieje że Ty na półsprzęgle nie jeździsz.

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

Awatar użytkownika
Rafał G2
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Rafał G2 » śr maja 17, 2006 23:15

Na półsprzęgle nie jeżdżę, a jeżeli koleś w warsztacie powie że to nie podlega reklamacji, a ja nie mam żadnego pokwitowania. Fakt jest taki że chciałem jakiś paragon lub coś w tym rodzaju ale on powiedział że nie wystawia rachunków, a wiem że warsztat ma zarejestrowany. Jeżeli sprzęgło od założenia się delikatnie ślizgało to tarcza mogła się dość mocno wytrzeć ??

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » śr maja 17, 2006 23:27

Rafał G2 pisze:Jeżeli sprzęgło od założenia się delikatnie ślizgało to tarcza mogła się dość mocno wytrzeć ??
Jak najbardziej - tylko nowe sprzęgło nie powinno się ślizgać.
Rafał G2 pisze:a jeżeli koleś w warsztacie powie że to nie podlega reklamacji
I tu jest problem z mechanikiem - trzeba mieć takiego do którego ma się zaufanie - ale znalezienie go czasami zajmuje lata.
A jak dawno to sprzęgło miałeś robione?

Awatar użytkownika
Rafał G2
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Rafał G2 » śr maja 17, 2006 23:35

Było robione 7 miesięcy temu. Ten mechanik okazał się zaufanym człowiekiem bo zna się na rzeczy. Jutro do niego pojadę i zacznę rozmawiać na ten temat. Same problemy :( Dzięki za pomoc, jutro napiszę co postanowił mechanik. Pozdrawiam Rafał

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » śr maja 17, 2006 23:47

Rafał G2 pisze: Ten mechanik okazał się zaufanym człowiekiem
To nie powinien robić problemów...
Rafał G2 pisze:zna się na rzeczy
to miejmy nadzieję że to sprzęgło wadliwe, no chyba że olej poszedł po wałku sprzęgłowym i się ślizga..

Awatar użytkownika
Rafał G2
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Rafał G2 » czw maja 18, 2006 19:14

Byłem u mechanika, powiedziałem mu o całej sytuacji, sprawdził wg, siebie i stwierdził że sprzęgło się nie ślizga, dziwne jest to że akurat teraz się nie ślizgło. Sam już nie wiem co jest grane, może linka się zacina ? tylko że ją sprawdziłem i jest idealana :grrr:

[ Dodano: Sob Maj 20, 2006 14:43 ]
Jednak sprzęgło na 100% się ślizga, można powiedzieć, że raz sie ślizga a raz nie. Doszedłem do wniosku, że mogła uszkodzić się sprężyna docisku, byłem u mojego mechanika i powiedział że bez żadnych problemów będe mógł reklamować to sprzęgło, okres reklamacji trwa do 2 tygodni, więc najpierw muszę wyłożyć ponownie za ten interes a później będe czekał na zwrot z reklamacji jeśli ją uznają, zamówiłem sprzęgło z SASCHa. Zamówiłem oba sprzęgła, jedno na tarczy 200mm a drugie na 190mm, jeżeli będzie pasować większe to montuję większe z tego względu, że nie wiem czy mam silnik 1.6 czy 1.8, bo numerów żadnych nie ma.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”