silnik ADD, sonda lambda
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
silnik ADD, sonda lambda
Witam Kolegow , stalem sie posiadaczem goferka, 1.8 na wielopunktowym wtrysku, oznaczenie silnika ADD. Podczas wizyty u gazownikow okazalo sie ze mam padnieta sonde lambda ( 4 kabelki ma 2 biale i 2 ciemne (czarne bodajze) ). Czy ktos z forumowiczow ma taki silnik i posiada moze numer katalogowy takiej sondy? Szukalem na forum ale niestety nie znalazlem, choc temat byl walkowany juz ine raz(sonda lambda). Dzwonilem do sklepu z czesciami to pan powiedzial ze nie ma takiego silnika w programie i potrzebuje numer sondy zeby jakis zamiennik mi ewentualnie sprzedac. Bardzo prosze o pomoc, punkciki poleca
Od razu informuje ze na tematy mototoryzacyjne jetsem zielony praktycznie a w/w golfik ot moje pierwsze autko
Od razu informuje ze na tematy mototoryzacyjne jetsem zielony praktycznie a w/w golfik ot moje pierwsze autko
o kurde, nawet w workshopie nie ma takiego silnika.... zakładaj uniwersalną bo oryginalnej to raczej nie dostaniesz a import z wysokim kursem euro cie przygniecie. Poza tym nawet oryginał do zwykłego 1.8 (np AAM) swoje kosztuje. Polecam tani zamiennik z allegro, tylko zadbaj o gwarancje.oznaczenie silnika ADD
Nocne Mary Squad
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję.
Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.
- Marihuana Man
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
kurcze pelna dezorientacja czekam co mi jeszcze jeden mechanik powie i kupuje chyba uniwersalke bo wyjscia pewnie nie bedzie. W jednym sklepie zobaczyli 4 kable i od razu 180pln powiedzieli za sonde ( najlepiej w sumie jakby pasowala od jakiegos europejskiego 1.8 multiwtryskowego silnika), w sumie jesli uniwersalna 4 kablowa dala by rade to mam sprawna sonde za polowe ceny
Co do silnika ot znajomy mowil ze wyglada jak zwykly 1.8 tylko ma wielopunkt wtrysk, wiec czesci pewnie podejda od "normalnego" 1.8 (nie wiem tak mysle - ale sie nie znam ;])
No nic, jak sie z tym uwine to napisze jak rozwiazalem problem. Pozdrawiam Was chlopaki.
Co do silnika ot znajomy mowil ze wyglada jak zwykly 1.8 tylko ma wielopunkt wtrysk, wiec czesci pewnie podejda od "normalnego" 1.8 (nie wiem tak mysle - ale sie nie znam ;])
No nic, jak sie z tym uwine to napisze jak rozwiazalem problem. Pozdrawiam Was chlopaki.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Paww18 naprawde nie przejmuj się tak tą sondą. Zakładaj zamiennik z czterema kablami z gwarancją jak ci wyżej kolega radzi. Sondy z tego okresu sa podobne o ile nie takie same w działaniu i raczej liczy się renoma producenta a nie numeracja.
Ja na twoim miejscu jeszcze upewniłbym się co do tej sondy czy faktycznie padnięta. Z niezależnego źródła.
Ja na twoim miejscu jeszcze upewniłbym się co do tej sondy czy faktycznie padnięta. Z niezależnego źródła.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Marihuana Man
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Z sondami nie jest tak do końca, że wszystkie pasują jeżeli mają takie same przewody.
Są przecież sondy regulacyjne i diagnostyczne. Kiedyś kupiłem do swojego golfa uniwersalną, jak twierdził sprzedawca na allegro, później okazało się, że jest to sonda diagnostyczna.
Tutaj łatwo sprawdzić potrzebną sonde http://www.bosch.onyx.pl/czesci_samochodowe/
Są przecież sondy regulacyjne i diagnostyczne. Kiedyś kupiłem do swojego golfa uniwersalną, jak twierdził sprzedawca na allegro, później okazało się, że jest to sonda diagnostyczna.
Tutaj łatwo sprawdzić potrzebną sonde http://www.bosch.onyx.pl/czesci_samochodowe/