Montaż anteny dachowej
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
to ze śruba przylega do blachy nic nie szkodzi, powinieneż kupić sobie filtr przeciwzakłuceniowy(np: taki - poz. 14 http://biurovirgo.w.interia.pl/produkty.htm ), to powinno rozwiązać twój problem (niektóre radia są fabrycznie wyposarzone w filtr)
witam
a ja bym szukał przyczyny w samym radiu bo dobre radio nawet na kawałku kabla odbiera juz spoko tak ze najpierw stwierdz czy jak włożysz kawałek kabla około 1 m to czy zmienia sie jakosc odbioru stacji jesli nie to masz cos z głowicą fm porombane a jesli odbiera dobrze na kablu to masz antene zwaloną a jesli mieszkasz za przeproszeniem w jakiejs dziurze radiowej jak ja to do słabszego radia potrzebujesz anteny ze wzmacniaczem max 20 zł
pisz jak cos znajdziesz
aha niektóre anteny muszą byc odizolowane ale wiekrzosc nie bo i tak masz mase na gniezdzie radia ale z drugiej strony powstaje pętla masy
czy jakos tak
tak czy inaczej powodzenia (ja bym sprawdził najpierw z kabelkiem a potem bym szukał:)
pozdrawiam
a ja bym szukał przyczyny w samym radiu bo dobre radio nawet na kawałku kabla odbiera juz spoko tak ze najpierw stwierdz czy jak włożysz kawałek kabla około 1 m to czy zmienia sie jakosc odbioru stacji jesli nie to masz cos z głowicą fm porombane a jesli odbiera dobrze na kablu to masz antene zwaloną a jesli mieszkasz za przeproszeniem w jakiejs dziurze radiowej jak ja to do słabszego radia potrzebujesz anteny ze wzmacniaczem max 20 zł
pisz jak cos znajdziesz
aha niektóre anteny muszą byc odizolowane ale wiekrzosc nie bo i tak masz mase na gniezdzie radia ale z drugiej strony powstaje pętla masy
tak czy inaczej powodzenia (ja bym sprawdził najpierw z kabelkiem a potem bym szukał:)
pozdrawiam
Normalny przewód antenowy - koncentryczny - składa się z ekranu ( taki oplot) oraz przewodu właściwego ( taki drucik w środku). Ekran powinien być połączony z masą auta i radia, a przewód wewnętrzny połączony jest z bolcem wtyczki od kabla.Kiedyś anteny miały specjalne ząbkowane podkładki aby zapewnić lepszy styk z masą
P.S.
Poczytaj instrukcję ( jeśli masz) jak należy zamontować antenę pod względem elektrycznym.Popatrz też jaka jest jej skuteczność (wyrażona jest w decybelach -db).
Ale i tak chyba optymalnym wyjściem będzi wzmacniacz antenowy.
P.S.
Poczytaj instrukcję ( jeśli masz) jak należy zamontować antenę pod względem elektrycznym.Popatrz też jaka jest jej skuteczność (wyrażona jest w decybelach -db).
- Dioda83
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Zgadzam sie z tym w 100%bodzio_j pisze:Normalny przewód antenowy - koncentryczny - składa się z ekranu ( taki oplot) oraz przewodu właściwego ( taki drucik w środku). Ekran powinien być połączony z masą auta i radia, a przewód wewnętrzny połączony jest z bolcem wtyczki od kabla.Kiedyś anteny miały specjalne ząbkowane podkładki aby zapewnić lepszy styk z masą
P.S.
Ja dorzuce swoje , tą dziure trzeba nawiercić wiertłęm 8 a nie 6 takim jak jest śruba , bo w antenie jest taka gumowa wypustka która ma wejść w otwór w dachu żeby nie było styku z karoserią, i ot cały problem , dodadkowo dzięi temu antena lepiej Ci przylegnie do dachu i będzie mniejsze prawdopodobieństwo że będzie coś ciec .
A ja mam jeszcze pytanko , jak na wszelki wypadek jeszcze lepiej to uszczelnić , żeby mi wilgoć dachu nie zeżarła ?

A ja mam jeszcze pytanko , jak na wszelki wypadek jeszcze lepiej to uszczelnić , żeby mi wilgoć dachu nie zeżarła ?
No cóż , na sprzedaż
:(
:(