Wskazania czujników TDI

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Tomi B
Nowicjusz
Nowicjusz

Wskazania czujników TDI

Post autor: Tomi B » ndz lis 28, 2010 11:36

Witam! Mam pytanie w sprawie GOLFA IV TDI ASV, a chodzi mi o czujniki temperatury wody paliwa i w rurze dolotowej, bo jak auto stoi całą noc na dworze i był mróz -3, wchodzę do auta przekręcam kluczyk to kontrolka od świecy żarowej zapali się na chwile i zgaśnie, a wydaje mi się że powinna się świeca załączyć. Więc poszedłem po waga, podpiąłem i w grupie 007 miałem takie wskazania: czujnik temperatury paliwa 9 stopni na plus, czujnik w rurze dolotowej 4.5 stopnia na plus, czujnik temperatury cieczy 9 stopni na plus; dodam że ten ostatni czujnik jest nowy oryginalny VW kolor zielony.Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć dlaczego tak jest? Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Wskazania czujników TDI

Post autor: italiano_83 » ndz lis 28, 2010 11:47

A dlatego, że rozgrzany do temperatury roboczej silnik trzyma bardzo długo temperaturę i pomimo ujemnej temperatury na zewnątrz w komorze silnika jest "ciepło" i temperatura jest tam inna niż na zewnątrz auta, w zależności od temperatury zewnętrznej silnik potrzebuje z 10 h zanim temperatury się wyrównają.

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

Tomi B
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Wskazania czujników TDI

Post autor: Tomi B » ndz lis 28, 2010 12:29

Ale on stał od godziny 18tej do 8 rano to myślę, że powinie się wystudzić

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Wskazania czujników TDI

Post autor: italiano_83 » ndz lis 28, 2010 12:44

17-Instruments: 003. sprawdź wskazania tu na zimnym silniku powinny być niemal identyczne jak w Engine 007, jeśli się różnią od siebie znacznie to masz uszkodzony jeden z czujników, czujnik G2 i G62 są zainstalowane w jednym czujniku- więc w razie uszkodzenia wymienia się jeden czujnik.
Ty sprawdziłeś na vagu wskazania G62 - to czujnik działający na potrzeby ECU i jak ecu widzi temperaturę powyżej 5 czy 7C to nie uruchamia świec żarowych :bajer: Tobie wyszło na vag'u +9C więc kontrolka świec żarowych tylko mrugnęła informując, że wsio jest ok.
Tomi B pisze:Ale on stał od godziny 18tej do 8 rano to myślę, że powinie się wystudzić
Ja Ci tak bardzo zależy żeby był rano zimny to zostaw otwarta maskę na noc :lol:
Taka jest fizyka w silniku masz 6l cieczy chłodzącej + 4.5l oleju, rozgrzane do ~90C i dobrze zaizolowane w komorze silnika wolno tracą temperaturę.

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

Tomi B
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Wskazania czujników TDI

Post autor: Tomi B » ndz lis 28, 2010 14:09

Dziękuje za odpowiedź zrobię tak jak mówisz pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”