1.3 88r. Problem z Gaźnikiem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Mam pewien problem. Posiadam Golfa II 1.3 z instalacja gazową.
Wymieniłem ostatnio pompkę paliwa oraz filterek paliwa i od tego czasu samochód nie utrzymuje obrotów na benzynie. Na Ciepłym silniku ma 200 obrotów albo w ogóle gaśnie. A na zimnym przy odpalaniu zakreci odpali i od razu gaśnie, nie reaguje na gaz, dopiero za którym z kolei razem zaczyna przy wciskaniu pedału zwiększać obroty a potem ma problemy z ruszeniem.
I tu moje pytanie czy to wina gaźnika czy nowej pompki.
Mam pewien problem. Posiadam Golfa II 1.3 z instalacja gazową.
Wymieniłem ostatnio pompkę paliwa oraz filterek paliwa i od tego czasu samochód nie utrzymuje obrotów na benzynie. Na Ciepłym silniku ma 200 obrotów albo w ogóle gaśnie. A na zimnym przy odpalaniu zakreci odpali i od razu gaśnie, nie reaguje na gaz, dopiero za którym z kolei razem zaczyna przy wciskaniu pedału zwiększać obroty a potem ma problemy z ruszeniem.
I tu moje pytanie czy to wina gaźnika czy nowej pompki.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
A nie ma tam jakiegoś silniczka krokowego?? a może coś zostało źle złożone
Druciarstwo - to jest to co kocham ...
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
Oj nie ma...enzo2211 pisze:A nie ma tam jakiegoś silniczka krokowego??
Kolego, użyj szukajki bo takich tematów jest w brud. Sam walczyłem z podobnymi objawami w dwóch Golfach. Zacznijmy od tego czy pompkę kupiłeś nową, sprawną? Filterek nie ma nic do obrotów...
Re: 1.3 88r. Problem z Gaźnikiem
Pompkę kupiłem nowąlukasfenix pisze: Zacznijmy od tego czy pompkę kupiłeś nową, sprawną?
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
W takim razie pompkę wykluczamy. Brak wolnych obrotów i reakcji na gaz to najczęściej objaw uszkodzonej podstawy gaźnika.
Weź dezodorant i na odpalonym silniku( podejrzewam że na gazie będzie wygodniej) pryśnij w okolice podstawy gaźnika. Jeśli jest uszkodzona, obroty wzrosną lub spadną. Powiedz co wyszło z testu, najwyżej podziałamy dalej.
Weź dezodorant i na odpalonym silniku( podejrzewam że na gazie będzie wygodniej) pryśnij w okolice podstawy gaźnika. Jeśli jest uszkodzona, obroty wzrosną lub spadną. Powiedz co wyszło z testu, najwyżej podziałamy dalej.
Na gazie obroty lekko podskoczyly, do 1100/1200
a na benzynie z 100/200 do nawet 1400
czyli podstawa jest rypnięta...
Orientujesz się może czy jest jakiś sklep internetowy gdzie znajdę w miarę tanią/ używaną taką podstawę
a na benzynie z 100/200 do nawet 1400
czyli podstawa jest rypnięta...
Orientujesz się może czy jest jakiś sklep internetowy gdzie znajdę w miarę tanią/ używaną taką podstawę
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
Miałem to samo. To dość częsta usterka w autach latających głównie na LPG.Aspyre pisze:czyli podstawa jest rypnięta...
Raczej szukaj w sklepie motoryzacyjnym, przygotuj się na wydatek ok 60 zł.Aspyre pisze:Orientujesz się może czy jest jakiś sklep internetowy gdzie znajdę w miarę tanią
Nie ma mowy! Takie rzeczy kupuje się nowe. Nawet jak nie jest pęknięta to wystarczy, że od ciepła podgięła się w jednym miejscu i obrotów nie ma.Aspyre pisze:używaną taką podstawę
Montaż nie jest skomplikowany, choć dostęp do nakrętek jest słaby.
witam panowie znalazłem zdjęcie omawianej podstawki gaźnika i jakoś nie widze tam żadnych nakrętek, mógł bym prosić o jakieś większe instrukcje bo z pierwszego spojrzenia na gaźnik pod maske też nie zauwazyłem nakrętek tylko jakieś płaskie zakonczenia tych srub, jak to odkrecic??????????
Nakrętki są od dołu, wystarczy ściągnąć filtr powietrza wraz z obudową i włożyć pod spód rękę
Re: 1.3 88r. Problem z Gaźnikiem
rozumiem ze te śruby przechodza na wylot caly kolektor dolotowy i pod nim sa te nakretki wlasnie, takAspyre pisze:Nakrętki są od dołu, wystarczy ściągnąć filtr powietrza wraz z obudową i włożyć pod spód rękę
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
Dokładnie tak kolego. Jak pisałem wcześniej dostęp do nich do łatwych nie należy, ale dobra grzechotka i płaska 10 dadzą radę.gasiorx pisze:rozumiem ze te śruby przechodza na wylot caly kolektor dolotowy i pod nim sa te nakretki wlasnie, tak