Gdzie jest moc?:(
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Gdzie jest moc?:(
Mam pytanko bo mam mk3 1.6 ABU`94 i mam obawy co do jego mocy ponieważ mam wrażenie że jest jakoś zablokowana, jak chce ruszyć z kopyta to on tak jak by sobie sam gazu dodawał w ogóle nie reaguje, gaz do dechy a on tak jakbym mu miarowo dodawał nie wiem co to może być i co z tym można zrobić?? no chyba że te modele juz tak mają ale nie chce mi się wieżyć ponieważ polówka mojego dziadka z silnikiem 1.4 żywiej startuje.
Jeżeli pada sprzęgło to czuć i widać obrotomierzu, t.zn. wciskasz gaz obroty rosną a prędkość nie w czasie jazdy oczywiście, tak robi na każdym biegu, a po dłuższej takiej jeździe będzie czuć spalenizną a nawet może się dymić spod maski jak poniesie Cie fantazja. Po prostu spal gumę z miejsca, nie pytam się czy wiesz jak bo byłoby to nie na miejscu
.Lecz z tego co zauważyłem jest to związane z momentem obrotowym(takie jest moje zdanie) i dlatego masz takie wrażenie(mam ten sam silnik i miałem te same odczucia), ale pojechałem na lotnisko z G-TECHEM i sprawdziłem, okazało się że to takie wrażenie, wskazania fabryczne.

Ja nigdy nie sprawdzalem sprzegla tego na maszynie w kadym samochodzie wsiadalem i po ruszeniu juz wiadomo czy trzyma sprzeglo czy nie Ale spodkalem sie tez z kierowcami ktorym sie mocno slizgalo sprzeglo ale oni tego nie odczuwali (jak to mozliwe to nie wiem)
Przyznawanie punkcików za pomoc oznacza szacunek
No własnie tez mi sie zdaje ze poczuje ze sie slizga sprzegło no ale wolałem sprawdzic no i sprawdziłem i sprzegłą jest dobre zrobiłem tak jak radziłeś i moja perełka ruszyła więc sprzegłą odpada.
No spróbuje tą gume spalić ale jak chciałem startną z piskiem to sie nie dało sam se gazu dodaje no chyba ze mam zzaszerokie opony ale az tak szerokie to one niesą bo 195/45 na 15"
No spróbuje tą gume spalić ale jak chciałem startną z piskiem to sie nie dało sam se gazu dodaje no chyba ze mam zzaszerokie opony ale az tak szerokie to one niesą bo 195/45 na 15"

Dwie sprawy:krilian pisze:no chyba że te modele juz tak mają ale nie chce mi się wieżyć ponieważ polówka mojego dziadka z silnikiem 1.4 żywiej startuje
- abu to jest mułowaty silnik
- polo Twojego dziadka jest mniejsze do golfa więc silnik nie musi się wisilać
A teraz bardziej szczegółowo - od kiedy masz to auto, ile ma przejechane, czy był jakiś moment od kiedy zaczął być mułowaty?
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
Własnie podaj wiecej danych.. Co w nim wymieniałes ostatnio przy silniku. Bo tak to mozemy zstrzelac. Np zapchany katalizator przyczynia sie do spadku mocy co jest odczuwalne w postaci braku przyspieszeń itp.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]