Gdzie pompa wody?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Gdzie pompa wody?
Witam
Chce sie upewnic gdzie dokladnie znajduje sie pompa wody w silniku AAM... Sadze ze pod alternatorem... tj jeden pasek napedza alternator, a drugi pasek (z tego samego kola) ale nieco mniejszy napedza pompe wody... Mam racje? Gdyby ktos mial jakis schemat albo fotke bo moj aparat akurat zepsuty i zdjecia zamiescic nie mam jak...
Widze ze mam tam wyciek, musialem ostatnio dolac 300ml plynu a poziom oleju bz... no i dodatkowo przy ~2500obr min czasami dziwne dzwieki dochodza do mnie z komory silnika... Wychodzi mi na to, ze pompa odmawia posluszenstwa...
Chce sie upewnic gdzie dokladnie znajduje sie pompa wody w silniku AAM... Sadze ze pod alternatorem... tj jeden pasek napedza alternator, a drugi pasek (z tego samego kola) ale nieco mniejszy napedza pompe wody... Mam racje? Gdyby ktos mial jakis schemat albo fotke bo moj aparat akurat zepsuty i zdjecia zamiescic nie mam jak...
Widze ze mam tam wyciek, musialem ostatnio dolac 300ml plynu a poziom oleju bz... no i dodatkowo przy ~2500obr min czasami dziwne dzwieki dochodza do mnie z komory silnika... Wychodzi mi na to, ze pompa odmawia posluszenstwa...

Nad pompa od wspomagania? Hm... wyglada to tak ze najwyzej alternator, potem w dol cos napedzane tym samym paskiem co alternator... i nizej kolejna czesc z ktorej mam prawdopodobnie wyciek napedzana paskiem osobnym... Mowisz, ze ta napedzana osobnym paskiem to wodna? Nie mam kanału a z gory to nawet nie widze gdzie dochodzi waz od zbiorniczka wyrownawczego...

- Paweł Marek
- V.I.P.
układy pasków AAM
Zalezy jeszcze czy masz klimę i czy masz wspomaganie bo różnie wtedy wygląda ten układ.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
CS to koło na wale korbowym, AC to klima, u samej góry alternator, wspomaganie u samego dołu.Może ci obrazek pomoże. Pompa wody jest na w poziomie wału na prawo
[ Dodano: Wto Maj 16, 2006 8:20 pm ]
Więc masz układ jak na środkowym obrazku. i wychodzi na to że wyciek z pompy wspomagania a nie wody. Skrzeczące piski przy skręconcyh kołach masz?
[ Dodano: Wto Maj 16, 2006 8:20 pm ]
Więc masz układ jak na środkowym obrazku. i wychodzi na to że wyciek z pompy wspomagania a nie wody. Skrzeczące piski przy skręconcyh kołach masz?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Spoko da się zwykle regenerować. Zwykle łożysko simering i po sprawie. Dokładny opis jest na ruskiej stronie, po rosyjsku niestety ale są fotki i numery potrzebnego łożyska i simeringu. Czwarty link od góry.
http://volkswagen.msk.ru/index.php?p=page07_g3
http://volkswagen.msk.ru/index.php?p=page07_g3
- Paweł Marek
- V.I.P.