1.3 NZ problem po zerwaniu paska rozrządu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- MajkelMKII
- Nowicjusz
- Kontakt:
tak i na 10000000% nie trzeba powodzenia i daj znac jak poszło
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Odkręciłem to koło na 4 imbusy, pasek zszedł. Pompa wykazała bicie. Zakupiłem już pasek wraz z pompą, zaraz się za to biorę. Po założeniu i ustawieniu wszystkiego, przekręceniu parę razy wałem gdy będzie ok wszystko, ryzykować i odpalać?
Zgadzam się z Paweł Marek, jakby to był silnik bezkolizyjny to by po prostu zgasł, a jak jest kolizyjny to nie masz co próbować. Możesz ewentualnie zrzucić dekiel na zaworach i zobaczyć czy wracają - choć to niewiele da bo trochę od strony. ale zawsze bezpieczniejsze niż dobicie silnika przez próbę odpalania z pogiętymi zaworami.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Rozrząd złożony, ustawiony, jadę po płyn. Zero oporu po kręceniu wałem, kompresja moim zdaniem wzorowa, czuć cztery razu zwiększony opór, więc myślę że ok. Jadę po płyn, odpalać-czy nie odpalać...
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Oporu w sensie chaczenia zaworów itp, sprawdzałem na wykręconych świecach żeby nie sfałszować wyników, było super, po wkręceniu świec kompresja moim zdaniem ok.
- MajkelMKII
- Nowicjusz
- Kontakt:
A co jest do stracenia skoro masz kompresje to odpali ale jak bedzie kulec to znaczy ze na jakims cylindrze jest zawór skrzywiony powodzenia i napisz jak poszło
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
ODPALIŁ Ale co z tego jak coś tłucze.. Pochodził trochę, miałem nadzieję, że to znowu popychacze ciśnienia nie złapały, ale za długo to trwało. Zgasiłem i jutro rano głowica do góry. I teraz kolejne zapytania : co sprawdzić w pierwszej kolejności? Rozpinać wszystkie zawory? (będzie po tłokach widać?) Co oprócz zaworów może wymagać sprawdzenia? Nigdy nie weryfikowałem głowicy po pocałunku tłoków z zaworami. Szlif zrobię też:)
- MajkelMKII
- Nowicjusz
- Kontakt:
a wszystko dobrze było ustawione zapłon też bo jesli tak to nie chodzi na jakiś gar na ile pracował cyloków
- MajkelMKII
- Nowicjusz
- Kontakt:
Głowice odaj do firmy co sie zajmuje regeneracją oni ci wymienia zawory doszlifują je sprawdzom gniazda na zaworach czy nie poszły wymienią uszczelniacze zrobią szlif i bedziesz miał zrobione chyba że chcesz taniej to szukaj sobie na rynku wtó
rnym teniej cie to wyjdzie niż regeneracja u nas koszt około 600zł + uszczelka
rnym teniej cie to wyjdzie niż regeneracja u nas koszt około 600zł + uszczelka
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Pracował ok, na wszystkie cylindry. Tylko stukał, odpalił od razu i wszedł na ssanie bez problemów
- Paweł Marek
- V.I.P.
Stukał, postukał i naprostował se sam pokrzywione zawory. Ech kolego.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.