Elektryczna regulacja świateł
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Mam pytanie jak wykonac instalację do wyłącznika świateł co trzeba miec (wiadomo oprócz silniczków i przełącznika które mam).Najlepiej jakiś dokładny opis.Z góry dzięki
Jestem nowy i proszę o wyrozumiałośc.
Jestem nowy i proszę o wyrozumiałośc.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Nie ma problemu.
Jako "przełącznik" rozumiem tu ori regulator, będący częścią włącznika świateł?
Instalacja sprowadza się do dociągnięcia jednego przewodu do każdego z silniczków od regulatora położenia, pozostałe to kawałeczki do "zdobycia" w pobliżu: a więc brązy to masy a żółte lub żółto-czarne to z żarówek , włókno mijania.
Szczegóły za kilka momentów
Czyli według poniższego rysunku do pinu 1 regulatora należy doprowadzić prąd ze swiateł mijania. Jest to do "dostania" w kilku miejscach: manetki (przewód żółty) lub dwa punkty przy skrzynce bezpieczników.
Silniczki także: z żarnika mijania najbliższej żarówki do pinu 3/+; masa do 1/- a dodatkowy z regulatora do 2/G każdego z silniczków.
Jednak przed rozpoczęciem prac należy sprawdzić czy aby nie ma instalacji wykonanej już przez fabrykę: przy włączniku świateł powinna być trzyprzewodowa, czerwona kosteczka, przewody żółto-niebieski, brązowy, czerwono-niebieski. W okrągłym wtyku na chłodnicy powinien być cieniutki czerwono-niebieski, rozdzielający się w złączu na dwa. I przy lampach może byc gotowa wtyczka z przewodami w/g schematu.
Bo bywa, że samochód nie ma czasem tylko włącznika, reszta instalacji z wtyczkami nawet jest, a potem klienta salonu kasują na tysiące Euro "za regulację" extra dołożoną
Instalacja sprowadza się do dociągnięcia jednego przewodu do każdego z silniczków od regulatora położenia, pozostałe to kawałeczki do "zdobycia" w pobliżu: a więc brązy to masy a żółte lub żółto-czarne to z żarówek , włókno mijania.
Szczegóły za kilka momentów
Czyli według poniższego rysunku do pinu 1 regulatora należy doprowadzić prąd ze swiateł mijania. Jest to do "dostania" w kilku miejscach: manetki (przewód żółty) lub dwa punkty przy skrzynce bezpieczników.
Silniczki także: z żarnika mijania najbliższej żarówki do pinu 3/+; masa do 1/- a dodatkowy z regulatora do 2/G każdego z silniczków.
Jednak przed rozpoczęciem prac należy sprawdzić czy aby nie ma instalacji wykonanej już przez fabrykę: przy włączniku świateł powinna być trzyprzewodowa, czerwona kosteczka, przewody żółto-niebieski, brązowy, czerwono-niebieski. W okrągłym wtyku na chłodnicy powinien być cieniutki czerwono-niebieski, rozdzielający się w złączu na dwa. I przy lampach może byc gotowa wtyczka z przewodami w/g schematu.
Bo bywa, że samochód nie ma czasem tylko włącznika, reszta instalacji z wtyczkami nawet jest, a potem klienta salonu kasują na tysiące Euro "za regulację" extra dołożoną
Jakieś przewody dochodzą do silniczków jeszcze nie wiem jak w desce koło wyłącznika świateł.Czyli mam rozumiec że jednak jakies przewody dochodzą do skrzynki bezpieczników, kostki nie ma przy wyłączniku
szukaj kostki nad bezpiecznikami gdzieś, u mnie nei było regulacji a cała instalacja tak,
MOJE byłe byłe VW :)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1176271#1176271
było mk1 1.5D
było mk2 1.6TD
jest mk3 1.9 TDI 1Z
jest mk6 2.0 TDI CBDC HL
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1176271#1176271
było mk1 1.5D
było mk2 1.6TD
jest mk3 1.9 TDI 1Z
jest mk6 2.0 TDI CBDC HL
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Ona może być samotna, dość głęboko w tablicy.
Posiłkując się danymi z tego linku:
http://translate.google.pl/translate?hl ... 26hs%3DS28" onclick="window.open(this.href);return false;
Łatwo Kolega je zlokalizuje z tyłu skrzynki. Tak wygląda:
Posiłkując się danymi z tego linku:
http://translate.google.pl/translate?hl ... 26hs%3DS28" onclick="window.open(this.href);return false;
Łatwo Kolega je zlokalizuje z tyłu skrzynki. Tak wygląda:
Witam wszystkich
Mam pytanie dotyczące jw. mianowicie czy potrzeba wyjmować lampe do demontażu silniczka regulacji?
Typ rok 95 ben. 1.6 74kw silnik aek 5 drzwiowy hatchback
Mam pytanie dotyczące jw. mianowicie czy potrzeba wyjmować lampe do demontażu silniczka regulacji?
Typ rok 95 ben. 1.6 74kw silnik aek 5 drzwiowy hatchback
- Paweł Marek
- V.I.P.
Do prawego nie trzeba, do lewego - zależy jaki akumulator po prostu zobacz czy jest miejsce. Demontaż to przekręcenie silniczka w lewo o paręnaście stopni, wyciągnięcie kawałek, i potem pozostaje do odczepienia uchwyt odbłyśnika nałożony na kulkę na końcu cięgna silniczka - z tym ostrożnie żeby nie połamać, na zimnie lepiej podgrzać suszarką.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- redbladexxx
- Nowicjusz
i nie potrzeba żadnych dodatkowych przekaźników bezpieczników itp? Zakładając że mamy silniczki i ori pokrętło zdobyte z innego golfa, potrzebujemy tylko przewodów?
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
...i tak dalej. Tylko to.Zico63b pisze:Nie ma problemu.
Instalacja sprowadza się do dociągnięcia jednego (...)