Za 20 zł raczej nie poszalejesz, odłóż jeszcze ze 30 dyszki to jest szansa na coś dobrego.lisek_91 pisze:ponawiam prośbę o polecenie jakichś kosmetyków (politura i wosk, jeśli tak powinno być) dla tych ze szczupłym portfelemledwo mam zalać za co mojego mkII, ale chciałbym też żeby jakoś się prezentował, bo narazie lepi się do niego kurz, nie ma połysku itd
może jesteście w stanie polecić coś dla amatora ręcznej polerki za około 20zł za preparat?
PozdraVWiam
[All VW] Polerowanie lakieru
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia

Re: [Alll VW] Polerowanie lakieru.
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia

Kawał dobrej robotyDetailer pisze:Polerowanie lakieru - poradnik Polecam!
-
To_mas
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
[Alll VW] Polerowanie lakieru.
już to dawno czytałem i na prawdę super opis, masa cennych informacji świetnie zebranych i przedstawionychDetailer pisze:Polerowanie lakieru - poradnik Polecam!
Mam pytanko jaka morze być przyczyna schodzącego lakieru bezbarwnego czy np zaniedbany lakier który nie był nigdy woskowany chyba
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia

błąd w procesie lakierowania.Mati44 pisze:Mam pytanko jaka morze być przyczyna schodzącego lakieru bezbarwnego czy np zaniedbany lakier który nie był nigdy woskowany chyba
Lakier bezbarwny został położony na "przesuszoną" bazę.
bieniu3000 to ja może na wiosne podjade do ciebie moim wozidłem:P bo sam to mimo opisania boje sie że coś spierniczę 
Mój mały GOLFIK zmusił mnie do przelecenia kodeksu drogowego z niedozwoloną prędkością 
duzy_przemo, mam auto na które poprzedni właściciel chyba szczędził aby lśniło ,kolor to zielony akryl (*#cenzura#* kolor płotu/lamperii
) octavia 1,auto kupiłem w kwietniu i w tym samy miesiącu użyłem polerki i lekko ściernej pasty później wosk jakiś kibel sonaxa chyba jak dobrze pamiętam,kolor wrócił cieszył oko
no i przyszła zima i popsuła wszystko.W między czasie zrobiłem 20tyś km po Europie i
od tego mam chropowaty lakier poniżej listw,dlatego chyba będę musiał użyć glinki i teraz pytanie gdzie ją kupie i którą?Po użyciu glinki jaki jest kolejny etap przywracania głębi koloru(który 3m i jaki korek?) no i wosk lub politura najlepiej dobra aby się świecił jak psu końcówka może a nawet musiała by być 3M
Jeszcze jedno jakie jest zadanie cleanera i czy za każdym razem się go używa?
Pozdrawiam
od tego mam chropowaty lakier poniżej listw,dlatego chyba będę musiał użyć glinki i teraz pytanie gdzie ją kupie i którą?Po użyciu glinki jaki jest kolejny etap przywracania głębi koloru(który 3m i jaki korek?) no i wosk lub politura najlepiej dobra aby się świecił jak psu końcówka może a nawet musiała by być 3M
Pozdrawiam
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia

Rozumiem że polerkę będziesz wykonywał mechanicznie.Krzylu pisze:duzy_przemo, dlatego chyba będę musiał użyć glinki i teraz pytanie gdzie ją kupie i którą?Po użyciu glinki jaki jest kolejny etap przywracania głębi koloru(który 3m i jaki korek?) no i wosk lub politura najlepiej dobra aby się świecił jak psu końcówka może a nawet musiała by być 3M![]()
Pozdrawiam
Zakładam że lakier nie mam rys, jest tylko spłowiały czy tam "chropowaty"
Czyli potrzebujemy, gąbkę miękką oraz bardzo miękką. Glinka sam nie wiem ja kupuje tą z 3M, jest trochę droga ale za to bardzo wydajna.
Pasty 3M żółty korek, 3M fioletowy. Wosk hmm sam nie wiem ile masz kaski - dla mnie wosk Natty's Paste Wax (wszystkie warianty) ma dobry stosunek jakość cena.
Przygotowanie
"glinkujesz" cało auto, ja jako lubrykanta do glinki używam wody choć Polscy " detailerzy" używają chemicznych lubrykantów.
Powinno wyjść coś takiego

Polerka
1 Etap
Miękka gąbka (średnio twarda) plus pasta 3M żółty korek,
2. Etap
b. miękka gąbka pasta 3M fioletowy korek.
Przykład efektu po dwóch etapach

Woskowanie
Dla utrzymania efektu zastanowił bym się na kupnem detailera. W miarę możliwości po myciu przelecieć nim auto.
Ja swoje auta po każdym myciu osuszam nanosząc przy okazji detailer
- m1chal
- Gadatliwa bestia

- Auto: Golf 1 Cabrio
mozna gdy auto jest mokre jeszcze psikac QD? bo ja w sumie to zawsze wycieralem do sucha i pozniej psikałem QD jakis i znowu wycieranieduzy_przemo pisze:Ja swoje auta po każdym myciu osuszam nanosząc przy okazji detailer
Mk2 1V by m1chal - sprzedany
viewtopic.php?f=87&t=59790&start=0
viewtopic.php?f=87&t=59790&start=0
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia

o tym właśnie napisałemm1chal pisze:mozna gdy auto jest mokre jeszcze psikac QD? bo ja w sumie to zawsze wycieralem do sucha i pozniej psikałem QD jakis i znowu wycieranieduzy_przemo pisze:Ja swoje auta po każdym myciu osuszam nanosząc przy okazji detailer
Cześć,
tak zaciekawił mnie ten temat, że postanowiłem się zarejestrować na forum bo własnie jestem w trakcie wybierania odpowiednich środków do mojego samochodu.
Przejdę od razu do rzeczy:
Samochód mam w czarnym akrylu i jest na nim trochę drobnych rys wynikających z eksploatacji. Chciałem zakupić środek 3M 05990 do polerowania ręcznego, ale przeglądając ten temat doszedłem do wniosku, że efekt powinien być lepszy jeśli użyłbym maszyny czyli de facto powinienem zakupić 3M 05991. Wiec teraz tak, kupować maszynę czy nie? Osobiście, kolejny grat nie bardzo mi jest potrzebny aby raz na jakis czas przepolerować, ale jeśli efekt naprawdę jest dużo lepszy to mogę poświęcić na nią trochę miejsca. Natomiast jeśli kupiłbym najpierw na "spróbowanie" 3M 05990, a potem uznałbym że kupuje maszynę to muszę kupić też nowy środek czy stanie się wielka krzywda jeśli wypoleruję maszyną przy użyciu środka do polerowania ręcznego?
Jeśli już wypoleruję, to nakładać od razu wosk czy przed, a może po jeszcze 3M 09377?
Z góry dzięki za odpowiedź.

tak zaciekawił mnie ten temat, że postanowiłem się zarejestrować na forum bo własnie jestem w trakcie wybierania odpowiednich środków do mojego samochodu.
Przejdę od razu do rzeczy:
Samochód mam w czarnym akrylu i jest na nim trochę drobnych rys wynikających z eksploatacji. Chciałem zakupić środek 3M 05990 do polerowania ręcznego, ale przeglądając ten temat doszedłem do wniosku, że efekt powinien być lepszy jeśli użyłbym maszyny czyli de facto powinienem zakupić 3M 05991. Wiec teraz tak, kupować maszynę czy nie? Osobiście, kolejny grat nie bardzo mi jest potrzebny aby raz na jakis czas przepolerować, ale jeśli efekt naprawdę jest dużo lepszy to mogę poświęcić na nią trochę miejsca. Natomiast jeśli kupiłbym najpierw na "spróbowanie" 3M 05990, a potem uznałbym że kupuje maszynę to muszę kupić też nowy środek czy stanie się wielka krzywda jeśli wypoleruję maszyną przy użyciu środka do polerowania ręcznego?
Jeśli już wypoleruję, to nakładać od razu wosk czy przed, a może po jeszcze 3M 09377?
Z góry dzięki za odpowiedź.
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia

Atomowy,
Wszystkie preparaty do polerki ręcznej, bardziej maskują rysy niż je usuwają. Oczywiście da się usunąć w ten sposób drobne zmatowienia oraz mikrorysy ale po 1 będzie to kosztowało masę pracy. Po 2 po pewnym czasie stwierdzisz że uzyskasz o wiele lepszy efekt polerując maszynowo.
3M 05990 - jest środkiem, który służy raczej do okresowej pielęgnacji lakieru niż do jego całkowitej renowacji.
Nie wiem jak ten środek zachowa się gdy użyjesz go na maszynie.
3M 09377 to nabłyszczacz (nie politura nabłyszczająca) vel baza pod wosk itd jak zwał tak zwał.
Nakładasz go po polerce.
Wszystkie preparaty do polerki ręcznej, bardziej maskują rysy niż je usuwają. Oczywiście da się usunąć w ten sposób drobne zmatowienia oraz mikrorysy ale po 1 będzie to kosztowało masę pracy. Po 2 po pewnym czasie stwierdzisz że uzyskasz o wiele lepszy efekt polerując maszynowo.
3M 05990 - jest środkiem, który służy raczej do okresowej pielęgnacji lakieru niż do jego całkowitej renowacji.
Nie wiem jak ten środek zachowa się gdy użyjesz go na maszynie.
3M 09377 to nabłyszczacz (nie politura nabłyszczająca) vel baza pod wosk itd jak zwał tak zwał.
Nakładasz go po polerce.
duzy_przemo dzięki za odpowiedź.
Wracając do tematu, to w sumie bardziej zależy mi własnie na okresowej pielęgnacji w miarę delikatnym środkiem, tak aby drobne rysy po myciu zniknęły ponieważ lakieru jakoś bardzo sfatygowanego nie mam. Czyli po tym co piszesz rozumiem, że lepszym rozwiązaniem będzie kupno polerki wraz z 3M 05991 + do tego jakiś lepszy wosk w przypadku gdy nie chce zrobić kompletnej renowacji lakieru.
Jakie gąbki zakupić? Gdzieś wyczytałem, że potrzebne będą dwie, jedna średnio twarda i jedna miękka?
Jak często mogę używać tego preparatu 3M 05991? Czarny akryl jest tak ciężki w utrzymaniu, że praktycznie 2-3 ostrożne mycia i w słońcu wygląda to dosyć średnio. Czy jeśli raz na miesiąc, góra 2 będę stosował ten środek to nie zetrę sobie lakieru?
Wracając do tematu, to w sumie bardziej zależy mi własnie na okresowej pielęgnacji w miarę delikatnym środkiem, tak aby drobne rysy po myciu zniknęły ponieważ lakieru jakoś bardzo sfatygowanego nie mam. Czyli po tym co piszesz rozumiem, że lepszym rozwiązaniem będzie kupno polerki wraz z 3M 05991 + do tego jakiś lepszy wosk w przypadku gdy nie chce zrobić kompletnej renowacji lakieru.
Jakie gąbki zakupić? Gdzieś wyczytałem, że potrzebne będą dwie, jedna średnio twarda i jedna miękka?
Jak często mogę używać tego preparatu 3M 05991? Czarny akryl jest tak ciężki w utrzymaniu, że praktycznie 2-3 ostrożne mycia i w słońcu wygląda to dosyć średnio. Czy jeśli raz na miesiąc, góra 2 będę stosował ten środek to nie zetrę sobie lakieru?