9A jaka moze miec moc?

Forum techniczne związane z silnikami 16V

Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP

spawacz
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

9A jaka moze miec moc?

Post autor: spawacz » ndz lis 21, 2010 20:22

Pacjent po wielu przebojach i wielu nieudanych probach napraw przez poprzednich wlascicieli , jest to Audi 80 w org. byl na k-jetronciu 1.8 90KM, obecnie zalozony 9A po remoncie + dolot z wtryskami z ABF ,pzepustnica 2E , zamach z 1.8 ale z duza tarcza , DIGI 2 BEZ przplywki na potencjometrze przepustnicy skalibrowanym do nastaw PF"a ew. moge zalozyc Map sensor oplowkski tez skalibrowany odpowiednio. Auto wczoraj odpalone dziala ok . jednak gasnie po paru min. ale bez szarpania itp , najprawdopodobniej 2 pompa wyskowiego cisnienia pada/padla lub filtry pozabijane. To sie sprawdzi jutro jak cis na listwie pomierze chodz nie wykluczam ze regulator cis. mog skapac. Moje takie pytanko czy pomysl byc dobry na to co zrobione i czy finalnie bedzie lepszy potenconetr przepustnicy z 2e czy ten nieszczesny MAP, czujnik IAT zasymulowany rezystancja stala na 30st. w dolocie.

Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

9A jaka moze miec moc?

Post autor: agrala » ndz lis 21, 2010 20:53

Skoro uwazasz ze to wina pompy to wytarczylo sprawdzic czy po dodaniu gazu zgasnie szybciej.
Jestem ciekaw czy to auto w ogole bedzie chciao jechac po takich przerobkach. Moim zdaniem mocy mniej niz wyjechalo z fabryki

spawacz
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Re: 9A jaka moze miec moc?

Post autor: spawacz » ndz lis 21, 2010 22:36

Mhm a po czym wnioskujesz ze bedzie niej niz te 136KM? Jak chlopakom na digi 2 i tej malej przeplywce zawsze wychodzilo w okoliczy 140KM. Auto reaguje blyskawicznie na gaz wiec , tyle tylko ze im wiecej gazujesz tym predzej zgasnie.

Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

9A jaka moze miec moc?

Post autor: agrala » pn lis 22, 2010 18:15

Takie mojeprzemyslenia ale hamowni w glowie nie mam :grin:
Wiec wyglada ze pompa badz cos rozlacza ktoras pompe

Awatar użytkownika
qbejs
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

9A jaka moze miec moc?

Post autor: qbejs » pn lis 22, 2010 19:39

Powinno być dobrze, warto by AFR sprawdzić. Ja ostatnio myślałem żeby przerobić w podobny sposob Digi I przy adaptacji ITB. Tzn. zamiast Map'a dać TPS'a ( o charakterystyce Map'a ), tyle że u mnie to rowaząnia czysto teoreryczne bo nie wiem czy znajde takiego TPS'a. Choć można by spróbować zmienić charakterystyke w sofcie jakby był problem z TPS'em.

VW Corrado 2.0 16V@GT2871r || www.shineclinic.pl -> Detaling, Valeting, Smart Repair, Zmiana koloru PlastDip !
Obrazek

spawacz
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Re: 9A jaka moze miec moc?

Post autor: spawacz » pn lis 22, 2010 21:47

No i wszystko jasne pompy wysokiego cisnienia nie ma , ktos kieys wymontowal zostal tylko wielki filtr -zapchany zreszta, jest tylko jak mala pompa w baku i to chyba tez nie za dobrym stanie, pytanie jak ja wyciagnoac ze zbiornika ,a moze wogule nie byc potrzebna??? Bo w Audi B3 zbiornik jest tak usytuowany ze moze to leciec po wlasnym cisnieniem , no chyba ze zasysa z gory to wtedy nie, napewno trza dac dobra pompe do zbiornika na tyle mocna ze wyzywi wtryski albo ori. k-jet pod belke wysyko cisnieniowa. Egt i AFR naewno sprawdze z tyym nie bedzie problemu bo sprzet jest .

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

9A jaka moze miec moc?

Post autor: agrala » wt lis 23, 2010 09:41

Pomysl troszke jak t moze dzialac bez pomy -to nie komarek czy wsk
Co Ci zrobi cisnienie na wtryski

spawacz
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

9A jaka moze miec moc?

Post autor: spawacz » wt lis 23, 2010 13:52

Ja bardzo dobrze wiem , jakie powinno byc cisnienie, ty mie nie zrobzumiales jak widac albosam nie wiesz jak ten ukalad pracuje jak pod wlasnym cis. paliwo leci to wystarczy tylko wysoko cisnieniowa . Auto nie jest moje wiec wiesz , przyjaechalo o swoich silach i dzialalo. Skad moglem wiedziec ze nie ma pompy glownej??? Swapa robie za free znajmoemu ktory nie ma obeznania w temacie wiec on tez mogl o tej niespodziance nie wiedziec, ale to bajka dzis bedzie nalezycie w paliwo zaopatrzony.

ODPOWIEDZ

Wróć do „16V”