Witam,czy ma znaczenie sposob w jaki bedzie spuszczany zużyty olej silnikowy, tzn mam tu na mysli dwie metody :
pierwsza "od dołu" tzn.odkręcając korek spustowy, zlewając olej z miski olejowej, drugi "od góry" wtykając wąz w miejsce bagnetu- wysysając olej pod ciśnieniem do specjalnego zbiornika.
Bylem u mechanika(obecny przy wymianie), olej został wymieniony drugim sposobem, zastanawia mnie fakt ze gość wlał jedynie 4L oleju(dokładnie 1pełny pojemnik) a poziom oleju sięga max na bagnecie, wszędzie pisze ze oleju wchodzi 4.5, czy to znaczy ze stary olej nie został dokładnie wyssany?
Wymiana oleju 1.9 tdi atd
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
4,5l wchodzi jak silnik jest suchy (nowy lub po remoncie),nie ma go w kanałach i innych zakamarkach.
Na pewno wysysarką lepiej zrobił,niż miałby spuszczać z misy
Na pewno wysysarką lepiej zrobił,niż miałby spuszczać z misy

- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Zawsze coś zostaje oleju w silniku, bez względu czy spuszczasz olej czy go odsysasz, a odessał ci olej z obudowy filtra oleju i chłodnicy oleju, ja mam zawsze zmieniany olej ta druga metodą i zawsze wchodzi ponad 4l - zazwyczaj ~dwie trzy setki trzeba dolać z nowego opakowania, a resztę mam na dolewki.
Ale taka wymiana trwa z 20 minut żeby spokojnie odessać cały olej.
Zazwyczaj się odsysa bo jest wygodniej nie trzeba demontować osłony silnika, ale trzeba to dobrze zrobić
Ps. Właśnie spojrzałem na ilość oleju w pojemniku i na skali idealnie jest 600ml, czyli w silniku jest teoretycznie 4.4l świeżego oleju - pomiatajmy jednak, że skala na opakowaniu ma charakter "orientacyjny" a nie jest dokładną miarką, ale w każdym razie wlałem ponad 4l i max na miarce
Ale taka wymiana trwa z 20 minut żeby spokojnie odessać cały olej.
Zazwyczaj się odsysa bo jest wygodniej nie trzeba demontować osłony silnika, ale trzeba to dobrze zrobić

Ps. Właśnie spojrzałem na ilość oleju w pojemniku i na skali idealnie jest 600ml, czyli w silniku jest teoretycznie 4.4l świeżego oleju - pomiatajmy jednak, że skala na opakowaniu ma charakter "orientacyjny" a nie jest dokładną miarką, ale w każdym razie wlałem ponad 4l i max na miarce