chodzi pewnie o to że nawet ostro zajeżdzone xe daje sobie niezle radexxxGlaDxxx pisze:To c20xe miały jakieś problemy z pierścieniamy czy coś ? Pierwsze słysze, możesz rozwinąć tematPiaseczeq pisze:Astra GSi objeżdża nawet VR6 mk3, goście dolewają olej wiadrami, wszystko jest zje_bane ale ta wersja "sportowa" wyszła Oplowi dobrze.?
Co by było gdyby,czyli rozważania na temat mocy naszych aut.
Re: Co by było gdyby,czyli rozważania na temat mocy naszych
Był MK2 GT RP swap 16V PL jest VA GT a w tyrce T5 AXB
Miałem 3 ople i jeśli chodzi to trwałość silników to ciężko jest wskazać słabe punkty tych silników. Kumpla astra Gsi ma 260tys i chodzi jak zegarek nie dolewa oleju wiadrem i wiem że chodzi na ful syntetyku 5w50.Z tego co wiem opisywane problemy z c20xe są one powodem nieludzkiego katowania i maksymalnych oszczędności na obsłudze a nie jakiś wad owej jednostki. W każdym bądź razie silnik bardzo fajny o godnej uwagi dynamice.
Tak jak napisał marcin78 że problem jest z głowicą - > po prostu jest źle zaprojektowana, nie wytrzymuje obciążenia i przy wyższych przebiegach "olej ucieka prawie tak szybko jak paliwo", oczywiście kwestia dbania o samochód też jest sprawą kluczową, i na jaki egzemplarz trafisz.xxxGlaDxxx pisze:To c20xe miały jakieś problemy z pierścieniamy czy coś ? Pierwsze słysze, możesz rozwinąć temat ?
No i rzeczywiście nawet te zajeżdżone egzemplarze dają sobie rade. Nie czarujmy się, jak ktoś kupował Astrę GSi albo Kadetta GSi to po to żeby zapier_dalać a nie śmigać do sklepu czy kościoła w niedziele. Generalnie nie głupie auta, sam mam Recaro z Kadetta GSi w moim G40, ale jak patrze w Krakowie kto nimi jeździ i jak są "Tuningowane" to mnie muli.
"Dodatkowa moc czyni cię szybszym na prostych, obniżenie wagi czyni cię szybszym wszędzie..."
Tak dla ścisłości,w xe montowane były cztery rodzaje głowic,KS400,KS700,859,no i kultowa COSCASTa,różnica?,materjał z którego jest zrobionaPiaseczeq pisze:Tak jak napisał marcin78 że problem jest z głowicą - > po prostu jest źle zaprojektowana, nie wytrzymuje obciążenia i przy wyższych przebiegach "olej ucieka prawie tak szybko jak paliwo", oczywiście kwestia dbania o samochód też jest sprawą kluczową, i na jaki egzemplarz trafisz.xxxGlaDxxx pisze:To c20xe miały jakieś problemy z pierścieniamy czy coś ? Pierwsze słysze, możesz rozwinąć temat ?
No i rzeczywiście nawet te zajeżdżone egzemplarze dają sobie rade. Nie czarujmy się, jak ktoś kupował Astrę GSi albo Kadetta GSi to po to żeby zapier_dalać a nie śmigać do sklepu czy kościoła w niedziele. Generalnie nie głupie auta, sam mam Recaro z Kadetta GSi w moim G40, ale jak patrze w Krakowie kto nimi jeździ i jak są "Tuningowane" to mnie muli.
-
jawor87
- Użytkownik

- Kontakt:
dołączając do kwestii astry gsi...jakie czasy robi do 100km/h? i czy abf z jakoś krótką skrzynką może z nią ścigać sie jak równy z równym?
Ibi 0-100km/h ABF
http://youtu.be/32MQnlPlRL0
http://youtu.be/32MQnlPlRL0
Nasze 16V - wykresy z hamowni
przez yahoo_p » 20 lis 2010 23:50
195,5KM@6718RPM 214Nm@6055RPM
Baza: ABF
Mody: wałki Schrick 276/276,
regulowane kółko rozrządu dBilasa,
kolektor 4-2-1 Supersprinta,
wydech przelot 55mm,
dolot 3 cale z przerobioną puchą i obrobioną przepustnicą
soft by Genowefa
Auto jeździ bez awaryjnie półtora roku i cały czas jest frajda z jazdy(cytat) może niech kolega powie co może c20xe próbował się chyba z 7 razy
przez yahoo_p » 20 lis 2010 23:50
195,5KM@6718RPM 214Nm@6055RPM
Baza: ABF
Mody: wałki Schrick 276/276,
regulowane kółko rozrządu dBilasa,
kolektor 4-2-1 Supersprinta,
wydech przelot 55mm,
dolot 3 cale z przerobioną puchą i obrobioną przepustnicą
soft by Genowefa
Auto jeździ bez awaryjnie półtora roku i cały czas jest frajda z jazdy(cytat) może niech kolega powie co może c20xe próbował się chyba z 7 razy
marcin 78, to powiedz jeszcze, jak wyglada wyścig C20XE z moim AFNem i ARLem
.... bo w koncu dużo sie słyszy, że tdi engines are for older citizens

.Twoje TDI i SDImasakra pisze:marcin 78, to powiedz jeszcze, jak wyglada wyścig C20XE z moim AFNem i ARLem.... bo w koncu dużo sie słyszy, że tdi engines are for older citizens
![]()
Czy moim AHU w mk3 90Ps mam szanse z kreski z takimi autkami jak:
1 mazda 323f((89 KM) 132 Nm)
2 mazda 6 (2,0l MZR-CD - Cylindry - R4, Paliwo - Olej napędowy, Moc - 136 KM lub wersja 121KM)
po chipe bedzie jakaś szansa na mazdę 6? przecież to jest tak ciężki że szok
1 mazda 323f((89 KM) 132 Nm)
2 mazda 6 (2,0l MZR-CD - Cylindry - R4, Paliwo - Olej napędowy, Moc - 136 KM lub wersja 121KM)
po chipe bedzie jakaś szansa na mazdę 6? przecież to jest tak ciężki że szok
Zależy jaki zrobisz chip i jak ogarniasz start. Moc/Masy to ważna rzecz sam się o tym przekonałem jak przesiadłem się na POLO G40 niby 135KM ale przy 800Kg z wielu nowych mocnych aut robi wiatrak. Dobry program + dobry start + dobra zmiana biegów i powinieneś złoić mazde
"Dodatkowa moc czyni cię szybszym na prostych, obniżenie wagi czyni cię szybszym wszędzie..."
- xxxGlaDxxx
- ...

ffsapher, z mazda 323f mozesz iść równo ewentualnie wynik na twoja krzyść jak dobrze pojedziesz, a co do mazdy 6 to nawet po chipie może byc ciężko ( zakładając że chip będzie w granicach rozsądku typu 110-120 koni) 
mazda ma 121 KM a waga 1485 kg (Sedan)/1510 kg (Hatchback)/1540 kg (SportKombi)
czyli odpowiednio: 81 KM / tone ; 80 KM / tone ; 78,5 koni / tone
zakładając że zrobi program na 110KM a masa golfa to 1175kg (5d) wychodzi 93,6 KM / tone
czyli prostą matematyką ZJESZ TĄ MAZDE NA ŚNIADANIE

czyli odpowiednio: 81 KM / tone ; 80 KM / tone ; 78,5 koni / tone
zakładając że zrobi program na 110KM a masa golfa to 1175kg (5d) wychodzi 93,6 KM / tone
czyli prostą matematyką ZJESZ TĄ MAZDE NA ŚNIADANIE
- xxxGlaDxxx
- ...

Stosunek moc/masa to jedno, a przełożenia skrzyni, opony, warunki na drodze, umiejętności kierowcy to drugie. Jeździłem mk3 AFN w serii więc moc zbliżona do 90 konnego + chip i jeździłem Mazdą 6 2.0 ( co prawda była 4 letnia i miała 70tys najechane) i powiem ze Mazda robiła o wiele lepszą robotę 
[EDIT] Zobaczyłem na autocentrum i diesle były takie:
2.0 MZR-CD 121KM, 2002-2008
2.0 MZR-CD 136KM, 2002-2008
2.0 MZR-CD 120KM, 2002-2008
2.0 MZR-CD 143KM, 2005-2008
No mi przyszło akurat jeździć tym najmocniejszym więc może dlatego takie odczucia
[EDIT] Zobaczyłem na autocentrum i diesle były takie:
2.0 MZR-CD 121KM, 2002-2008
2.0 MZR-CD 136KM, 2002-2008
2.0 MZR-CD 120KM, 2002-2008
2.0 MZR-CD 143KM, 2005-2008
No mi przyszło akurat jeździć tym najmocniejszym więc może dlatego takie odczucia
1127kg w dowodzie wbite mamPiaseczeq pisze:
zakładając że zrobi program na 110KM a masa golfa to 1175kg (5d) :