Dziwny odgłos po odpaleniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Od jakiegoś czasu spotkałem się z takim oto przypadkiem w moim aucie.
Po osiągnięciu temperatury roboczej silnika, zgaszeniu go i odczekaniu około 10 min przy próbie odpalenia silnik odpala ale słychać jakieś obcieranie. Jest tak przez około 3 do 5 sekund i silnik gaśnie. W tych pięciu sekundach nie ma żadnej reakcji na pedał gazu. Co to może być?
Dodam że samochód to VW bora 1,9 TDI 90 KM, silnik ALH.
Po osiągnięciu temperatury roboczej silnika, zgaszeniu go i odczekaniu około 10 min przy próbie odpalenia silnik odpala ale słychać jakieś obcieranie. Jest tak przez około 3 do 5 sekund i silnik gaśnie. W tych pięciu sekundach nie ma żadnej reakcji na pedał gazu. Co to może być?
Dodam że samochód to VW bora 1,9 TDI 90 KM, silnik ALH.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Jakaś kontrolka się zapala kiedy auto tak dziwnie odpala ? Jeśli masz możliwość to, podepnij auto pod vag'a i sprawdź błędy w sterowniku, jeśli nie masz vag'a to zapytaj się na swoim forum regionalnym o możliwość podpięcia auta.
Powiem szczerze że nie zwróciłem uwagi na kontrolki ale chyba nic się nie zapala. Dziś podepnę pod vaga to sprawdzę błędy.
Re: Dziwny odgłos po odpaleniu
A więc tak.Podpiołem samochód pod vaga i nic.zero błędów.czy cała ta sytuacja związana z tym odgłosem może mieć związek z wymiana sprzęgła i koła dwunasowego?wymienialem to jakiś miesiąc temu.
Re: Dziwny odgłos po odpaleniu
ja miałem podobnie w swoim golfie, przy odpalaniu miałem taki zgrzytanie nie wiem czy dokładnie ci oto chodzi ale po wymianie BENDIKSU z rozrusznika było juz wszystko ok.
czasami gasł a czasami normalnie zapalał wiec myśle ze nie ma różnicy... osobiście nie jestem profesjonalistą ale po swoim doświadczeniu wiem