Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Jaki olej?
Witam Kolegów.Jestem zainteresowany tym olejem TOTAL QUARTZ DIESEL 7000 10W40,ale jakoś nie umię znaleść obiektywnych opini na temat tego oleju.Może Wy mieliście do czynienia z tym olejem?
Golfika sprowadziłem 3 miesiące temu,a w książce serwisowej nie doczytałem sie jaki olej był (same pieczątki i krzyżyki).A przy silniku jest karteczka kiedy był wymieniany ale tylko z podpisem serwisanta,nie picze czy semi,czy syntetykm i jaki.Dlatego chciałbym zalać 10W 40
Jaki olej?
Jeśli nie wiadomo co było lane, lej pół syntetyk śmiało bo jak zalejesz mineralnym czy syntetykiem może być nie ciekawie w szczególności jeśli był syntetyk a zapodasz mineralny czy na odwrót.
Tak wiem że moge zalać pół syntetykiem ,ale chodzi mi o opinie o tym oleju TOTAL QUARTZ DIESEL 7000 10W40,bo na necie nie umie doszperać konkretnych opini.
Jaki olej?
MANIO79, sprawdź czy olej ma aprobaty vw dla diesli volkswagena czyli 505.00. Jak ma to ciężko u osób bez laboratorów sprawdzić właściwości oleju. W opinie bym za bardzo nie wierzył bo co ktoś mógł powiedzieć...że przejeździł 10-15 k km i nie było problemów? Wlejesz najgorszy siuwaks z lidla i problemów nie będzie raczej przez ten przebieg.
Ja Ci mogę napisać opinię o nim... aczkolwiek nie wiem czy konkretnie będzie to o nim czy o samym silniku...MANIO79 pisze:opinie o tym oleju TOTAL QUARTZ DIESEL 7000 10W40
Konkretnie jednostce PSA 1.9D zamontowanej w Polonezie TRUCK`u...
550 tyś km tym zrobiliśmy w 8 lat, cały czas na tym oleju i w tym czasie 3x wymieniany był pasek rozrządu (za każdym razem pękł w biegu)
Auto do tej pory jeździ bo widuję je czasem a sprzedaliśmy je w 2002 roku...
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
-
- Mały gagatek
Jaki olej?
Wie ktoś jaki olej był seryjnie lany do mk3 1/9 tdi arl?
Były w kolorze czarnym: Mk1 Cabrio 81', Mk1 Cabrio Sportline, Mk3 GL 1.8, MK3 GTI 2.0, Mk4 GTI ARL, Lupo SDI 1.7
Jest w kolorze czarnym Audi TT 1.8
Jaki olej?
Chodzi o parametry czy producenta?azizi pisze:Wie ktoś jaki olej był seryjnie lany do mk3 1/9 tdi arl?
Podejrzewam ze 5w30 lub 40 VW 505.00
Jaki olej?
Parametry. Pytam bo mam od niedawana mk4 i gość od którego brałem mówił że zalał taki jaki w serwisie leją, a wcześniej auto do końca było serwisowane. Więc chciałbym jak by nie było zalać taki jak serwis leje. Właśnie też mi się obiło coś o uszy z tym 5wXX ale nie wiedziałem na ile. Rozumiem że musi spełniać normę VW 505.00. To jaki olej polecacie? Ja do benzyn lałem zawsze mobila 10w40, a teraz mam jeszcze tego ropniaka (pierwszy) i człowiek niezorientowany
Były w kolorze czarnym: Mk1 Cabrio 81', Mk1 Cabrio Sportline, Mk3 GL 1.8, MK3 GTI 2.0, Mk4 GTI ARL, Lupo SDI 1.7
Jaki olej?
Do diesli i TD/ TDI norma vw to 505.00, dla TDI PD koniecznie 505.01.azizi pisze:Rozumiem że musi spełniać normę VW 505.00.
Jaki olej?
Czyli dla mojego ARLa musi być ten 505.00. Rozumiem że pewnie na każdym opakowaniu oleju będzie takie oznaczenie?
Jakieś polecane firmy, tzn może inaczej mobil się nada?
Wiem że co człowiek to inny olej chwali, a prawda taka że trzeba go zmieniać na czas i będzie ok
Jakieś polecane firmy, tzn może inaczej mobil się nada?
Wiem że co człowiek to inny olej chwali, a prawda taka że trzeba go zmieniać na czas i będzie ok
Jaki olej?
EDIT: Na takim co ma aprobatę VW dla normy 505.01. ARL zasilany jest PD więc to ta norma.azizi pisze:Czyli dla mojego ARLa musi być ten 505.00. Rozumiem że pewnie na każdym opakowaniu oleju będzie takie oznaczenie?
Wiesz ja ogólnie trzymam się znanych marek, unikam Lotosu - po którym zaczęły się moje problemy z żywotnością mk2 1,6 EZ.
Sam zalewam:
2 wymiany temu ELF
1 wymiana temu Castrol Magnatec 10w40
ostatnia zmiana to Shell Helix ultra 5w40
Zawsze patrzę czy dany olej posiada aprobatę VW o normie dla silnika.
Co moge powiedzieć - niewiele. Bo ciężko jest coś powiedzieć jak się na jednym oleju śmiga koło 10 k km. Jakbym zrobił 100, 200 kkm to wtedy można bardziej podyskutować.
EDIT:
Aha w ramach ścisłości lane do AAZ przy przebiegu prawie 300 k km.
Ostatnio zmieniony czw paź 14, 2010 14:49 przez jhosef, łącznie zmieniany 2 razy.