Częste wymiany świec żarowych.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam czy inni użytkownicy AAZ wymieniają świece żarowe co 2 lata ? Osobiście myślę że to trochę za często w 1Z mój znajomy wymienia co 5 lat a jeździ podobnie. Niestety jeżdżę często na niedogrzanym silniku ponieważ do pracy mam 2 km jak się da to go oczywiście przepędzę.
- BENITO
- Forum Master
- Kontakt:
TDI to zupełnie inna konstrukcja, tam świece pracują dużo krócej niż w naszych TD z komorą wstępną. Dwa lata bez wymiany świec to i tak sporo zważywszy na jakość sprzedawanych świec.
Powrót do korzeni, GTD to jest to.
- mara_010
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jak zakładasz iskry za 10zł to nic dziwnego i po roku się wysypią, ngk wytrzymują około 3-4 lat jazdy po mieście. Beru podobno są najtrwalsze.
Re: Częste wymiany świec żarowych.
Ja swiec od kupna auta nie wymienilem (prawie 3 lata u mnie,swieczki bosha) ale za to 3 przekazniki grzania swiec i 2 bezpieczniki pod maska przez ten czas wymiwnialem.
ale z tego co wiem Beru sa najdrozszet0mal pisze:Beru podobno są najtrwalsze.
- mara_010
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ostatnio miałem zalozone Bosh i wytrzymały mi ok 1,5 roku i teraz sa wlozone Beru i zobaczymy ile wytrzymaja
Jeśli pamięć mnie nie myli to zakładałem zawsze NGK też nie były najtańsze. Niestety nie wytrzymują jak u t0mala 3-4 lata.
Dobre kosztujeDaroD pisze:ale z tego co wiem Beru sa najdrozsze
Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!
- BENITO
- Forum Master
- Kontakt:
Rafał 21, niekoniecznie, ja mam u siebie świece firmy RPOWER po 15zł /szt i jeżdżę już ponad 2 lata na nich.
Powrót do korzeni, GTD to jest to.
Ja mam Beru od 4-5 lat i żadnych problemów.
I am traveler of both time and space...
-
- Forum Master
A ja miałem 2 razy Beru - obie partie ( po 4 szt), wytrzymały niecaly rok. Nie ma reguły na trwałość świec.
Nic już nie będzie takie same.
Jeśli firma nie ma większego wpływu na trwałość świec co ma ? Częstość używania, a może jeszcze inne czynniki ?
biorąc pod uwagę, że nawet latem w silnikach D i TD świece grzeją przed rozruchem i dogrzewają przez 2 minuty po uruchomieniu to ciężko się dziwić, że trzeba często świece wymieniać. To nie TDI gdzie świece grzeją dopiero poniżej 5 stopni. Wiadomo czasami trafi się lepsza partia świec, a czasami gorsza. nie ma na to regułyJaco pisze:Częstość używania, a może jeszcze inne czynniki ?
Lepiej mieć brzuch od piwa, niż garb od roboty :)