zmiana ze stalowych kół na aluski

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Przemas_82
Ma gadane
Ma gadane

zmiana ze stalowych kół na aluski

Post autor: Przemas_82 » sob maja 13, 2006 20:50

Witam!!

Mam taki problem: do niedawna jezdzilem na stalowych felgach i zimowych oponach 155/70R13 i golfik bardzo dobrze trzymal sie drogi niedawno zmienilem na uzywane aluski i letnie opony 175/70R13 i niestety zaobserwowalem takie zjawisko ze przy predkosci powyzej 100km/h przy przejechaniu przez jakas dziure czy koleiny czy powiedzmy przy jakims gwaltowniejszym wyprzedzaniu golfik traci przyczepnosc i czuje jak tyl samochodu "tanczy" i trzeba sie wtedy troche nasilowac zeby go utrzymac. Zastanawiam sie czy wina moze byc zle wywazenie aluskow czy moze jakas mechaniczna czesc samochodu np.wachacz. Jesli ktos ma jakies pomysly to chetnie wyslucham.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
tauka
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: tauka » sob maja 13, 2006 20:55

Możesz mieć amorki z tyłu podjechane i przez to koło traci przyczepność z nawierzchnią. Miałem podobnie. Prosto można się zorientować. Na postoju rozbujaj tył auta i zobacz czy się będzie długo bujał, czy stanie w miejscu. Tak do 2 bujnięć to jest jeszcze w miarę, ale się trzeba szykowac d wymiany. Ale możesz też to prosto sprawdzić i załóż stare fele z oponami i zobacz czy jest to samo. W ten sposób wykluczysz felgi.

Obrazek

$limak

Post autor: $limak » sob maja 13, 2006 20:56

Jak jeździłem samochodem bez wspomagania to na wąskich zimówkach było ok jak założyłem letnie opony rozmiar 185 to strasznie było czuć koleiny i ściągało samochód, przy szerokich oponach w samochodzie bez wspomagania to normalne, natomiast normalne nie jest to że samochód traci przyczepność. Nie wiem co może być przyczyną, a jak hamujesz przy dużej prędkości to nie biją ci tarcze?

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » sob maja 13, 2006 21:03

A i teraz patrzę jeszcze, że kapcie są rzeczywiście szerokie jak na 13 i z dużym profilem, przez co może być takie wrażenie, bo na oponkach trochę pływa. Musiałbyś zmienić wysokość oponki. Ale zrób najpierw tak jak pisałem wcześniej. $limak, Niby masz rację. Ale powiem ciże jeźdzę na 185/60 i nie ma dyżego problemu z kierowaniem. A przez jakiś czas miałem też 195/55 i też było ok. Nie było czegoś takiego, że mi dupcia tyraciła przyczepność. Dobiero wtedy jak mi amorki padły to latałem po całej drodze.

Obrazek

$limak

Post autor: $limak » sob maja 13, 2006 21:09

Tauka skoro jeździłeś na szerszych i nic nie było czuć to faktycznie zostają amortyzatory. Przydałby się niższy profil opony ale jak już kupił to niech jeździ.

wejlantf

Post autor: wejlantf » sob maja 13, 2006 22:16

a ja mam 195/45/14 i jest git. Jak lata pupa to tył zawiasy

Awatar użytkownika
Przemas_82
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Przemas_82 » sob maja 13, 2006 22:57

no tak moze to tylny zawias tylko dziwi mnie fakt ze to bujanie zaczelo sie praktycznie zaraz po zmianie na aluski wiec ciagle zastanawiam sie nad tym wywazeniem kol, czy to mogloby cos dac?

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » sob maja 13, 2006 23:02

Przemas_82 pisze:zastanawiam sie nad tym wywazeniem kol, czy to mogloby cos dac?
ja watpie jak bys mial zle wywazone to by ci kierownica trzepalo na prostej idealnej drodze nawet.a najbardziej na zakretach (trzepanie kierownicy a nie plywanie auta)czy wy nigdy nie jezdziliscie na niewywazonych kolach? pewnie masz opony do bani albo amorki.

Awatar użytkownika
MAPET
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: MAPET » ndz maja 14, 2006 00:25

Przemas_82 pisze:ciagle zastanawiam sie nad tym wywazeniem kol, czy to mogloby cos dac?
a co nei wywazales ich?

http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !

Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !

Obrazek

Awatar użytkownika
Przemas_82
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Przemas_82 » ndz maja 14, 2006 13:08

nie po zakupie nie wyazalem ich jeszcze.

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » ndz maja 14, 2006 13:15

Przemas_82 pisze:nie po zakupie nie wyazalem ich jeszcze.
no to poważny błąd.

Obrazek

Awatar użytkownika
MAPET
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: MAPET » ndz maja 14, 2006 14:56

Przemas_82 pisze:nie po zakupie nie wyazalem ich jeszcze.
nop to co ty zakladasz kola niewywaznoen an auto i sie dziwisz ze cos nie tak.. szybko wywazaj bo to opon szkoda i nie tylko!

http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !

Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !

Obrazek

Awatar użytkownika
Przemas_82
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Przemas_82 » wt maja 16, 2006 15:12

bylem wczoraj u wywazania i w sumie nie bylo zle aluski proste moze lekko niedowazone byly ale juz ok, nie zmienia to jednak faktu ze dalej mnie buja:/teraz chyba bede musial nabyc pierscienie centrujace a jak to nie pomoze to pewnie czeka mnie mechanik....

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » śr maja 17, 2006 00:24

Przemas_82, coraz bardziej mnie rozwalasz. Załozyłes fele z większa średnica na piastę bez pierścieni?? :panna:

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”