1.6 RF klepie na zaworach , czy to przez wlaczone ssanie?

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
klintonMK2
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: klintonMK2 » czw lis 11, 2010 01:12

witam, motorek zaczął mi klepać parę dni temu i to tak soczyście. wymieniłem olej, bo i tak trzeba było, pojeździłem trochę i dalej klepie. łączę z tym ssanie (czy słusznie?) mianowicie klepanie zaczęło się, gdy ruszyłem śrubką tą co reguluje otwarcie przepustnicy przez ten jakby siłownik od ssania. jeżdże i klepie i klepie, az tu nagle nagrzał się trochę powyżej środka skali i przestał klepać i obroty spadły tak że prawie gasł (tak było wcześniej cały czas, dlatego zacząłem grzebać przy ich zwiększeniu) czyli tak jakby siłownik się schował i przestało chodzić ssanie. czy to przez włączone ssanie może klepać? pamiętam że rano jak na zimnym go odpalałem to troche klekotał na ssaniu ale szybko się nagrzewał i przestawało. wiem że to może być wina szklanek ale skoro na rozgrzanym silniku przestaje (ze 3 razy tak miałem, jeżdże 'klekotem' 3-4 dni po wymianie oleju) to nie chcę na marne wymieniać szklanek (wiem że pewnie trzeba po tylu latach ale na razie mnie nie stać). pomocy...

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw lis 11, 2010 01:20

wpływ tej regulacji może być tylko taki, że klepanie pojawia się często przy pewnych konkretnych obrotach a ty te obroty właśnie zmieniłeś. Więc jaka przyczyna nie wiadomo - zanim zmienisz szklanki warto by było zmierzyć ciśnienie oleju bo jeśli jest już niskie to wymiana nie pomoże

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
klintonMK2
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: klintonMK2 » czw lis 11, 2010 01:32

a co steruje ssaniem w tym silniku? w sensie co daje sygnał że ma sie włączyć? dla jasności: kręciłem śrubką przy ssaniu bo myślałem, że zwiększę tak obroty, ale nic to nie dało, a śrubki nie dałem w to położenie co przedtem. i klepie przy każdych obrotach na wszystkich biegach. nie mam obrotomierza ale na moje oko jak klepie to ma z 1200 obrotów a jak nie klepie to z 700-650

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw lis 11, 2010 10:51

Przeczytałeś moją odpowiedź? O regulacji gaźnika masz mnóstwo tematów. A przyczyną klepania przy danych obrotach nie jest gaźnik, jest to jakaś usterka silnika. Przy żadnych obrotach silnik nie powinien klepać

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
klintonMK2
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: klintonMK2 » czw lis 11, 2010 13:29

ok, źle więc myślałem. a co może być przyczyną złego ciśnienia oleju? myślałem w ogóle nad jego dolaniem, ale jest pół stanu czyli chyba nie tak mało żeby aż się szklanki zacierały... :?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt lis 12, 2010 01:13

szklanki czyli tu hydrauliczne kompensatory luzu zaworowego klepią nie od zacierania tylko potrzebne jest właściwe ciśnienie oleju do ich działania. Sprawdź manometrem u mechanika szkoda gdybać

Awatar użytkownika
klintonMK2
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: klintonMK2 » ndz lis 14, 2010 22:21

Witam. Pawle zapaliłeś mi światełko w tunelu z tym ciśnieniem. było za niskie. powód? niedokręcona pokrywa zaworów po wymianie uszczelki (tzn była dokręcona ale po jakimś czasie trzeba ją dociągnąć, a ja o tym zapomniałem). 'dmuchał' sobie spod pokrywy nie zostawiając większych śladów oleju, więc nie sprawdziłem tego na początku. tylko dokręciłem, dolałem troszkę oleju i od pierwszego odpalenia przestał klepać. dzięki za pomoc!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk2 (1983 - 1992)”