[MK3 AAZ] Czy zmienic olej z mineralnego na półsyntetyczny
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Jeśli kupujesz z LEGALNEGO i pewnego źródła to bez obaw:D. Z resztą mechanicy których znam nie popierają olejów z beczek, tylko opakowaniapo kilka litrów (olej z beczki to kupno w ciemno, bo jak nie jest "podrobiony" to może być po terminie przydatności), z resztą od CASTROLa mam te same informacje.
A tak wogóle to co sądzicie o olejach OPEL?? Są duuuuużo tańsze nawet od LOTOSa (OPEL 10W-40 kosztuje do 50 zł)
A tak wogóle to co sądzicie o olejach OPEL?? Są duuuuużo tańsze nawet od LOTOSa (OPEL 10W-40 kosztuje do 50 zł)
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
[ Dodano: 22 Lis 2006 22:42 ]
Wódkę tak samo- ile razy spir techniczny szedł so monopolowych po rozlaniu w profesjonalnie przygotowanych miejscach?
Najbardziej prawdopodobne, że oryginanly olej jest w dużych beczkach. Ale u mechanika, który nie dolewa do beczek syfu.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 22 Lis 2006 22:43 ]
Pozdrawiam.
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. JECHAĆ DO ZNAJOMEGO ZAUFANEGO MECHANIKA, a nie byle gdzie.QwertKalety pisze:nieraz słyszałem jak "podmieniali" olej z beczki,
A gdzie tam! Po to robią te małe bańki, żeby w legalnych źródłach rozprowadzać. Był już lewy Mobil w hipermarketach i na stacjach paliw, sklepach motoryzacyjnychQwertKalety pisze:Jeśli kupujesz z LEGALNEGO i pewnego źródła to bez obaw
Wódkę tak samo- ile razy spir techniczny szedł so monopolowych po rozlaniu w profesjonalnie przygotowanych miejscach?
Najbardziej prawdopodobne, że oryginanly olej jest w dużych beczkach. Ale u mechanika, który nie dolewa do beczek syfu.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 22 Lis 2006 22:43 ]
Jeszcze chyba nie, ale max 2 dni i wklei.wrubciu pisze:Pisałem ale narazie nie mam odpowiedzi, chyba ze już wkleił w porady bo nie sprawdzałem
Pozdrawiam.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Gadatliwa bestia
Powiem wam jedną rzecz, pracuję w hurtowni olejów silnikowych i sprowadzamy z niemiec i z holandii oleje Mobil, Opel i Ford. W beczkach 208 litrów i 60 litrów oraz 4 litrowy i 1 litrowy Mobil i 5 litrowy i litrowy Opel i Ford. Mamy olej prosto od producenta więc żadna ściema. Jak by ktoś chciał olej mogę mu załatwić i wysłać pocztą lub odbiór osobisty. Olej w dobrej cenie bo to hurt. Co do beczek to nie był bym taki pewny, że jest to super olej. Super to jest do momentu otwarcia beczki, potem mechanicy leją tam wszystko aby taniej, co niektórzy sie nawet tym mi chwalili, a ja uważam ich za palantów . Więc nie wiem czy beczka to dobry pomysł. Ale zawsze mogę załatwić oryginalny olej oryginalnie zapakowany.
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
-
- Gadatliwa bestia
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
-
- Gadatliwa bestia
-
- Nowicjusz
Re: [MK3 AAZ] Czy zmienic olej z mineralnego na półsyntetycz
Witam wszystkich na forum. Jestem tu nowy.
Od tygodnia posiadam Golfa 3 tdi 1z. Auto do 2007r 250 000 km serwisowane w Niemieckim ASO (100 % potwierdzone) Jak mniemam było zalewane półsyntetykiem. Od tamtej pory poprzedni właściciel przez 2,5/3 lata zalewał silnik Mobilem 15w-40 mineralnym. Obecnie samochód ma 310 000km. Podobno zmiany robił co 10 000km i dolewał między zmianami 0,5 l oleju...
Sprawdzając w ASO historię serwisową samochodu (stan faktyczny książki serwisowej) rozmawiałem też na ten temat z doradcą serwisowym.
Powiedział, że generalnie w tdi w ogóle nie powinien się znaleźć 15w-40 nigdy. Ale jak już jest, to trudna sprawa...
Co proponujecie? Dodam, że samochód zapala idealnie przy ostatnich 20 stopniowych mrozach, praktycznie z pół obrotu, ładnie, cicho chodzi...
Mam dylemat: zostać, przy tym mineralnym, czy spróbować półsyntetyk? Może więcej czynników, rzeczy, które powinienem sprawdzić, żeby odpowiedzieć sobie na to pytanie? (kompresja, turbina???) Macie jakieś sugestie?
Od tygodnia posiadam Golfa 3 tdi 1z. Auto do 2007r 250 000 km serwisowane w Niemieckim ASO (100 % potwierdzone) Jak mniemam było zalewane półsyntetykiem. Od tamtej pory poprzedni właściciel przez 2,5/3 lata zalewał silnik Mobilem 15w-40 mineralnym. Obecnie samochód ma 310 000km. Podobno zmiany robił co 10 000km i dolewał między zmianami 0,5 l oleju...
Sprawdzając w ASO historię serwisową samochodu (stan faktyczny książki serwisowej) rozmawiałem też na ten temat z doradcą serwisowym.
Powiedział, że generalnie w tdi w ogóle nie powinien się znaleźć 15w-40 nigdy. Ale jak już jest, to trudna sprawa...
Co proponujecie? Dodam, że samochód zapala idealnie przy ostatnich 20 stopniowych mrozach, praktycznie z pół obrotu, ładnie, cicho chodzi...
Mam dylemat: zostać, przy tym mineralnym, czy spróbować półsyntetyk? Może więcej czynników, rzeczy, które powinienem sprawdzić, żeby odpowiedzieć sobie na to pytanie? (kompresja, turbina???) Macie jakieś sugestie?
Lepiej 5 min później, niż 50 lat za wcześnie...
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
[MK3 AAZ] Czy zmienic olej z mineralnego na półsyntetyczny
Turbina powinna chodzić na 10w czyli półsyntetyk, ja w swoim mam 15w40 tak jak u ciebie Mobil 1. Chwalę sobie go i nie dolewam nawet setki od wymiany do wymiany. przebieg 230 tkm. moja dobra rada kup taki jaki jest i nie kombinuj co ci to da ze zmienisz na 10w ????
kingfisher84 pisze:Dodam, że samochód zapala idealnie przy ostatnich 20 stopniowych mrozach, praktycznie z pół obrotu, ładnie, cicho chodzi..