kilka problemów z elektryką naraz

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

pawelstroz
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pawelstroz » pn gru 06, 2010 21:21

Witam !
Jestem szczęśliwym posiadaczem Golfa IV 1,4 16V z 2001roku. Od pewnego czasu dzieją się dziwne rzeczy z elektryką. Zaczęło się od wskaźnika temperatury silnika. Raz działa raz nie. Podczas jazdy potrafi się wyłączyć do zera jakby coś nie łączyło. Podobnie zaczęło się robić z podświetleniem nawiewu ( chodzi o pokrętło reg. temperatury, siły nawiewu i reg.strumieni powietrza) - potrafi się włączyć po kilku minutach jazdy lub wyłączyć bez przyczyny. Ostatnio dołączyła się awaria kontrolki rezerwy- pomimo dotankowania połowy baku dalej świeci.
Nie wiem czy są one ze sobą powiązane czy tylko sumą przypadkowych awarii...Pomóżcie proszę!!
Ps.Wspomnę jeszcze ,że nie posiadam aktualnie osłony dolnej silnika - nie wiem czy to może mieć większe znaczenie (może wilgoć powoduje zwarcia ? itp..?) . Dwa tyg. temu założyłem instalację gazową - ale te problemy występowały już przed zagazowaniem - z wyjątkiem kontrolki rezerwy. Jeszcze raz proszę o pomoc!
pozdrawiam

Awatar użytkownika
martinezz123
DZIADZIA
DZIADZIA
Kontakt:

Post autor: martinezz123 » pn gru 06, 2010 21:49

1. wskaźnik temperatury silnika - zapewne czujnik temp cieczy chłodzącej do wymiany .
2. pulpit nawiewu do rozebrania i sprawdzenie , tam nie stykało u mojego kolegi .
3. wskaźnik paliwa -- stawiam na czujnik w baku ale nie wiadomo czy coś się nie dzieje w liczniku albo na jego kostkach , wyciągnąć licznik za psikać styki jakimś preparatem do złącz elektrycznych

vw golf IV 1.9 tdi MARTINEZZ
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO

Awatar użytkownika
SvR
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: SvR » pn gru 06, 2010 21:57

Jeśli chodzi o wskaźnik paliwa to zapewne zatankowałeś za 20 zł maksymalnie 30zł co spowodowało że rezerwa nie przestała świecić pomimo tego że wskazówka paliwa jest nad czerwoną(czasem jest tak że kreska po prostu powoli wstaje i komputer za wcześnie odczytuje). Druga opcja jest taka że tankowałeś przy włączonym aucie co czasem powoduje taki efekt. Teraz poczekaj aż wskaźnik paliwa spadnie poniżej czerwonej kreski i zatankuj przy wyłączonym aucie taką ilość paliwa aby wskaźnik był ponad czerwoną kreską.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn gru 06, 2010 22:18

SvR pisze:zapewne zatankowałeś za 20 zł maksymalnie 30zł
pawelstroz pisze:pomimo dotankowania połowy baku

pawelstroz, mi kiedyś zegary złapały podobną zawieszkę i pomogło odpięcie zasilania od nich...można np. aku na chwilę odłączyć

Awatar użytkownika
szawełło
Forum Master
Forum Master

Post autor: szawełło » wt gru 07, 2010 05:30

pawelstroz pisze:Podobnie zaczęło się robić z podświetleniem nawiewu ( chodzi o pokrętło reg. temperatury, siły nawiewu i reg.strumieni powietrza) - p
Masz tu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=23590" onclick="window.open(this.href);return false;

Ba.........................

;)

pawelstroz
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: kilka problemów z elektryką naraz

Post autor: pawelstroz » śr gru 08, 2010 00:48

Qto pisze:pawelstroz, mi kiedyś zegary złapały podobną zawieszkę i pomogło odpięcie zasilania od nich...można np. aku na chwilę odłączyć
dzięki serdeczne za radę . rzeczywiście po odłączeniu aku na parę minut problem zniknął;) mam nadzieje że nie będę musiał odłączać go każdorazowo po dotankowniu rezerwy ;))
Dzięki QTO

pawelstroz
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: kilka problemów z elektryką naraz

Post autor: pawelstroz » śr gru 08, 2010 01:03

szawello pisze:
pawelstroz pisze:Podobnie zaczęło się robić z podświetleniem nawiewu ( chodzi o pokrętło reg. temperatury, siły nawiewu i reg.strumieni powietrza) - p
Masz tu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=23590" onclick="window.open(this.href);return false;
Dzięki za topik szawello. Wszystko fajnie tylko nie wydaje mi się żeby to był problem wymiany żaróweczki...
Jak już pisałem podświetlenie w moim Mk4 raz działa a raz nie i nie zauważyłem jakiejkolwiek zależności w tym .
A na pewno nikt nie grzebał przy panelu - chyba że gazownicy coś obruszali jak montowali kontrolkę gazu.. może być ? pozdrawiam

Awatar użytkownika
martinezz123
DZIADZIA
DZIADZIA
Kontakt:

Post autor: martinezz123 » śr gru 08, 2010 01:07

może być :hmm: może naderwali jakiś kabelek masowy , albo coś poluzowali , poprzeglądaj .

vw golf IV 1.9 tdi MARTINEZZ
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”