kłopot ze wskazywaniem prawdziwej prędkości
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich,jestem nową osobą na forum i mam nadzieję że nie będę Was zanudzać
Na początek chciałbym zasięgnąć porady w sprawie mojego szybkościomierza.
Mam VW Golfa IV, 1.9SDI i problem ze złym pokazywaniem prędkości - tzn ja mam na liczniku 80km/h a w rzeczywistości jadę 100km/h-sprawdziliśmy jadąc 2 samochodami równolegle.
Kupiłam ten samochodzik niedawno i jeszcze go dobrze nie poznałam
Może Wy mi pomożecie znaleźć przyczynę (da się to naprawić?)
Pozdrawiam.
Na początek chciałbym zasięgnąć porady w sprawie mojego szybkościomierza.
Mam VW Golfa IV, 1.9SDI i problem ze złym pokazywaniem prędkości - tzn ja mam na liczniku 80km/h a w rzeczywistości jadę 100km/h-sprawdziliśmy jadąc 2 samochodami równolegle.
Kupiłam ten samochodzik niedawno i jeszcze go dobrze nie poznałam
Może Wy mi pomożecie znaleźć przyczynę (da się to naprawić?)
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony śr wrz 22, 2010 09:30 przez kinia80, łącznie zmieniany 1 raz.
kłopot ze wskazywaniem prawdziwj prędkości
po pierwsze sprawdź rozmiar opon jakie masz założone a jakie powinny być ori
sprawdź sobie to np tutaj http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/" onclick="window.open(this.href);return false;
sprawdź sobie to np tutaj http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/" onclick="window.open(this.href);return false;
skąd pewnośc ,że to twój licznik oszukuje,a nie ten drugi?kinia80 pisze: tzn ja mam na liczniku 80km/h a w rzeczywistości jadę 100km/h-sprawdziliśmy jadąc 2 samochodami równolegle.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
prędkość najlepiej sprawdzić z nawigacją albo na fotoradarze ale to droższa wersja Podaj rozmiar opon jaki masz...
A aj bym poprosił o rocznik auta ,typ skrzyni biegów i wartośc obecnego kodowania licznika ,w szczególności ostatnia cyferka kodowania i się trochę wyjaśni.Inaczej będzie ciężko.
wiem napewno że to mój źle wskazuje prędkość, opony mam 15, rocznik auta 2000, skrzynia manualna.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
15 to nie wszystko...jeszcze szerokość i profilkinia80 pisze:opony mam 15
to może być kluczowe w rozwiązaniu problemu, bo opony pewnie będą ok...edzio pisze:wartośc obecnego kodowania licznika
prędkościomierz masz do 220km/h czy do 260. Odczytaj numer licznika i tak jak napisał edzio, kodowanie licznika - jeśli ty nie masz jak to zrobic - znajdź kogoś z forum z twojej okolicy który to sprawdzi
ok poszukam, może coś mi się rozjaśni
dzięki za rady
pozdrawiam
dzięki za rady
pozdrawiam
Re: kłopot ze wskazywaniem prawdziwej prędkości
Miałem podobny przypadek w swoim golfie IV z silnikiem SDI. Licznik mojego auta zawyżał prędkość o 15km/h. Zmieniłem kodowanie i wskazania były prawidłowe. Prawidłowe wskazania to: V bieg prędkość 80km/h na obrotomierzu powinno być 2000 obrotów, przy 120km/h na obrotomierzu ma być 3000 obrotów. Poprzedni właściciel w Niemczech z źle zakodowanym licznikiem musiał jeździć przez dłuższy czas. Po sprawdzeniu na vagu licznik pokazywał 256 tyś. km a sterownik silnika 238 tyś km.