Problem Z rozrusznikiem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem Z rozrusznikiem
Witam wszystkich. Otóż mam taki problem z golfem. W ciągu ostatnich kilku dni temperatura na zewnątrz była u mnie ok -15 stopni i palił za pierwszym razem. Po przejechaniu 60 km zgaszeniu auta (wychodze do sklepu po śniadanie) chce go odpalić i nie pali słychać tylko rozrusznik albo zakręci troszeczke silnikiem, ale niewystarczająco żeby ruszyć silnikiem zeby odpalił. Nie mam pojęcia co i dlaczego tak się dzieje ponieważ w lecie nie było takich objawów i wszystko chodziło bez zarzutów. Proszę o pomoc ponieważchcę jak najszybciej usunąć tą usterkę:) Z góry dziękuję
dodam ze silnik mam ALH
dodam ze silnik mam ALH
Speed
Problem Z rozrusznikiem
Witam
w moim ALH był podobny objaw - jak był zimny palił za pierwszym razem po rozgrzaniu silnika już było gorzej , zapalił, ale po dłuższym kręceniu lub przycinał rozrusznik w trakcie kręcenia, akumulator był nowy, więc wymieniłem rozrusznik to pomogło i teraz pali na dotyk - sprawdź podstawy akumulator i rozrusznik
w moim ALH był podobny objaw - jak był zimny palił za pierwszym razem po rozgrzaniu silnika już było gorzej , zapalił, ale po dłuższym kręceniu lub przycinał rozrusznik w trakcie kręcenia, akumulator był nowy, więc wymieniłem rozrusznik to pomogło i teraz pali na dotyk - sprawdź podstawy akumulator i rozrusznik
Re: Problem Z rozrusznikiem
Aku nówka, problem tkwi w rozruszniku - chce go wyciągną i popatrzyć - może ktoś wyciągał z tego modelu silnika?? Chodzi mi o to czy musze podeprzeć silnik i co może być przyczyną takiego stanu rzeczy, bendix czy tuleje - bo to tylko podejrzewam
pomóżcie

Speed
rozrusznik wymieniłem bez podnoszenia samochodu i bez rozkręcania dolnej osłony - jest z tym trochę zabawy ale idzie --- rozrusznik jest przykręcony na dwie śruby szpile do korpusu silnika - klucz 18 , na dolnej śrubie jest jeszcze uchwyt - odkręcasz klucz 13 , przed odkręceniem rozrusznika odłącz od akumulatora.
Jeżeli masz rozrusznik 0001125 012 (13) , 02A 911023R to zleć naprawę firmie , wymiana tulejek to bajka ale bendiks to problem ja kupiłen nowy dałem 400 zł za nowy orginał , podobne są koszty za regenerację całego rozrusznika i na dotatek musisz oddać stary.
Jeżeli masz rozrusznik 0001125 012 (13) , 02A 911023R to zleć naprawę firmie , wymiana tulejek to bajka ale bendiks to problem ja kupiłen nowy dałem 400 zł za nowy orginał , podobne są koszty za regenerację całego rozrusznika i na dotatek musisz oddać stary.
na 100 % nie trzeba podpierać silnika przy wyciąganiu tego rozrusznika??? Pytam i chce byc pewny ponieważ dzis zamierzam wyciągnąć rozrusznik i żeby sie nie okazało ze cos spiepsze na samym początku:/
Speed
Problem Z rozrusznikiem
wymieniłem rozrusznik bez podpierania w MK IV , jeżeli masz MK III to nie jestem pewny czy przy wyjmowaniu rozrusznika nie będzie zaczepiał o podzespoły w silnika
Problem Z rozrusznikiem
Na Twoim miejscu bym lepiej podparł, bo silnik lekko zawiśnie i nie będziesz mógł z powrotem wsadzić tej szpilki z przodu podczas zakładania rozrusznika. Wtedy będziesz miał trochę zabawy a i tak będziesz musiał silnik podłożyć.Caymann pisze:na 100 % nie trzeba podpierać silnika przy wyciąganiu tego rozrusznika??? Pytam i chce byc pewny ponieważ dzis zamierzam wyciągnąć rozrusznik i żeby sie nie okazało ze cos spiepsze na samym początku:/
Demontaż nie sprawia w ogóle problemu. Łatwizna...
Problem Z rozrusznikiem
w dziale FAQ masz czyszczenie i smarowanie rozrusznika z fotkami chyba MK III - a dalej będę się upierał bez podpierania w MK IV z silnikiem ALH - silnik nie wisi na rozruszniku - jeżeli podpierasz to pamiętaj o osłonie pod silnikiem