Przekaźnik pompy paliwa 1.9 TDI PD
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
W moim golfie plusie 1.9 TDI PD kilka razy w czasie jazdy zgasł mi silnik.Dzieje się tak w pierwszych kilometrach jazdy. Podejrzewam, że zawiesza się przekaźnik od pompy paliwa znajdującej się w zbiorniku paliwa. Czy ktoś z forumowiczów potrafi na podstawie zdjęcia wskazać gdzie znajduje się ten przekaźnik?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/49e ... 335a1.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/49e ... 335a1.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Od pompy jest 449, na przyszłość podawaj rocznik bo czasami może być to istotna informacja
Golf plus rocznik 2005, silnik BKC wersja trendline. Tylko który 449 bo w górnym oknie jest jeden, a w dolnym dwa?
- Qto
- _
- Kontakt:
U góry od pompy, na dole po lewej od styku 30, na dole po prawej od klaksonu
Oto dzięki za szczegółowe wyjaśnienie. Orientujesz się czy gdyby zawieszał się ten przekaźnik to powinny pojawić się błędy na Vagu?
- Qto
- _
- Kontakt:
niestety nie wiem jak jest w Plusie...ale jak masz wątpliwości co do przekaźnika i problemy z pompą to zamień przekaźnik z tym od klaksonu
Tak też zrobię gdy kłopot z autem się powtórzy. Pytałem bo po podłączeniu do vaga nie miałem żadnych błędów. Dzięki za pomoc i przesyłam symboliczny punkcik.
-
- Mały gagatek
- Auto: Golf VII Kombi
Kolego to podejrzewam, że to nie przekaźnik się Tobie psuje tylko pompa w baku. Teraz dzieje się to raz na jakiś czas a kiedyś będzie częściej. Wymień sobie wkład tej pompy lub całą(ale to już jest koszt). Pozdrawiam
wanior jak na razie wszystko jest OK. Jednak z tych dwóch części bardziej podejrzewałbym zawieszający się przekaźnik(wilgoć, zmiany temp.) niż silnik pompy w baku. Gdyby to był silnik to chyba by się już zepsuł.
-
- Mały gagatek
A to się mylisz bo mi przez pół roku tak się działo że Golf gasł raz na miesiąc i nie wiedziałem dlaczego i na kompie nic nie wychodziło ale jak zaczął gasnąc raz na tydzień to się zdenerwowałem na to i pomimo że pompka w baku działała to ją wymieniłem a potem już nie miałem nigdy problemu z tym że auto gasło a jeździłem nim jeszcze 8 miesięcy (przekaźnika nie ruszałem).
-
- Mały gagatek
A i co do tej pompy to nie silnik się psuje tylko pompa przestaje dawać takie ciśnienie jak powinna i jest zbyt mało ropy w układzie i gaśnie a to dlatego że na wyjściu z tej pompy jest zawór zwrotny aby jak pompka nie pracuje to nie cofała się ropa z powrotem do baku tylko pozostawała w układzie. Jak wiadomo gdy diesel się zapowietrzy to mogą być problemy. Jeśli uważasz, że przekaźnik to popraw jego zimne luty lub zamień z tym od klaksonu i będziesz wiedział. Jeśli po zamianie auto jeszcze kiedyś zgaśnie tzn.że jednak pompa siada.
Dlaczego pompa nie miałaby dawać właściwego cisnienia? Jaki element się zużywa?
-
- Mały gagatek
Jaki to nie wiem bo nie sprawdzałem, ale na 100% nie daje właściwego ciśnienia.
Pewnie masz rację. Z tego co się orientuję jesteś pierwszym forumowiczem, który wspomina o awariach pomp paliwa w mk5 z silnikiem TDI. Dzięki za zainteresowanie tematem.