abs i elektryka szyb
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
abs i elektryka szyb
Witam!
mam golfa mk3 abf 3d
Mam problem albowiem nie działa mi ABS kontrolka świeci się na pomarańczowo i próbowałem dziś na śliskiej nawierzchni i tez nie działa. Co może być tego przyczyną?
Druga sprawa to elektryka szyb. szyba od strony pasażera działa zawsze ale tylko z przycisku w drzwiach pasażera. Natomiast szyba od strony kierowcy nie zawsze działa a jak już zacznie działać to opada i podnosi się tak jakby na raty:) tzn trzymam przycisk wciśnięty a ona podnosi się ok 7cm i znowu muszę puścić i nacisnąć ponownie i znowu podniesie się te 7cm a najlepsze jest to ze niekiedy w ogóle nie reaguje na przycisk
Tak samo jest z przyciskiem od szyby pasażera znajdującym się na drzwiach kierowcy tzn podnoszenie tym przyciskiem szyby pasażera działa zawsze ale opuszczenie działa tylko wtedy gdy działa przycisk od szyby kierowcy.
I jeszcze jedno pytanie czym może być spowodowane opuszczanie szyb przy otwarciu samochodu z pilota?? moduł komfortu do wymiany?
z góry thx za odpowiedz.
pzdr
mam golfa mk3 abf 3d
Mam problem albowiem nie działa mi ABS kontrolka świeci się na pomarańczowo i próbowałem dziś na śliskiej nawierzchni i tez nie działa. Co może być tego przyczyną?
Druga sprawa to elektryka szyb. szyba od strony pasażera działa zawsze ale tylko z przycisku w drzwiach pasażera. Natomiast szyba od strony kierowcy nie zawsze działa a jak już zacznie działać to opada i podnosi się tak jakby na raty:) tzn trzymam przycisk wciśnięty a ona podnosi się ok 7cm i znowu muszę puścić i nacisnąć ponownie i znowu podniesie się te 7cm a najlepsze jest to ze niekiedy w ogóle nie reaguje na przycisk
Tak samo jest z przyciskiem od szyby pasażera znajdującym się na drzwiach kierowcy tzn podnoszenie tym przyciskiem szyby pasażera działa zawsze ale opuszczenie działa tylko wtedy gdy działa przycisk od szyby kierowcy.
I jeszcze jedno pytanie czym może być spowodowane opuszczanie szyb przy otwarciu samochodu z pilota?? moduł komfortu do wymiany?
z góry thx za odpowiedz.
pzdr
"Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia"
- koczyk
- Użytkownik
- Kontakt:
abs i elektryka szyb
abs - vag i pewnie czujnik sie okaze do wymiany
el. szyb sprawdz styki przelacznika i jak napiecie dochodzi do silownikow
el. szyb sprawdz styki przelacznika i jak napiecie dochodzi do silownikow
abs i elektryka szyb
właśnie tez myślałem ze czujnik coś szwankuje, ale muszę podjechać do jakiegoś mechanika i podłączyć go pod kompa bo ja nie mam kabla.
Z tymi szybami będę jeszcze kombinował jak cos to napisze co i jak.
Z tymi szybami będę jeszcze kombinował jak cos to napisze co i jak.
- Paweł Marek
- V.I.P.
abs i elektryka szyb
to skokowe podnoszenie to awaria czujniczka halla modułu tej szyby jest porada do tego na forum. Reszta to będa uszkodzone kable w przelotkach do jednych i/.lub drugich drzwi - najczęściej. Nie masz modułu komfortu osobnego który mogłbyś wymienić, funkcje komfortu są realizowane przez współdziałanie modułów wszystkich szyb dachu jak masz.
Opuszczenie szyb po pilocie jest normą jeśli otwierasz do minuty po zamknięciu i nic z tym nie zrobisz. Jeśli dzieje się tak również później to napisz.
czujniki ABS pomierzysz omomierzem wykryjesz usterkę na 90 procent
Opuszczenie szyb po pilocie jest normą jeśli otwierasz do minuty po zamknięciu i nic z tym nie zrobisz. Jeśli dzieje się tak również później to napisz.
czujniki ABS pomierzysz omomierzem wykryjesz usterkę na 90 procent
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
abs i elektryka szyb
dzięki wszystkim za pomoc. w najbliższym czasie będę działał
a w jaki sposób sprawdzić czujniki miernikiem uniwersalnym??
abs i elektryka szyb
- Paweł Marek
- V.I.P.
abs i elektryka szyb
omomierzem opór czujnika 1-1,2 koma na wtyczkach z przodu przy kole z tyłu pod kanapą. Jak nie wyjdzie nic to powtórka pomiaru czujników łącznie z kablami na stykach serownika - żeby wykluczyć złamanie kabla czujnika szczególnie z przodu częste . Było opisywane wiele razy poszukaj na przyszłość
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
abs i elektryka szyb
właśnie zmierzyłem opór na czujnikach i z tyłu jest 950-1000 omów a z przodu 0 i jak włączę na mierniku sprawdzanie obwodu(jeśli obwód jest nieprzerwany to mirnik piszczy) i przyłożę miernik to końcówek czujnika na wtyczce z przodu to miernik piszczy zarówno na lewym jak i prawym czujniku czyli wyklucza to możliwość uszkodzenia kabli od wtyczki do czujnika. czyli do wymiany są dwa przednie czujniki??
- Paweł Marek
- V.I.P.
abs i elektryka szyb
Jeśli tak jak należy mierzyłeś i uważałeś żeby końcówki miernika dobrze przyłożyć do styków w czujniku żeby się nie zwarły to tak, są do wymiany, możesz sobie kupić z Allegro takie tanie niby siemensowskie sprawdzają się bardzo dobrze.
abs i elektryka szyb
witam ponownie
na wszelki wypadek postanowiłem podpiąc golfa pod kompa i wyskoczyły takie błędy
259-- ------- Right Front ABS Inlet Valve -N99
_
276-- ------- ABS Outlet Valve Left Rear -N136
_
290-- ------- Left Rear ABS Wheel Speed Sensor -G46
O co chodzi z tymi zaworami ABS?? czy da sie je wymienić?? gdzie one sie znajdują?? u mnie sterownik od absu jest pod kanapą z tyłu.
na wszelki wypadek postanowiłem podpiąc golfa pod kompa i wyskoczyły takie błędy
259-- ------- Right Front ABS Inlet Valve -N99
_
276-- ------- ABS Outlet Valve Left Rear -N136
_
290-- ------- Left Rear ABS Wheel Speed Sensor -G46
O co chodzi z tymi zaworami ABS?? czy da sie je wymienić?? gdzie one sie znajdują?? u mnie sterownik od absu jest pod kanapą z tyłu.