ABF dolot

Forum techniczne związane z silnikami 16V

Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
siman20
Użytkownik
Użytkownik

ABF dolot

Post autor: siman20 » pn wrz 20, 2010 19:55

witam wszystkich moze juz o tym bylo ale ja nieznalazlem. wiec ostatnio mnie natchnelo zeby porobic cos przy dolocie tnz cos pozmieniac.. i czytalem ze mozna nawiercic puche filtra od strony blotnika. tyko nie dokonca piano poco?? tu tez moje pytanie.. wymiana filtra? tylko na jaki? wydaje mi sie ze lepiej bd zostac z ori dolotem tylko jaka wkladka bardziej sportowa tylko jaka? czytalem tez ze zmienija srednice rory dolotowej na chyba 3" o ile dobrze zapamietam.. ale do tego trzeba by bylo przepustnice rozwiercic? wie ktos moze gdzie kolo Świdnicy dolny slak to robia? i co to naprade daje? a i jeszcze jedno mam takie cos w dolocie tzn w gornej czesci obudowy filtra powietrza ponizej sa linki do zdjec. tak jak na zdjeciach widac jest to rozlaczalne i tak tez zrobilem bo wydaje mi sie ze to tylko blokuje przeplyw powietrza? wie ktos moze po co to jest co to daje i jaka jest tego rola? i czy lepiej to wlozyc z powrotem czy moge jedzic bez?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
sekator87
gr. świętokrzyska
gr. świętokrzyska
Kontakt:

ABF dolot

Post autor: sekator87 » pn wrz 20, 2010 20:14

Przy innym silniku miałem tez takie cos w puszcze ale to wywaliłem bo to chyba jakaś zwężka i się odetkał trochę dolot. A nawiercenie puchy od dołu dostarczy więcej powietrza do dolotu.

Mój prawie GTI
/\ 22 str. Moja rajdówka - szukam sponsora /\
Komputerowa Diagnostyka VAG. Starachowice i okolice.

Awatar użytkownika
marol_10
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

ABF dolot

Post autor: marol_10 » pn wrz 20, 2010 21:18

U siebie wszystko wywaliłem z puchy, a przepustnice to samemu najlepiej rozwiercic

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=219213

Awatar użytkownika
siman20
Użytkownik
Użytkownik

Re: ABF dolot

Post autor: siman20 » pn wrz 20, 2010 22:41

marol_10 pisze:U siebie wszystko wywaliłem z puchy, a przepustnice to samemu najlepiej rozwiercic
wszystko tzn co dokladnie? i jak samemu sie do tego zabrac j jakie bd potrzebne narzędzia?
a i wlasnie bo tam dalej w dolnej czesci puchy tez jest taka jak gdyby zwerzka ktora w chodzi w taka gomowa wkladke i przechodzi przez blache blotnika wydaje mi sie ze to tez moze zamulac dolot?

moze teraz bzdure napisze ale czy ktos slyszal co albo widzal tazwane elktryczne turbo? jakos taki witrak aclbo cos w tym stylu kiedys natknolem sie na takie cos na ebay.de i gadalem z takim goscie co niby sie w niemczech bawi w golfach i mowil ze jak duzy nawiew to dajae fajny moment obrotowy u dolu. i mowil ze mial cos kiedys takiego u siebie i ze to "turbo " wentylator wlaczal sie po przekreceniu kluczyka na zaplon. gadalem z nim to mowil ze jak sie ma wydajny silnik elektryczny wysoko obrotowy na 12v to mozna to samemu zrobic? wiec pomyslalem czy by niedalo silnika od nawiwnicy podpasowac.. pewnie zaraz bd smiechy ale to nie moj pomysl tylko ponoc cos takiego jedzi i ponoc z dolu zwija sie ostro.. niewiem co o tym myslec...

Awatar użytkownika
sekator87
gr. świętokrzyska
gr. świętokrzyska
Kontakt:

ABF dolot

Post autor: sekator87 » pn wrz 20, 2010 23:23

to jest coś pokroju magnetyzerów i innych pseudo tuningów. To się chyba montuję w dolot i niby ten wiatrak daję więcej powietrza. Także daruj sobie takie wynalazki :)

Mój prawie GTI
/\ 22 str. Moja rajdówka - szukam sponsora /\
Komputerowa Diagnostyka VAG. Starachowice i okolice.

Awatar użytkownika
siman20
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: siman20 » pn wrz 20, 2010 23:59

sekator87 pisze:to jest coś pokroju magnetyzerów i innych pseudo tuningów. To się chyba montuję w dolot i niby ten wiatrak daję więcej powietrza. Także daruj sobie takie wynalazki :)
nieno to to wiem ze bzdura;D mi chodzilo o cos co daje naprwde duzo powietrza nie jakis tam wntylatork dolotu za 20zl.. to mala byc przerobiona dmuchawa powierza kabinowego bo to ma wydajny silnik elektryczny a swoja droga ma tez nie zle dmuchniecie.. ostatnio wymotowalem cos takiego z mojego starego mk2 i nizle to dmucha na pelnych obrotach.. lepsze by bylo od mk3 z klima bo tam chyba jeszcze mocniejszy byl wiatrak.. w kazdym bac razie ja sobie tego sam nie wymyslilem gadalem z gosciem co sie tym bawi w niemczech i on mowil ze to dobra sprawa jesli jest dobrze zrobione.. mowil ze ma mk2 1.8 16v jakos tam do tego gt28 i mowil ze mial jeszcze cos takiego ze po wlaczeniu zaplonu to juz dmucha to ja se go pytam jak maz takie turbo to poco Ci jakies kupa a on nato ze to poto ze zanim sie turbo obudzi to jest zamula a do daje duzo na dole. i tak mnie korci zeby to sprawdzic

Awatar użytkownika
RasPL
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

ABF dolot

Post autor: RasPL » wt wrz 21, 2010 07:09

są elektryczne kompresory ale ne są to wiatraki, są bardzo drogie i dają małe ciśnienia

mk2 gti 2.0 16Vsc 4Motion viewtopic.php?f=160&t=252428" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Awatar użytkownika
siman20
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: siman20 » wt wrz 21, 2010 08:02

RasPL pisze:są elektryczne kompresory ale ne są to wiatraki, są bardzo drogie i dają małe ciśnienia
no czyli jest troche w tym prawdy ;D a niewiesz gdzie mozna cos takiego znalesc????

Awatar użytkownika
siman20
Użytkownik
Użytkownik

ABF dolot

Post autor: siman20 » wt wrz 21, 2010 08:33

o poszukalem i takie cos znalazlem
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/NEW-Elec ... 255d7cdd8f" onclick="window.open(this.href);return false;

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Turbo-Bo ... 4152f7a246" onclick="window.open(this.href);return false;

i to diametralnie droższe
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Electric ... 23032252f8" onclick="window.open(this.href);return false;
dlamnie to wyglada jak silnik nawiewnicy lekko przerobiony sami popatrzcie.

sieski
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

ABF dolot

Post autor: sieski » wt wrz 21, 2010 13:02

1 niemasz turba 2 moze cos da w wolno sacym ta dmuchawa ale napewno trzeba w programie pgrzebac bo wiecej tlenu dostanie jak wiadomo leprze spalanie = wiecej mocy 3wklad kw polecam 4a co do rozwiert przepustnicy to uwarzaj jak samemu to bedziesz robil niejednego ponioslo i przelecial wymiar...;p

ZUNT-PERWORMANCE http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=249412

Awatar użytkownika
siman20
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: siman20 » wt wrz 21, 2010 13:12

sieski pisze:1 niemasz turba 2 moze cos da w wolno sacym ta dmuchawa ale napewno trzeba w programie pgrzebac bo wiecej tlenu dostanie jak wiadomo leprze spalanie = wiecej mocy 3wklad kw polecam 4a co do rozwiert przepustnicy to uwarzaj jak samemu to bedziesz robil niejednego ponioslo i przelecial wymiar...;p
no spoko tylko czym sie rozwierca ta przepustnice? nobo chyba nie papierem sciernym :jezor: i o co chodzi z tym zeby nie przeleciec wymiaru?

Awatar użytkownika
RasPL
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

ABF dolot

Post autor: RasPL » wt wrz 21, 2010 13:21

siman20, tak jak napisałem nie są to żadne wiatraczki tylko elektrycznekompresor produkcji jakiejś USA, kosztują na polskie koło 6000zł nie pamiętam nazwy

mk2 gti 2.0 16Vsc 4Motion viewtopic.php?f=160&t=252428" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Awatar użytkownika
siman20
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: siman20 » wt wrz 21, 2010 13:24

RasPL pisze:siman20, tak jak napisałem nie są to żadne wiatraczki tylko elektrycznekompresor produkcji jakiejś USA, kosztują na polskie koło 6000zł nie pamiętam nazwy
aha no szkoda ze niepamietasz.. a niewierz gdzie to mozna znalesc? a to co ja znalazlem na ebayu te likni to co o tym myslisz?

Awatar użytkownika
marol_10
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

ABF dolot

Post autor: marol_10 » wt wrz 21, 2010 15:48

rowziercić możesz na poczatek jakims frezem a potem papierem ściernym o walcowatym przekroju tzn papier ścierny zwinięty w rulon i nakładany na gumowy trzpień na wiertatke a potem wodnym

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=219213

ODPOWIEDZ

Wróć do „16V”