podczas odpalania zapalił się rozrusznik

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

maro1987
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: maro1987 » śr gru 01, 2010 10:06

Witam.Dziś rano próbowałem odpalic swojego Golfa 3 1.9tdi 1Z.Kręciłem go maksymalnie 10 sekund po czym poczułem jak coś się pali .Otworzyłem maske i zobaczyłem jak pali się wtyczka od rozrusznika.Zgasiłem płomień,próbowałem odpalic jeszcze raz ale nawet nie drgnął.Co może byc przyczyną?Zwarcie?Wczoraj wieczorem założyłem nowy akumulator i ciężko bo ciężko ale odpalił,a dzisiaj taki cyrk.Dodam żę auto stało 2 dni.Proszę o pomoc.Dzięki.

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Re: podczas odpalania zapalił się rozrusznik

Post autor: PinkFloyd » śr gru 01, 2010 10:13

maro1987 pisze:Witam.Dziś rano próbowałem odpalic swojego Golfa 3 1.9tdi 1Z.Kręciłem go maksymalnie 10 sekund po czym poczułem jak coś się pali .Otworzyłem maske i zobaczyłem jak pali się wtyczka od rozrusznika.Zgasiłem płomień,próbowałem odpalic jeszcze raz ale nawet nie drgnął.Co może byc przyczyną?Zwarcie?Wczoraj wieczorem założyłem nowy akumulator i ciężko bo ciężko ale odpalił,a dzisiaj taki cyrk.Dodam żę auto stało 2 dni.Proszę o pomoc.Dzięki.
za długo kręciłeś, nowy akumulator pewnie duży prąd rozruchowy, gesty olej może nie sprawne wszystkie swiece żarowe, rozrusznik z oporami wenetrznymi- tulejki-szczotki - nie krecił tak szybko w stosunku do poboru pradu i kabel sie przytopił lub spaliłeś rozrusznik- tak samo jak odpalasz długo awaryjnie na kablach- tez potrafią sie stopić jak sa lipne. Przy sprawnym aku i swiecach i sprawnym rozruszniku pownien zagadac max do 4 sek przy duzych mrozach.

gelek82
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: gelek82 » śr gru 01, 2010 10:39

Miałem tak samo w lecie. Odpalam fure, widzę dym, zaglądam pod maskę i palą się kable.

Na górze rozrusznika jest przykręcony elektromagnes do którego dochodzą dwa kable:
- gruby plus od akumulatora (przykręcony nakrętką)
- cienki od stacyjki (plastikowa kostka)

Plastikowa kostka pękła i w momencie odpalania powstawał łuk elektryczny między kostką a nakrętką i zapalało kable, a rozrusznik prawie się nie kręcił.

Wykręciłem tylko ten elektromagnes (chyba 3 torxy).
Usunąłem (urwałem) pękniętą wtyczkę i przylutowałem bezpośrednio kabel od stacyjki, który zaizolowałem termokurczką bo taśma się nię sprawdziła.
Mogę wieczorek wrzucić fotkę jeśli chcesz.
Całość zajeła mi godzinę.
Śmiga od 3 miesięcy i jest ok.

maro1987
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: maro1987 » śr gru 01, 2010 11:02

dziś wykręciłem elektro-magnes i okazało się że przepalił się kabel od szczotko-trzymacza.ma ktoś pomysł jak wykręcic rozrusznik bez kanału gdy pod spodem jest osłona silnika?

maro1987
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: maro1987 » ndz gru 05, 2010 11:04

?????????????????????????

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
Kontakt:

Post autor: Adamm » ndz gru 05, 2010 11:14

maro1987, troche gimnastyki i dasz rade, gorzej bedzie z zalozeniem go bo musisz silnik podlewarowac bo sruby rozrusznika mocuja od razu poduszka przednia silnika

Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG

zyggy
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zyggy » ndz gru 05, 2010 11:55

Adamm ma rację, robiłem to w moim byłym mk3 AHU i gimnastyki troszkę jest. Ja miałem do dyspozycji taką stałą podporę i podnośnik śrubowy. Nie wiem czy radę to zrobić bez kanału. Ze zmontowaniem faktycznie jest problem ze śrubą która trzyma także poduszkę. A bez zdjęcia osłony silnika to moim zdaniem nierealne.

pzdr
zyggy

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » ndz gru 05, 2010 13:59

Obrazek

gelek82
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: gelek82 » ndz gru 05, 2010 18:57

Tak wyglądała pęknięta plastikowa kostka, między pęknięciem, a nakrętką powstawał łuk elektryczny.

Jak będzie potrzeba to mogę zrobić fotke jak to wygląda w samochodzie po naprawie - o ile dobrze będzie widać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

maro1987
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: maro1987 » pn gru 06, 2010 21:59

Dzięki wielkie wszystkim za odp. już zrobiliśmy auto.odpala od kopa.wszystko jest już sprawne jak sie okazało szczotki też były wyjechane na maxa i dlatego też miał opory.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”