MK3 Napnacz paska wielorowkowego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Pytanie za 100 punktów... Mk3 1.9 TDI 110+ , chodzi o napinacz paska wielorowkowego... jest to mój trzeci napinacz w przeciągu pół roku.... a każdy z nich po jakimś okresie wyciska z siebie cały smar i zaczyna drżeć, oczywiście sukcesywnie co raz mocniej...macie jakieś pomysły?? bo mnie już ręce opadają....
a przy okazji zapytam...który to dokładnie przekaźnik świec żarowych?? chciałbym to gdzieś zobaczyć jakby dało radę.... bo ciężko pali rano a świece i fajki są w miarę nowe...wiem już że jest on w puszce z bezpiecznikami.. ale nie wiem który.. z góry serdeczne dzięki za pomoc
a przy okazji zapytam...który to dokładnie przekaźnik świec żarowych?? chciałbym to gdzieś zobaczyć jakby dało radę.... bo ciężko pali rano a świece i fajki są w miarę nowe...wiem już że jest on w puszce z bezpiecznikami.. ale nie wiem który.. z góry serdeczne dzięki za pomoc
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Tak bez powodu to chyba się te napinacze nie psują, musi dostawać jakiś wibracji od reszty napędu poprze pasek, trzeba zrzucić pasek i posprawdza wszystkie koła, czy nic się nie przycina czy nie są zwichrowane, sprawdź wolne koło alternatora jak się zaczyna zacierać/zatrze się to zaczyna szarpać i te szarpanie musi złagodzić napinacz a jak szarpie mocno to i napinacz pada. Koło alternator powinno przenosić napęd tylko w jedną stronę/zgodnie z ruchem paska osprzęty w przeciwną stronę powinno się obracać swobodnie nie przenosząc napędu na alternator.bulyy pisze:Pytanie za 100 punktów... Mk3 1.9 TDI 110+ , chodzi o napinacz paska wielorowkowego... jest to mój trzeci napinacz w przeciągu pół roku.... a każdy z nich po jakimś okresie wyciska z siebie cały smar i zaczyna drżeć, oczywiście sukcesywnie co raz mocniej...macie jakieś pomysły?? bo mnie już ręce opadają....
Witam odnosnie napinacza wine ponosi koło na alternatorze tzn...zamontuj ze sprzegiełkeim i problem powinnien zniknąc,ale niech sie wypowidza eksperci w tym temacie
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=88520" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=188196" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=188196" onclick="window.open(this.href);return false;
jaszczur dzięki śliczne za podpowiedź! rozumiem że niestety muszę kupić rolkę ze sprzęgłem do altka... a jeśli przysłałbym Ci zdjęcie altka to dobrałbyś mi tą rolkę?? drugie pytanie odnośnie tego przekaźnika... jakieś propozycje w tym temacie?? pozdrawiam
Gofer III GT TDI+ Moje zielone szaleństwo
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
bulyy, dobrałbym foto mi nie potrzebne tylko nr altka i jego amperaż a odnosnie przekaźnika było gdzieś na forum
Re: MK3 Napnacz paska wielorowkowego
Przekaźnik 104.który to dokładnie przekaźnik świec żarowych??
Mam Vaga, serwisuje Nokie.
-
- Mały gagatek
- italiano_83
- V.I.P.
Tu jest koło alternatora do Twojego auta, to element "uniwersalny" i pasuje do wielu aut/typów.
http://allegro.pl/kolo-pasowe-alternato ... 34587.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/kolo-pasowe-alternato ... 34587.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: MK3 Napnacz paska wielorowkowego
A faktycznie, mój bład.Arek1988gno pisze:104 ? a nie przekaźnik 103 jest od świec
Mam Vaga, serwisuje Nokie.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
i tu sie myliszitaliano_83 pisze:to element "uniwersalny" i pasuje do wielu aut/typów.
- italiano_83
- V.I.P.
To może podasz te wyjątki Z resztą co za problem, można znaleźć po numerze nadwozia w ASO w opisie aukcji jest to też ujęte,jaszczur pisze:i tu sie mylisz
a pisząc "uniwersalny" specjalnie w cudzysłowie miałem na myśli, że jedna i ta sama rolka pasuje do wielu aut i silników.
jaszczur alternator to 0123515020 120A....
może mi ktoś te wszystkie przekaźniki wytłumaczyć??? i dlaczego 109 jest odwrócony????
może mi ktoś te wszystkie przekaźniki wytłumaczyć??? i dlaczego 109 jest odwrócony????
Ostatnio zmieniony ndz lis 28, 2010 20:46 przez bulyy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
italiano_83, miałem kółko ze sprzęgiełkiem niby miało byc do mojego altka(tak mi dali na magazynie)okazało się że było do alternatora valeo a ja mam boscha,różnica?a no w długości gwintu