Zgasl i juz nie odpalil POMOCY
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam jestem nowy na tym forum szukalem takiego tematu ale nie znalazlem nic podobnego wiec zakladam nowy watek. Sprawa wyglada nastepujaco wczoraj kupilem mk3 2.0 gti 8v i wracajac do domu golfikiem najpierw mrugnela kontrolka oleju podczas jazdy wiec zatrzymalem sie aby sprawdzic stan bylo na polowie wskaznika wiec dolalem 100 ml odpalam i jade dalej odpalil bez problemu dodam jeszcze ze w kabinie slychac bylo jakies stuki sprzedajacy twierdzil ze to aluminiowa blaszka od tlumika ale nie jestem pewny, wiec jade dalej na piatym biegu jakies 120 km/h i nagle zgasl i swiecila sie tylko kontrolka oleju wiec zjechalem na pobocze sprawdzilem olej byl idealne na max stanie wiec bylo dobrze wsiadam prubuje odpalic a tu nic lipa nie chce zapalic . nie znam sie za dobrze na benzynie poniewaz zawsze mialem tdi to jest moj pierwszy silnik benzynowy dlatego prosil bym o jakas diagnoze co moglo pasc z gory dzieki za odp.
jak to nie znalazłem? Wpisz w wyszukiwarce "nie odpala", zaznacz "tylko tytuł postu" i masz tego od groma.dominbmx pisze:Witam jestem nowy na tym forum szukalem takiego tematu ale nie znalazlem nic podobnego wiec zakladam nowy watek
Ta kontrolka, która Ci się zapaliła, to ciśnienie oleju a nie jego poziom (skoro olej był w połowie skali). Poza tym nie dolewaj oleju na maksa tylko do połowy skali na bagnecie - to optymalna ilość.
Oznacza to zatem, że jest coś nie tak z ciśnieniem oleju. Sprawdź czy gdzieś nie cieknie - filtr oleju i jego uchwyt, blok silnika...
Jeśli nie cieknie to może filtr oleju jest do wymiany - to najbardziej powszednia przyczyna szwankowania ciśnienia oleju. Spytaj poprzedniego właściciela, kiedy był wymieniany. Filtr oleju i jego wymiana nie jest drogą sprawą.
Czy auto już w ogóle nie zapala? Czy ta kontrolka ciśnienia oleju miga po włączeniu zapłonu? Czy masz dostęp do diagnozy na VAG-u?
Napisz, może coś wymyślimy.
sory moze zle szukalem nie jestem biegly w tych sprawach forum uzywam sporadycznie autko wogule nie odpala po wlaczeniu zaplonu standardowo pali sie kontrolka oleju akusa i chlodzenia nie mruga pali sie ciagle dzis bedzie podlaczony pod kompa okolo 18 wtedy bede moze cos wiedzial wiecej
ta kontrolka ma się palić po włączeniu zapłonu - to normalne. Ma zgasnąć po uruchomieniu silnika. Jak mruga lub zapala się w trakcie jazdy, to wtedy oznacza to problem.dominbmx pisze:sory moze zle szukalem nie jestem biegly w tych sprawach forum uzywam sporadycznie autko wogule nie odpala po wlaczeniu zaplonu standardowo pali sie kontrolka oleju akusa i chlodzenia nie mruga pali sie ciagle dzis bedzie podlaczony pod kompa okolo 18 wtedy bede moze cos wiedzial wiecej
Jak sprawdzisz na VAG-u to napisz kod i nazwę błędu. Skasuj błędy (jeśli będą) i wtedy spróbuj odpalić.
Znam juz przyczyne otuz sprzedajacy grzebal cos ostatnio przy aparacie zaplonowym i wkladajac go nie wlozyl go do konca nie wiem jakim sposobem i w ten sposob zjechaly sie zeby na aparacie zaplonowym i na kole ktore je napedza a kontrolka oleju zamrugala przez to ze aparat napedza tez pompe oleju na taki zabek i ten zabek trzymal sie ledwo ledwo i jak wjechalem w dziure puscil i wogole niedzialala. i tak przez glupote sprzedajacego musze wydac okolo tysiac zl ;/ moze komus pomoge tym watkiem Dzieki jeszcze raz za pomoc pewnie jeszcze nie raz bd sie udzialal na tym forum mam nadzieje ze jako doradca
- Paweł Marek
- V.I.P.
dominbmx, wszystko jasne ale 1000 zlotych ?, chyba że coś więcej się stało. Aparat 100-150 albo samo kółko z jakiegoś uszkodzonego za grosze, wałek pośredni nie sądzę żeby więcej jak stówkę, zmiana filtra oleju i oleju, uszczelka pod miskę. Mam wrażenie ze jeśli taką cenę podał mechanik i zgodziłeś się to świetnie na tobie zarobi
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
dokładnie tak jak Paweł Marek pisze. 1000zł to wręcz kosmos.
tydzień temu znajomy wymieniał calutki silnik w fordzie z 1995 roku. Kupił nowy silnik za 700zł + wymiana 300zł. Za 1000zł ma wymieniony CAŁY silnik!
Chłopie nie idź w te klocki!
tydzień temu znajomy wymieniał calutki silnik w fordzie z 1995 roku. Kupił nowy silnik za 700zł + wymiana 300zł. Za 1000zł ma wymieniony CAŁY silnik!
Chłopie nie idź w te klocki!
pokrecilem troche 600 zl ale jeszcze wymieniam rozrzad i reszte czesci eksploatacyjnych czyli olej filtry itp sory ale zle mechanika zrozumialem jeszcze thx za pomoc
- Paweł Marek
- V.I.P.
no to już lepiej
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.