Hamulce, prawie ich brak! MK2
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Hamulce, prawie ich brak! MK2
Witam, mam Golfa MK2 1,6TD z '91 roku. Kupiłem go dwa lata temu i od początku miałem problemy z hamulcami, poprostu są baaardzo słabe .
Wciskając do dech zaczyna hamować, a jak szybko depne to blokuje mi przednie lewe koło. Jak musze szybko zachamować ratuje się hamulcem ręcznym który też jest strasznie słaby!
Wymieniłem jeden bęben z tyłu bo był cały zardzewiały, klocki nowe, pompa dwa razy wymieniana!
Co się dzieje? Jak temu zaradzić? POMOCY
Wciskając do dech zaczyna hamować, a jak szybko depne to blokuje mi przednie lewe koło. Jak musze szybko zachamować ratuje się hamulcem ręcznym który też jest strasznie słaby!
Wymieniłem jeden bęben z tyłu bo był cały zardzewiały, klocki nowe, pompa dwa razy wymieniana!
Co się dzieje? Jak temu zaradzić? POMOCY
Płyn hamulcowy ma właściwości higroskopijne, znaczy to, że wchłania wodę. Podczas hamowania wytwarza się wysoka temperatura i z wody robi się para wodna, co przynisi objaw taki jak zapowietrzone hamulce.Płyn hamulcowy ma temp. wrzenia sporo powyżej 200stC. Wymień płyn, na np. DOT-4, dobrze odpowietrz hamulce, sprawdź stan tłoczków, klocków, okładzin, tarcz (może już są za cienkie).Wszstko musi być czyste, bez rdzy i nalotu.
a w dizelku to najszybciej poszła ci ta nie wiem czy dobrze nazywam pompa wakum czy cos takiego siedzi to w tym miejscu co aparat zapłonowy w bezynie to cudo wspomaga zeby nietrzeba sie było o dach zapierac przy chamowaniu kiedys miałem problem z hamulcami w jetce 16d nowe bebny okładziny tarche kliocki i hebli niebyło a po wymianie tej pompy zrobiły sie takie jak bys kotwice za okno wyrzucił
- Jackq
- Mały gagatek
- Kontakt:
Mam podobnie ale w mk3 benz. Wymienilem tloczki w pompce, plyn na nowy (zgodnie z ksiazka wlalem dot3), odpowietrzalem juz z 5 razy i dalej to samo. Jak mocno depne to blokuje lewe kolo potem prawe, az gumy piszcza. A pedal w podlodze... miekki jak maselko. Czasem na chwile stwardnieje a po hamowaniu znow miekki. Czy to moze byc walniete servo? A moze inna przyczyna?
Audi A3 1,8T Quattro 201PS by COMPsport
komfortowy kierunkowskaz raz ruszasz manetka kierunek mignie 3 razy.
Info na PW.
AUKCJA ALLEGRO
komfortowy kierunkowskaz raz ruszasz manetka kierunek mignie 3 razy.
Info na PW.
AUKCJA ALLEGRO
Dokładnie tak samo jak umnie.Jackq pisze:Mam podobnie ale w mk3 benz. Wymienilem tloczki w pompce, plyn na nowy (zgodnie z ksiazka wlalem dot3), odpowietrzalem juz z 5 razy i dalej to samo. Jak mocno depne to blokuje lewe kolo potem prawe, az gumy piszcza. A pedal w podlodze... miekki jak maselko. Czasem na chwile stwardnieje a po hamowaniu znow miekki. Czy to moze byc walniete servo? A moze inna przyczyna?
- tauka
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
`aduko pisze:Wymieniłem jeden bęben z tyłu bo był cały zardzewiały, klocki nowe, pompa dwa razy wymieniana!
Słuchaj sprawa numer jeden. Klocki tarcze, bębny, amortyzatory, spręzyny, opony wymienia się zawsze parami. Taka zasada. Przez to jedna strona ci moze łpać mocniej ze wymienileś tylko jedna. A heble odpiowietrza się po skosie. Lewy przód prawy tył. A co to tego słabego hamulca, to moze serwo byc. Ale przy serwie to hamulec by raczej twardy sue robił. Sprawdź tez zaworek zwrotny od powietrza.