No więc tak.... kabelki faktycznie różnią się od siebie. Zasilanie jest cieńszy i czarny, natomiast ten od podgrzewacza jest biało-fioletowy i grubszy. Złączki pasują idealnie do siebie a kabelki mają taki zasięg, że tylko to połączenie jest możliwe. Nie znalazłem innej wtyczki, którą mógłbym podmienić jak radził
Lipek81. No i najważniejsze - wyciągnąłem przekaźnik (na szczęście był tylko jeden na tabliczce przekaźników dodatkowych oznaczony numerem 1) i zasilanie na tym czarnym kabelku zaniknęło. Więc
Paweł Marek miał w tej sytuacji rację. Jednak problem pozostał. Teraz muśże pomierzyć rezystancję na: czujniku cieczy chłodzącej i czujniku zasysanego powietrza. Tylko jak to zrobić... Znalazłem opis pinów do pomiaru i jakie ma mieć wartości rezystancja dla danej temperatury, tylko jak wykonać taki pomiar? Czujnik wyciągnąć z układu chłodzenia i mierzyć np, w garnku z podgrzewaną wodą, czy pozostawić go w układzie chłodzenia? Czujnik ten ma przecież 2 pary pinów. Jedna podaje sygnał na wskazówkę a druga do sterownika silnika. Ja napisałem wyżej, miałem ostatnio problem z niedogrzanym silnikiem i po wymianie termostatu wskazówka zaczęła już dochodzić do 90 stopni. Więc chyba wskazówka dobrze mierzy temperaturę to dlaczego sygnał z drugiej pary pinów miałby być niepoprawny? A poza tym, skoro przy badaniu rezystancji będę się odnosić do tego co pokazuje wskazówka to chyba błąd się przeniesie na mój pomiar jeśli czujnik będzie niesprawny. Tzn będę mierzyć rezystancję czujnika dla danej temperatury odnosząc się do temperatury wskazywanej przez ten czujnik. No chyba, że czujnik dla jednej i drugiej pary pinów wykonuje niezależny pomiar. Mam nadzieję, że zrozumiale to przedstawiłem

A odnośnie temp. powietrza dolotowego... wiadomo jest zima i temperatura powietrza jest poniżej zera więc czy w tym przypadku podgrzewacz powietrza nie powinien chodzić non stop? Skoro grzała podgrzewa je dopiero poniżej przepustnicy, a czujnik temperatury mierzy powyżej przepustnicy. Nigdzie nie znalazłem sposobu pomiaru czujnika temp. zasysanego powietrza. Wystarczy zdjąć po prostu ten plastik znad wtrysku i mierzyć? Tabela rezystancja - temperatura jest taka sama zarówno dla czujnika temperatury zasysanego powietrza jak i czujnika temperatury cieczy chłodzącej?
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.