problem z kontrolką świec żarowych
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam Was. mam takie szybkie pytanie i oczekują od Was porady. Jestem posiadaczem VW golf IV TDI r prod 2001 o kodzie silnika ALH. Ostatnio znów wymieniłem czujnik świateł stop. Poprzedni po około roku działania uległ awarii. Oba kupiłem za 25 złotych. I mam takie pytanie- czy to normalne jest, że jak nacisnę pedał hamulca to świecą mi światła stop nawet bez włożonego kluczyka w stacyjce???? i Drugie pytanie - ostatnio zauważyłem iż czasem kontrolka świec żarowych wyłącza się po dość długim okresie, nawet przy ciepłym silniku. Trwa to czasem 10 sekund zanim zgaśnie. Gdy odpalę silnik a świeca nie zdążyła zgasnąć to po odpaleniu na moment zwiększają się obroty silnika i zaraz wszystko wraca do normy. Dzieje się to naprawdę sporadycznie i w znakomitej większości kontrolka świec gaśnie bardzo szybko, niemniej zauważyłem ten fakt. Czy to świece, czy to czujnik temperatury płynu może szwankować??? lub czy tym się nie przejmować. Podejrzewam również że może to być wina tego czujnika stop. Proszę o jakąś poradę.
Tak to normalneczy to normalne jest, że jak nacisnę pedał hamulca to świecą mi światła stop nawet bez włożonego kluczyka w stacyjce????
I jedno i drugie. Jak masz interfejs to procedurę pewnie znasz, jak nie to miernik do łapy i mierz świece - może uda się rozwiązać problem przez wykluczenie.Czy to świece, czy to czujnik temperatury płynu może szwankować???
usterka świec żarowych nie powoduje dłuższego świecenia kontrolki podgrzewania świec - przyczyną są tylko i wyłącznie sporadyczne przerwy w obwodzie czujnika G62 - albo przerwy w obwodzie występują w samym czujniku albo jego wtyczce albo na instalacji. Bardziej jednak obstawiam zaśniedziałe piny czujnika lub wtyczki.
dzięki Wam za posty. zrobiłem jak Sztomel napisał- przeczyściłem piny na wtyczce. zobaczymy co bedzie. Jeżeli się będzie to częściej powtarzać to będę myślał nad wymianą obu czujników.