Citizen Band

Wszystko o nawigacji i CB Radiu.

Moderatorzy: k0nr4d, VIP

Awatar użytkownika
k0nr4d
_
_
Auto: GSXR/A8
Silnik: R4V8
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: k0nr4d » pn gru 13, 2010 23:29

Turbo na ciężarówkę? Czy na osobówkę? Jak na to pierwsze to za tramwaj będziesz mógł robić :P

"Nie każdy żart rodzi bekę, nie każda przyczepa ma plandekę."
Obrazek

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » wt gru 14, 2010 10:18

Na osobowym mam Santiago 1200 a Lemm jak dla mnie jest trochę gorszy w osiągach. Pójdzie na ciężarowego :food: dokładniej na Magnumke, tylko myśle gdzie zamontować żeby antene było w miarę widać. Mam w planach ją wysunąć trochę ponad 4 metry.

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » śr gru 15, 2010 12:54

No to jak będziesz w naszych okolicach to zapraszamy na kanał.
W moim Texasie ostatnio zaczął skakać SWR. Raz 1.02 innym razem nie wiadomo co - kosmos i już. Jak się okazało padł plastikowy gwint przy cewce i tracił kontakt. Pierwsza, szybka próba naprawy starczyła na 5 kilometrów i sie wziął w tym miejscu złamał. Drugie podejście jest dużo bardziej zdecydowane. Już nie będzie rozbieralny. Mam tylko nadzieję, że się zestroi.
Przy okazji okazało się, że nie była u mnie przerabiana cewka. Czyli w fabryce dali ciała z cewką i poratowali się dłuższym promiennikiem. Wychodzi na to, że mam prawdopodobnie najdłuższego oryginalnego Texas'a (nie musicie przypominać, że chwilowo martwy jest).

Na szybko kupilem Lafayette Ottawa. Według załaczonej w opakowaniu karteczki miała mieć długość 190 cm. Okazało się, że ma 170 cm, ale na stronach informacje są, że właśnie tyle ma mieć. Na SWR miarce wyszło ładnie. Udałem sie grzecznie w celu dostrojenia na analizatorze i okazało się, że jest... o 20cm za krótka... Stroiła się idealnie na pasmo 10m czyli 28 MHz. Dokupiłem promiennik od Megawatta 4000 i po skróceniu do odpowiedniej długości zestroiła się na 1.1. idealnym rozwiązaniem byłby promiennik od Santiago 1200, ale akurat takiego nie było pod ręką. Jak będzie to jeszcze spróbujemy jak się będzie spisywała w porównaniu do Santiago.

Lafayette działa dobrze. Ladnie zbiera i nieźle niesie. Z przyczyn oczywistych brak w tej chwili porównania jak się ma do mojego Texas'a ale mam nadzieję, że się uda takie porównanie przeprowadzić.
Ogólnie fajna antena za rozsądne pieniądze, ale trzeba uważać. Kupować tylko w punkcie gdzie mają anlizator antenowy by nie było wtopy.
Ostatnio pojawiły sie na allegro za "bardzo rozsądne" pieniądze. Te pieniądze mogą być związane z problemem jaki ja napotkałem.

Najlepsze przy kołku w serce jest to, że działa nie tylko na wampiry.

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » czw gru 16, 2010 10:40

Texas ożywiony :food:
Niestety aby się zestroił trza go było trochę chlastnąć. Trochę w tym przypadku oznacza... 33 cm :-({|=
Aktualnie ma 197 cm.

Zmierzyłem też od razu Lafayetkę. Ma 180 cm.

Przeprowadziliśmy krótkie testy i okazuje się, że nie ma praktycznie żadnej różnicy w osiągach tych dwóch anten. Na 25km do stacji bazowej dochodziło 5S sygnału z modulacją na 5.
Teraz muszę dorwać jakieś Santiago 1200 żeby sprawdzić jak te anteny mają się do niej.

Ogólnie jestem zadowolony. Texas ożył, a to przepiękna antena jest. Szkoda, że się skrócił, ale ważne że nadal działa dobrze.
Drugi dobry news to fakt, że antena, która jest o te 17 cm krótsza i kosztowała mnie niecałe 150 PLN (nowa antena + nowy promiennik od megawatta 4000) działa praktycznie identycznie. I jeszcze mi promiennik od niej został, który zostanie wykorzystany do budowy jakiejś innej długiej anteny dla któregoś z kolegów... albo dla mnie.

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » czw gru 16, 2010 20:16

Chmarski pisze:Teraz muszę dorwać jakieś Santiago 1200 żeby sprawdzić jak te anteny mają się do niej.
Z czasem może się okazać, że Santiago poleci lepiej niż obie wspomniane :food:
Chmarski pisze:Aktualnie ma 197 cm.
To kto teraz rządzi w Stolicy? :jezor:

A gdzie jest BartekGib, mógłby zrobić fote i pochwalić się tą armatą co dorwał od znajomego :hmm:

Awatar użytkownika
BartekGib
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re: Citizen Band

Post autor: BartekGib » pt gru 17, 2010 02:53

BartekGib mam nadzieję, pojawi się w niespodziewanym czasie :D

Od dobrych dwóch miesięcy auto stoi w podziemnym z roz.... zepsutą pompą - stąd moja nieobecność na Warszawskiej "siódemce" i w dziale o cb. Ale jest nadzieja, że na dniach auto pojawi się znowu na ulicach i znowu postaram się grzmieć na kanale. Jak chwilę pogadam, nakręce się to i wróci mi chęc do gadki na tematy cb. Narazie wolę unikać, bo od ciszy mi się łezka w oku kręci .....

Spokojnie spokojnie - zdjęcia dwa-czterdziestki też się pojawią. Zapewniam - wygląda nietypowo i już nie jeden się zdziwił co tam na SPS-Inox'ie wożę ;)

Chmarski co do "warszawskiego kozactwa długościowego" opowiadał mi, że ktoś bodajże ma dobre 2.70 m. Nie wiem, nie widziałem, mam nadzieję, że nie korzysta z tego w samochodzie :D To jest ta dzika chęć posiadania najdłuższej anteny :P

64 [i]KM[/i]
124 [i]Nm[/i]
[b]Nie wstydzę się tych wyników 8)[/b] ! ! Nowe Photo's - Poniżej ! !
[url=http://www.polskajazda.pl/Samochody/Volkswagen/Golf/68446][img]http://img228.imageshack.us/img228/2356/wstaw.jpg[/img][/url]

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » pt gru 17, 2010 10:12

BartekGib pisze:To jest ta dzika chęć posiadania najdłuższej anteny
Coś w stylu podbudowania czy przedłużenia swojego EGO... :helm:

Awatar użytkownika
BartekGib
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re: Citizen Band

Post autor: BartekGib » pt gru 17, 2010 10:34

VDO - Blink pisze:
BartekGib pisze:To jest ta dzika chęć posiadania najdłuższej anteny
Coś w stylu podbudowania czy przedłużenia swojego EGO... :helm:
No właśnie już był pomysł na naklejkę na klapę ze strzałką w stronę anteny typu "Mam najdłuższego w PL .... Bata anteny!" :D

64 [i]KM[/i]
124 [i]Nm[/i]
[b]Nie wstydzę się tych wyników 8)[/b] ! ! Nowe Photo's - Poniżej ! !
[url=http://www.polskajazda.pl/Samochody/Volkswagen/Golf/68446][img]http://img228.imageshack.us/img228/2356/wstaw.jpg[/img][/url]

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » pt gru 17, 2010 12:20

A był spokój. Wszyscy się zatrzymali na 2m i było ok. A jak się nagle pojawiła dziwna wersja 230cm, to już po tygodniu było pierwsze 245cm.
W tej chwili chłopaki mają już zrobioną 275cm zdolną do jazdy (zbudowana z Megawatta 4000, jakiegoś Presentera i jeszcze czegoś).
Są ze 3 sztuki w mieście takich 275cm, które się właściwie nadają tylko do działania na postoju.

P.S. są już plany na jakieś 3.20m... :panna:

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » pt gru 17, 2010 14:37

Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Z drugiej zaś strony wszystko ponad 2 metry jest już z goła kłopotliwe i trudne do opanowania podczas jazdy.

Ja czekam aż wypuszczą dwumetrowego helikala :panna: :food:

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » pt gru 17, 2010 14:39

Chmarski pisze:P.S. są już plany na jakieś 3.20m...
3,20m + wysokość samochodu ok 1.40 - 1,60m i zestaw praktycznie nieużyteczny w mieście, z powodu przekroczenia dopuszczalnej wysokości 4m. :kac:

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » pt gru 17, 2010 15:22

Może być czerowna?
http://cgi.ebay.com/Firestik-KW7-R-7-Re ... dZViewItem

A może czarna?
http://cgi.ebay.com/Firestik-KW7-B-7-Bl ... dZViewItem

Bo są jeszcze białe...
http://cgi.ebay.com/Firestik-KW7-W-7-Wh ... dZViewItem

I jak poszukać to jest szansa na inne kolory. Przynajmniej do krótszych miewają niebieskie, zielone, różowe i inne.

Awatar użytkownika
k0nr4d
_
_
Auto: GSXR/A8
Silnik: R4V8
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: k0nr4d » pt gru 17, 2010 20:53

Na co się ścigać na długość, nie lepiej takie coś kupić - http://allegro.pl/cobra-antena-cb-z-nie ... 15494.html" onclick="window.open(this.href);return false; :helm: Na to już nie ma ch*ja na mieście :P

"Nie każdy żart rodzi bekę, nie każda przyczepa ma plandekę."
Obrazek

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » pt gru 17, 2010 23:08

k0nr4d, :panna: :panna: :panna: :rotfl: :rotfl: :rotfl: i będe jak Power Rengers :kac:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja i CB Radio”