Witam,
zamieniłem zółty z czerwonym w kostce iso ale nie tej części co jest z radia tylko tej podpiętej do instalacji, czy jest to jakaś różnica i trzeba zamienić w obu i tez w tej małej białej co wchodzi bez pośrednio do radia?? dodam ze radio nie gubi pamięci od razu po wyłożeniu kluczyka tylko jak auto postoi bez odpalania ok 2 dni Nie wiem już co robić i czego to jest przyczyna, proszę was pomóżcie proszę !!! kurcze już nie mam siły do tego radia
Problem z pamięcia radia HELP !!!
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Trzeba zrobić tak, żeby radio tam gdzie potrzebuje stałego +12V, dostało je, a tam gdzie ma być plus po stacyjce, ma być plus po stacyjce i tyle. Miernik w dłoń i do dzieła.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Re: Problem z pamięcia radia HELP !!!
najwidoczniej dziala tylko prad po stacyjce a nie ma stalego dlatego traci pamiec, sprobuje zamienic we wszystkich kostkach ten czerwony z zoltym jak to nie pomoze to juz nie wiem, jest jeszcze mozliwosc poprowadzenia stalego z aku ale tak nie chce zeby za kazdym razem wlaczac radio samemu i wylaczac je, a miernika nawet nie mam pomocy
Nie musisz zmieniać we wszystkich kostkach żółtego z czerwonym wystarczy w jednej, nie ma znaczenia w której.Radio ma zawsze dwa plusy w 99% przypadków na żółtym ma być plus na stałe, a na czerwonym ma się pojawiać po przekręceniu kluczyka.Chyba że masz jakieś niefirmowe (chińskie) radio to czasami jest na odwrót, lub w ogóle kolory są inne.
Piszesz żę
Napisz jakie masz radio, jaki samochód, czy kostki od strony samochodu są fabryczne czy coś już było lutowane/kombinowane?
Albo druga prostsza i szybsza opcja zorganizuj miernik albo wyciągnij żaróweczkę np z postojowych albo od innych świateł, weź dwa kawałki byle jakiego kabla tak żeby "przedłużyć" styki żarówki wystarczy że przykleisz kabelki do żarówki zwykłą taśmą i już maż próbówkę.Następnie wysuń radio bez wypinania kostek, jeden styk z żarówki przytknij do obudowy metalowej radia, a drugi styk/kabelek dotknij do czerwonego kabelka z radia(oczywiście wcześniej go odizoluj lub dotknij przy samej kostce gdzie na kablu nie ma izolacji)przy włączonym zapłonie po dotknięciu do czerwonego żarówka ma zaświecić, po wyłączeniu zapłonu zgasnąć.Natomiast po dotknięciu do żółtego ma świecić cały czas bez względu na to czy jest włączony zapłon czy nie.Jeśli jest inaczej to już masz odpowiedz czemu radio traci pamięć.
Piszesz żę
mało prawdopodobne żeby stały plus nie dochodził do radia, bo wtedy w ogóle by się w nie włączało, radio musi mieć dwa plusy żeby wystartować za wyjątkiem blaupunkta i beckera, lub jeśli ktoś oba plusy w iso podłączył od strony samochodu razem do plusa po przekręceniu stacyjki to będzie działać tylko po zapłonie i tracić pamięćdziala tylko prad po stacyjce a nie ma stalego dlatego traci pamiec
Napisz jakie masz radio, jaki samochód, czy kostki od strony samochodu są fabryczne czy coś już było lutowane/kombinowane?
Albo druga prostsza i szybsza opcja zorganizuj miernik albo wyciągnij żaróweczkę np z postojowych albo od innych świateł, weź dwa kawałki byle jakiego kabla tak żeby "przedłużyć" styki żarówki wystarczy że przykleisz kabelki do żarówki zwykłą taśmą i już maż próbówkę.Następnie wysuń radio bez wypinania kostek, jeden styk z żarówki przytknij do obudowy metalowej radia, a drugi styk/kabelek dotknij do czerwonego kabelka z radia(oczywiście wcześniej go odizoluj lub dotknij przy samej kostce gdzie na kablu nie ma izolacji)przy włączonym zapłonie po dotknięciu do czerwonego żarówka ma zaświecić, po wyłączeniu zapłonu zgasnąć.Natomiast po dotknięciu do żółtego ma świecić cały czas bez względu na to czy jest włączony zapłon czy nie.Jeśli jest inaczej to już masz odpowiedz czemu radio traci pamięć.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Re: Problem z pamięcia radia HELP !!!
jest to radio Clarion a sachod MK 3 CABRIO 97r. z intalacja audio z Nokia DSP, lutowalem ja i przerabialem zeby podlaczyc radio po niskiej czestotliwosci oczywiscie, wszystko gra pieknie poza trzymaniem pamieci radia a wiec sprawdzielem i jest caly czas na zoltym prad a na czerwonym tylko po przekreceniu stacyjki, zolty z czerwonym jest zamieniony od strony samochodu nie radia zreszta tak jak powiedziales nie ma to znaczenia, wiec juz nie wiem co moze byc nie tak