alternatywa linki prędkościomierza
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
pewnie temat już był poruszany ja jednak na niego nie trafiłem, wiem że istnieje możliwość zastąpienia linki prędkościomierza impulsatorem. Jako że po wymianie zerwanej linki licznik nie działa chce się z tym uporać elektronicznie z pomocą impulsatora. Co prawda auto to passat b3, ale silnik ze skrzynia to 2e występujący również w mk3 gti. Czego potrzebuje do przeróbki, licznik może zostać taki jak w wersji z linką ?
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
Jak impulsator to trzeba by licznik od mk III. bo wtedy wskazówka licznika jest na silniku a przebieg się wyświetla.
Pierwsza PNka na BLOSie?
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupa roboty z tym jest. Potrzebny będzie licznik z Passata B4, impulsator, trochę przewodów, oraz wtyczka licznika z Passata B4 do zrobienia przejściówki (chyba z Golfa MK3 też będzie pasować).
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Czemu kupa roboty? Przecież paski B3 miały licznik zarówno na linkę, jak i na impulsator. Wystarczy podmienić liczniki od nowszej wersji, dorobić instalacje z impulsatorem i sprawa załatwiona. Być może w nowszych licznikach jest inna wtyczka - tego nie wiem, trzeba by sprawdzić. Impulsator pasuje do skrzyni zamiennie z linką, także tutaj też nie ma problemu.
Problem może stanowić przełożenie licznika lub impulsatora - nie wiem, jak to wygląda w przypadku elektronicznych liczników. W przypadku złego dopasowania licznik może kłamać. No i tak w ogóle to na początku solidnie zastanowiłbym się czemu ten licznik na linkę nie działa, bo podejrzewam, że i tak najprostszym rozwiązaniem jest jego naprawa.
Problem może stanowić przełożenie licznika lub impulsatora - nie wiem, jak to wygląda w przypadku elektronicznych liczników. W przypadku złego dopasowania licznik może kłamać. No i tak w ogóle to na początku solidnie zastanowiłbym się czemu ten licznik na linkę nie działa, bo podejrzewam, że i tak najprostszym rozwiązaniem jest jego naprawa.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
No to można jeszcze dać wiązkę licznika od paska z elektronicznym licznikiem - będzie pasowała do paska z licznikiem mechanicznym, bo w obu skrzynki są takie same. Czyli wymieniamy licznik i wiązkę do niego (wiązka jest bardzo prosta - wtyczka do licznika, a z drugiej strony chyba dwie wtyczki do panelu z bezpiecznikami). Wtedy pozostaje dorobienie 3 przewodów do czujnika w skrzyni. Czujnik zasilany jest napięciem +12V po zapłonie, zabezpieczony bezpiecznikiem, tym samym, którym są zabezpieczone różne czujniki w silniku. W zależności od silnika można się podpiąć pod któryś czujnik bądź elektrozawór (w żadnym razie nie pod cewkę zapłonową!). Masa z dowolnego brązowego i sygnał do skrzynki doprowadzić.
dzięki panowie maiłem nadzieję że obejdzie się bez zmiany licznika i że jest jakiś patent na wkładkę w miejsce linki w nim. W takim razie trzeba bedzie podziałać z linką bo ta sklepowa chyba jakaś inna jak ori która się zerwała