Kolektor ta-technix 4/2/1 VS Kolektor ABF
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Mam układ wydechowy cały z nierdzewki razem z tłumikami robiony w MG motorsport
2,5 cala na dwoch tłumikach. Kolektor wydechowy seryjny ABF ten lepszy model
Wydech fajnie cichutko chodził. Osiagi tez spoko dół mocny i gora też
praktycznie cały zakres obrotów zajebisty.
No i zamontowałem dziś do tego kolektor 4/2/1 ta-technix z mysla ze bedzie
jeszcze lepiej i niestety ale są same minusy:
- silnik stracił cały dół i jezdzi sie beznadziejnie tylko na wyższych obrotach
pod sam koniec dostaje kopa
- wydech zrobił się głosniejszy na trasie przy 120km/h jedno wielku buuuu i przy
bucie rowniez buuuu czego nie lubie ;p
- no i na koniec najgorsze kolektor zmulił mi auto przed założeniem specjalnie
probowałem sie z kumplem z jego autem i nasze auta szły od 0-180km/h równo na
seryjnym kolektorze a po założeniu 4/2/1 zostaje w tyle z długosc auta
Dlaczego taka lipa z tym kolektorem ? Czy on zdaje egzamin tylko z ostrzejszymi
wałkami ? jak widac nie warto wkładac tego ustrojstwa bo seria lepsza. U mnie
ABF po modach (głowica obrobiona i splanowana,przepustnica i kolektor ssacy
rozwiercony, układ wydechowy 2,5 cala ,program, lekkie koło zamachowe z KR i skrzynia 2Y)
ponizej fotka seryjnego kolektora i dwururki by MG motorsport. ta technix wiadomo jak wyglada
Uploaded with ImageShack.us
Wydech fajnie cichutko chodził. Osiagi tez spoko dół mocny i gora też
praktycznie cały zakres obrotów zajebisty.
No i zamontowałem dziś do tego kolektor 4/2/1 ta-technix z mysla ze bedzie
jeszcze lepiej i niestety ale są same minusy:
- silnik stracił cały dół i jezdzi sie beznadziejnie tylko na wyższych obrotach
pod sam koniec dostaje kopa
- wydech zrobił się głosniejszy na trasie przy 120km/h jedno wielku buuuu i przy
bucie rowniez buuuu czego nie lubie ;p
- no i na koniec najgorsze kolektor zmulił mi auto przed założeniem specjalnie
probowałem sie z kumplem z jego autem i nasze auta szły od 0-180km/h równo na
seryjnym kolektorze a po założeniu 4/2/1 zostaje w tyle z długosc auta
Dlaczego taka lipa z tym kolektorem ? Czy on zdaje egzamin tylko z ostrzejszymi
wałkami ? jak widac nie warto wkładac tego ustrojstwa bo seria lepsza. U mnie
ABF po modach (głowica obrobiona i splanowana,przepustnica i kolektor ssacy
rozwiercony, układ wydechowy 2,5 cala ,program, lekkie koło zamachowe z KR i skrzynia 2Y)
ponizej fotka seryjnego kolektora i dwururki by MG motorsport. ta technix wiadomo jak wyglada
Uploaded with ImageShack.us
Mam niej wiecej podobno mody jak Ty tyle ze w 9a, po zalozeniu kolektora technixa nie mialem takiego odczucia jak opisujesz. U mnie zmiana byla z samorobki wydechu i ori kolektora na 4-2-1 i dedykowany wydech. Mozesz masz jakis przedmuch na tym technixie?
Ja zrobiłem takiego moda z tym TA i w tym tygodniu (nadchodzącym) będę poginał na hamownię. Mam wykres z przed modyfikacji i po zamianie kolektora oraz reszty wydechu (55-57mm, przelot + ori z 16v) więc zobaczymy to na papierze. Ale nie mam takich odczuć że coś mi ubyło po swapie.
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
Re: Kolektor ta-technix 4/2/1 VS Kolektor ABF
wstaw za kolektor zwezke na 55mmRapcio pisze:Mam układ wydechowy cały z nierdzewki razem z tłumikami robiony w MG motorsport
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=73&t=276485" onclick="window.open(this.href);return false;
ZUNT-PERWORMANCE http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=249412
wywaliłem juz ten 4/2/1 i spowrotem dałem seryjny widoczny w pierwszym poscie. Nie dosc że jest znowu cisza z wydechu to jezdzi sie dużo przyjemniej. Niewiem moze cos u mnie miały do tego tłumiki one były robione kiedys specjalnie pod abf kompresor i może one są przelotowe... sam niewiem.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
u mnie po zmianie z serii, tego co i ty masz,czyli wersji najlepszej wychodzącej na tatechnix było czuć wyraźną różnce na +.fakt kolektor tatech... jest głosniejszy od seryjnego.! Do niedawna miałem taką konfiguracje: brak kata,zamiast niego rura 60mm,potem srodek seria i koniec -przelot wm mugen,i było zajebiście głośno,tak jak piszesz przy 120km/h na 5 w trasie jedo wielkie buczenie,masakra;/...teraz zakupiłem z forum seata ibi urzywane dwa wydechy dedykowane suprsprinta do ibi cupra 2.0 16v,zamontowałem je i jest cisza aż miło i odnosze wrażenie że mam teraz dół lepszy,hamować auta jeszcze nie byłem,ale tak jaktirsone, mam wykres przed montażem.
Mam jeszcze pytanko,jaki byłby efekt przedłużenia dwururki w kolektorze ta-technix ? poprawiło by sie na +,czy raczej zostawić tak jak jest.
pozdro
Mam jeszcze pytanko,jaki byłby efekt przedłużenia dwururki w kolektorze ta-technix ? poprawiło by sie na +,czy raczej zostawić tak jak jest.
pozdro
Ibi 0-100km/h ABF
http://youtu.be/32MQnlPlRL0
http://youtu.be/32MQnlPlRL0
- lunatyk1981
- Ma gadane
Podepne się do tematu małymi pytankami (z gory przepraszam zalozyciela tematu).
Moje pytanka to;
1. Często slysze „najlepszy” kolektor do abf’a, słyszałem o tym ze do abf wychodzily 2 rodzaje, a mój po woli do wymiany, stad moje pytanie – jak rozpoznac ten najlepszy kolektor ? jak on wyglada, jakie roznice w stosunku do tego gorszego.. po prostu jak nie popelnic gafy i przypadkiem nie kupic tego „gorszego”
2. Może się ktos orientuje, ile kosztuje wykonanie ukl. wydechowego z nierdzewki do abf’a od kolektora wyd. do konca… tzn jakie sa granice przyzwoitej ceny, aby nie przepłacić.
3. No wlasnie jaki jest najlepszy tłumik koncowy do abf’a ? suprsprinta ? tłumik srodkowy ma znaczenie marka ?
Dziekuje z gory za pomoc i jeszcze raz sorki za podpiecie.
Moje pytanka to;
1. Często slysze „najlepszy” kolektor do abf’a, słyszałem o tym ze do abf wychodzily 2 rodzaje, a mój po woli do wymiany, stad moje pytanie – jak rozpoznac ten najlepszy kolektor ? jak on wyglada, jakie roznice w stosunku do tego gorszego.. po prostu jak nie popelnic gafy i przypadkiem nie kupic tego „gorszego”
2. Może się ktos orientuje, ile kosztuje wykonanie ukl. wydechowego z nierdzewki do abf’a od kolektora wyd. do konca… tzn jakie sa granice przyzwoitej ceny, aby nie przepłacić.
3. No wlasnie jaki jest najlepszy tłumik koncowy do abf’a ? suprsprinta ? tłumik srodkowy ma znaczenie marka ?
Dziekuje z gory za pomoc i jeszcze raz sorki za podpiecie.
Słowa to słowa, a czyny to czyny.
ja mam w 9a ten kolektor z ABF'a po '95 (czyli tak ijak Ty) reszta seria tyle ze z seryjnymi portkami nie takimi odetkanymi i powiem szczerze ze bardzo dobrze jeździ w całym zakresie obrotów, fakt nie wiem jak jest na ta-techniksie ale myśle że nie ma sie co czepiać.
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514
lunatyk1981,
Ad1. masz na górze fote z najlepszym kolektorem
Ad2. cały wydech profi wyfonany ok5000zł
Ad3. koncowy najlepszy dedykowany pod model. Środkowy zrobi każdy kto sie w to bawi
Ad1. masz na górze fote z najlepszym kolektorem
Ad2. cały wydech profi wyfonany ok5000zł
Ad3. koncowy najlepszy dedykowany pod model. Środkowy zrobi każdy kto sie w to bawi
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=219213
Re: Kolektor ta-technix 4/2/1 VS Kolektor ABF
Weź pod uwage, że ty porównujesz dobry seryjny kolektor z odpowiednimi portkami, TO NIE JEST SERIA!! I takie zestawienie jest lepsze niż TA, sprawdziłem to kilkukrotnieRapcio pisze:wywaliłem juz ten 4/2/1 i spowrotem dałem seryjny widoczny w pierwszym poscie. Nie dosc że jest znowu cisza z wydechu to jezdzi sie dużo przyjemniej. Niewiem moze cos u mnie miały do tego tłumiki one były robione kiedys specjalnie pod abf kompresor i może one są przelotowe... sam niewiem.
ok czyli jednym słowem szkoda kasy na ta technix
ps. lunatyk1981 w archiwum gdzies powinny byc fotki jak wyglada gorszy seryjny kolektor wydechowy z abf poszukaj. A kompletny układ wydechowy z nierdzewki na dwoch tłumikach taki jak ja mam w MG motorsport z tego co pamietam 2500zł (ja go nie robiłem tylko poprzedni własciciel auta juz czas temu wiec ceny mogły ulec zmianie najlepiej zadzwonic do nich i zapytac)
ps. lunatyk1981 w archiwum gdzies powinny byc fotki jak wyglada gorszy seryjny kolektor wydechowy z abf poszukaj. A kompletny układ wydechowy z nierdzewki na dwoch tłumikach taki jak ja mam w MG motorsport z tego co pamietam 2500zł (ja go nie robiłem tylko poprzedni własciciel auta juz czas temu wiec ceny mogły ulec zmianie najlepiej zadzwonic do nich i zapytac)
- przemoGTI
- Użytkownik
- Kontakt:
Miałem taki sam problem jak autor tematu tyle że zakładałem 4 2 1 raceland-a no i to pogorszyło wartosci przyspieszania samochodu trzeba było średnice wydechu dać 55 a było 65 i włozyć dwa tłumniki bo był przelot
Jeśli ktos testował to z ostrymi wałkami niech napisze bo ciekawi mnie ten temat
Jeśli ktos testował to z ostrymi wałkami niech napisze bo ciekawi mnie ten temat
www.rs-tuning.pl
usuwanie Fap Dpf NOX adblue
hamownia podwoziowa 2WD
hamownia podwoziowa 2WD
- przemoGTI
- Użytkownik
- Kontakt:
Miałem taki sam problem jak autor tematu tyle że zakładałem 4 2 1 raceland-a no i to pogorszyło wartosci przyspieszania samochodu trzeba było średnice wydechu dać 55 a było 65 i włozyć dwa tłumniki bo był przelot
www.rs-tuning.pl
hamownia podwoziowa 2WD
hamownia podwoziowa 2WD