kable radia
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
kable radia
Dobry
Mam następujący problem - mam nakichane w kablach radia - tzn kolory się nie bardzo zgadzają, nie wiadomo skąd który kabel pochodzi, mam jakieś 2 luźne przewody, masa jest jakaś dziwna bo radio generalnie jest zakłócane przez podświetlenie deski nie wiem ile jest różnego typu łączeń i w ilu miejscach - słowem - chcę to okiełznać i puścić sobie normalne kable w jednym kawałku żebym wiedział co gdzie i skąd
pytanie brzmi:
jak najłatwiej dostać się do źródeł - tzn dobrać się do kabli po kolei i powymieniać/poprowadzić sobie te od głośników, zasilania, masy itp itd?
mam standardowe głośniki w drzwiach i twittery na desce, tak też chcę to pozostawić, żadnych dodatkowych wzmacniaczy itp, nie zamierzam budować super car audio, chcę to tylko ogarnąć a nie namieszać sobie w instalacji i nie poniszczyć wnętrza
od razu mówię - na tę chwilę nie mam żadnej kostki iso ani w ogóle żadnej kostki spotykanej normalnie w samochodach, radio jest też docelowo do wymiany, ale najpierw właśnie wolałbym ogarnąć temat przewodów
jeśli już to gdzieś było to proszę o wybaczenie i o linka, ciągle jeszcze ogarniam forum
z góry dziękuję
Mam następujący problem - mam nakichane w kablach radia - tzn kolory się nie bardzo zgadzają, nie wiadomo skąd który kabel pochodzi, mam jakieś 2 luźne przewody, masa jest jakaś dziwna bo radio generalnie jest zakłócane przez podświetlenie deski nie wiem ile jest różnego typu łączeń i w ilu miejscach - słowem - chcę to okiełznać i puścić sobie normalne kable w jednym kawałku żebym wiedział co gdzie i skąd
pytanie brzmi:
jak najłatwiej dostać się do źródeł - tzn dobrać się do kabli po kolei i powymieniać/poprowadzić sobie te od głośników, zasilania, masy itp itd?
mam standardowe głośniki w drzwiach i twittery na desce, tak też chcę to pozostawić, żadnych dodatkowych wzmacniaczy itp, nie zamierzam budować super car audio, chcę to tylko ogarnąć a nie namieszać sobie w instalacji i nie poniszczyć wnętrza
od razu mówię - na tę chwilę nie mam żadnej kostki iso ani w ogóle żadnej kostki spotykanej normalnie w samochodach, radio jest też docelowo do wymiany, ale najpierw właśnie wolałbym ogarnąć temat przewodów
jeśli już to gdzieś było to proszę o wybaczenie i o linka, ciągle jeszcze ogarniam forum
z góry dziękuję
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
kable radia
Moim zdaniem najlepiej wszystkie kable pociągnąc od nowa, łącznie z zasilaniem radia i kabli głośnikowych.
kable radia
no właśnie tak chcę zrobić - pytanie jak to zrobić i jak zrobić to najłatwiej czyli gdzie co jest, co odkręcać, gdzie czego szukać, jak i do których kabli się dobrać?
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
kable radia
Najlepiej, jakbyś zrobił zdjęcia, co tam masz - bo wiele osób na początku panikuje, że ma bałagan w kablach, a potem okazuje się, że problem nie jest taki wielki, jak został przedstawiony.
kable radia
postaram się coś wrzucić na dniach
a jak generalnie najłatwiej można wymienić te wszystkie kable?
a jak generalnie najłatwiej można wymienić te wszystkie kable?
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
kable radia
Żeby wyciągnąć wiązkę od radia trzeba rozebrac całą deskę rozdzielczą praktycznie. Dodatkowo ta wiązka jest połączona z innymi wiązkami pod deską jak pamiętam.
Ja zrobiłbym to tak.
Ściągnąłbym plastik wokół licznika, nawiewów itd.
Wziął miernik w dłoń i w oparciu o fabryczną wiązkę ogarnął te kable jak trzeba i zakończył je kostkami ISO.
Pozdro
Ja zrobiłbym to tak.
Ściągnąłbym plastik wokół licznika, nawiewów itd.
Wziął miernik w dłoń i w oparciu o fabryczną wiązkę ogarnął te kable jak trzeba i zakończył je kostkami ISO.
Pozdro
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Re: kable radia
Hmm - jakby się tak zastanowić, to po co ktoś miałby rozkręcać deskę, żeby narobić bałaganu w kablach? Jeżeli już, to bałagan jest na samym końcu wiązki - czyli przy radiu - a tam nie trzeba rozbierać deski. Ewentualnie może być jeszcze tak, że instalacja nie miała oryginalnie instalacji głośnikowej i ktoś zrobił ją samemu.
kable radia
Poszukaj wiązki z kablami w kolorach :
Czerwono-biały - stały plus (na kabel żółty w kostce ISO)
czerwono-brązowy - ACC (na kabel czerwony w kostce ISO)
brązowy - masa (na kabel czarny w kostce ISO)
niebiesko-biały(?) - zasilanie wysuwanej anteny
i zasilanie już masz ... sprawdź najlepiej miernikiem jeszcze , głośniki powinieneś dojść .. nie pamiętam kolorów .. potem dajesz to na na zakupioną kostkę ISO : http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... isooem.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
głośniki w kostce ISO :
para - fiolet (+) fiolet z czarnym paskiem (-)- PRAWY TYŁ
para - szary (+) szary z czarnym paskiem (-)- PRAWY PRZÓD
para - biały (+) biały z czarnym paskiem (-)- LEWY PRZÓD
para - zielony (+) zielony z czarnym paskiem (-)- LEWY TYŁ
Czerwono-biały - stały plus (na kabel żółty w kostce ISO)
czerwono-brązowy - ACC (na kabel czerwony w kostce ISO)
brązowy - masa (na kabel czarny w kostce ISO)
niebiesko-biały(?) - zasilanie wysuwanej anteny
i zasilanie już masz ... sprawdź najlepiej miernikiem jeszcze , głośniki powinieneś dojść .. nie pamiętam kolorów .. potem dajesz to na na zakupioną kostkę ISO : http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... isooem.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
głośniki w kostce ISO :
para - fiolet (+) fiolet z czarnym paskiem (-)- PRAWY TYŁ
para - szary (+) szary z czarnym paskiem (-)- PRAWY PRZÓD
para - biały (+) biały z czarnym paskiem (-)- LEWY PRZÓD
para - zielony (+) zielony z czarnym paskiem (-)- LEWY TYŁ
Ostatnio zmieniony czw lis 11, 2010 13:12 przez koz3r, łącznie zmieniany 1 raz.
kable radia
znalazlem jeszcze ten temat : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 2#p4007613" onclick="window.open(this.href);return false;
Masz w nim kolory kabelków głosników org. instalacji
pozdro
Masz w nim kolory kabelków głosników org. instalacji
pozdro