Wymiana oleju 1.9 tdi atd

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
GOLF1939
Ma gadane
Ma gadane
Lokalizacja: śląskie katowice bielsko małopolskie brzeszcze k.oświęcim

Post autor: GOLF1939 » pn lis 15, 2010 23:21

Witam,czy ma znaczenie sposob w jaki bedzie spuszczany zużyty olej silnikowy, tzn mam tu na mysli dwie metody :
pierwsza "od dołu" tzn.odkręcając korek spustowy, zlewając olej z miski olejowej, drugi "od góry" wtykając wąz w miejsce bagnetu- wysysając olej pod ciśnieniem do specjalnego zbiornika.
Bylem u mechanika(obecny przy wymianie), olej został wymieniony drugim sposobem, zastanawia mnie fakt ze gość wlał jedynie 4L oleju(dokładnie 1pełny pojemnik) a poziom oleju sięga max na bagnecie, wszędzie pisze ze oleju wchodzi 4.5, czy to znaczy ze stary olej nie został dokładnie wyssany?

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » pn lis 15, 2010 23:33

4,5l wchodzi jak silnik jest suchy (nowy lub po remoncie),nie ma go w kanałach i innych zakamarkach.
Na pewno wysysarką lepiej zrobił,niż miałby spuszczać z misy :bajer:

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » pn lis 15, 2010 23:36

Zawsze coś zostaje oleju w silniku, bez względu czy spuszczasz olej czy go odsysasz, a odessał ci olej z obudowy filtra oleju i chłodnicy oleju, ja mam zawsze zmieniany olej ta druga metodą i zawsze wchodzi ponad 4l - zazwyczaj ~dwie trzy setki trzeba dolać z nowego opakowania, a resztę mam na dolewki.
Ale taka wymiana trwa z 20 minut żeby spokojnie odessać cały olej.
Zazwyczaj się odsysa bo jest wygodniej nie trzeba demontować osłony silnika, ale trzeba to dobrze zrobić :bajer:

Ps. Właśnie spojrzałem na ilość oleju w pojemniku i na skali idealnie jest 600ml, czyli w silniku jest teoretycznie 4.4l świeżego oleju - pomiatajmy jednak, że skala na opakowaniu ma charakter "orientacyjny" a nie jest dokładną miarką, ale w każdym razie wlałem ponad 4l i max na miarce :)

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”