Udażenie Basu przy właczaniu i wyłączaniu wzmacniacza
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- marcin-kielce
- Mały gagatek
- Kontakt:
Udażenie Basu przy właczaniu i wyłączaniu wzmacniacza
Witam serdecznie. Mam następujący problem. Mam radio Blaupunkt RCM 169 ze zmieniarka, wzmacniacz Blaupunkt GTA 400 który zasila subwoofer tez firmy Blaupunkt. Jestem b. zadowolony z tego sprzętu ale jest jedno ale... W momencie gdy włączam radyjko (wzmacniacz włącza sie automatycznie razem z radiem przez kabel sterujący który może też służyć do elektrycznej anteny) jest b. duże udeżenie Basu z subwoofera. Potem wszystko jest ok. To samo jest w momencie wyłączania radia. Jest to troche denerwujące, ja osobiście sie już przyzwyczaiłem ale jak ktoś pierwszy raz wsiądzie do auta to może sie nieźle przestraszyc . Proszę o pomoc jeżeli ktoś wie, jak można rozwiązać ten problem i co ewentualnie jest temu winne. Z góry serdecznie dziękuje za podpowiedzi
- marcin-kielce
- Mały gagatek
- Kontakt:
- marcin-kielce
- Mały gagatek
- Kontakt:
- marcin-kielce
- Mały gagatek
- Kontakt:
- marcin-kielce
- Mały gagatek
- Kontakt:
Już tak kiedyś zrobiłem jeszcze przed tym jak napisałem ten temat. Owszem to pomaga, udeżenie jest mniejsze ale ja to bym chciał to wyeliminowac całkowicie. Mam jeszcze jedno pytanko do forumowiczów: mam wzmacniacz 2x320 lub 4x100. Czy mogę go jakoś tak zkonfigurować żeby pracował na 3 kanały? 2 podłączył bym pod głośniki - odpowiednio lewa i prawa strona a jeden zmostkowany pod subwoofer. Jest to możliwe? Dodam że mam wzmacniacz Blaupunkt GTA 400.
Po pierwsze:
tak jak pisali koledzy: skrec gaina do konca (albo lepiej: odłącz czincze) jeśli przy włączaniu nie ma bom to znaczy ze winne jest radio.
Jesli nie pomaga najprawdopodobniej uszkodzony jest układ cichego startu w końcówce (mo tylko jakich kond walnięty).
Po drugie:
wzmacniacz dwukanałowy mozna co najwyzej mostkowac. wtedy 2 kanaly pracuja na jedno obciazenie i sa zasilane identycznym sygnalem (po szczegoly poszukaj moich poprzednich wypowiedzi w tym dziale). Nie da sie rozmnazac cudownie kanalów i ze wzmaka stereo zasilac trzech zespolów glosnikowych (tzn mozna ale jest to bez sensu bo gwarantuje same problemy).
najlepiej kupic wzmacnaicz 4 kanalowy.
Osobiscie twierdze ze w dzisiejszych czasach nie powinno sie kupowac końcówek 2 ch a tylko i wyłacznie 4 ch z mozliwoscia mostkowania i wbudowanycmi filtrami (conajmniej Lowpass).
po trzecie: pozdrawiam
tak jak pisali koledzy: skrec gaina do konca (albo lepiej: odłącz czincze) jeśli przy włączaniu nie ma bom to znaczy ze winne jest radio.
Jesli nie pomaga najprawdopodobniej uszkodzony jest układ cichego startu w końcówce (mo tylko jakich kond walnięty).
Po drugie:
wzmacniacz dwukanałowy mozna co najwyzej mostkowac. wtedy 2 kanaly pracuja na jedno obciazenie i sa zasilane identycznym sygnalem (po szczegoly poszukaj moich poprzednich wypowiedzi w tym dziale). Nie da sie rozmnazac cudownie kanalów i ze wzmaka stereo zasilac trzech zespolów glosnikowych (tzn mozna ale jest to bez sensu bo gwarantuje same problemy).
Osobiscie twierdze ze w dzisiejszych czasach nie powinno sie kupowac końcówek 2 ch a tylko i wyłacznie 4 ch z mozliwoscia mostkowania i wbudowanycmi filtrami (conajmniej Lowpass).
po trzecie: pozdrawiam
- marcin-kielce
- Mały gagatek
- Kontakt:
kolego "ditomek" jest taka sprawa, ze nie trzeba "rozmnażać" kanałów bo mój wzmacniacz ma 4 kanały. No chyba że sa to takie "oszukane" kanały tzn. we wzmacniaczu są 2 rozdzielone końcówki mocy. Taki model wzmacniacza można kupić np na allegro, ten np jest identyczny jak mój : http://www.allegro.pl/item102211817_wzm ... a_400.htmlditomek pisze:wzmacniacz dwukanałowy mozna co najwyzej mostkowac. wtedy 2 kanaly pracuja na jedno obciazenie i sa zasilane identycznym sygnalem (po szczegoly poszukaj moich poprzednich wypowiedzi w tym dziale). Nie da sie rozmnazac cudownie kanalów i ze wzmaka stereo zasilac trzech zespolów glosnikowych (tzn mozna ale jest to bez sensu bo gwarantuje same problemy).
jak możesz to zerknij na niego i powiedz czy jest możliwość zrobienia 3 kanałów czy nie.
A co do radyjka to zawiozłem je do serwisu i czekam....