Przy wolnej jeździe stuka. Dużo rzeczy sprawdzone
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
sprawdź tuleje na wahaczu tą z tyłu, prawdopodobnie guma jest mocno zużyta i stuka, czy przy ruszaniu też tak się dzieje?
MaciU
- proinstalnet
- Ma gadane
sprawdz poduszki amortyzatora jak sa wybite to takie sa oznaki
- proinstalnet
- Ma gadane
tak mozna podnies na lewarek auto i pociagaj sprezyna do przodu i do tyłu jezeli jest luz sprawa rozwiazana
Re: Przy wolnej jeździe stuka. Dużo rzeczy sprawdzone
spróbuj ściągnąć gumowe osłony pod pokrywą silnika i sprawdź czy poduszka nie jest wybita (krzywa lub za wysoko wystaje)HASAN_SAS pisze:Można to sprawdzić beż ściągania amortyzatorów?proinstalnet pisze:sprawdz poduszki amortyzatora jak sa wybite to takie sa oznaki
MaciU
- proinstalnet
- Ma gadane
no ewidentnie mało gwintu wystaje odkrec ta srube najlepiej pneumatem a jezeli takiego nie posiadasz to musisz auto podniesc na lewarek zsunac lekko oslone amortyzatora. nastepnie wziac pasek wielorowkowy zawinąc go raz o golen amortyzatora i zacisnac (złapac) kluczem zaciskowym tzw. żaba wtedy trzymajac za golen amortyzatora probowac odkrecic nastepnie trzeba zdjac ta taka duza metalowa podkladke a pod nia bedzie sruba t ta smieszna nakretke wlasnie trzeba dokrecic tyle ze na opuszczonym aucie . Nastepnym krokiem bedzie poskladanie tego w odwrotnej kolejnosci:) mam nadzieje ze pomoglem
-
- Wamia Mazury
- Auto: Golf V
- Silnik: BKC
- Kontakt:
HASAN_SAS, jak to sprężyna ma luż bo nawet jakby to nie było do końca skręcone to i tak sprężyna siedzi ciasno w kolumnie.
proinstalnet, od przytrzymania trzpienia amortyzatora jest ta dziura od góry na klucz imbusowy a nie żabą po tłoczysku ściskać.
A do dociskania tej nakrętki która jest pod spodem ja używam takiej samoróbki zrobionej z klucza od kół pasuje idealnie
proinstalnet, od przytrzymania trzpienia amortyzatora jest ta dziura od góry na klucz imbusowy a nie żabą po tłoczysku ściskać.
A do dociskania tej nakrętki która jest pod spodem ja używam takiej samoróbki zrobionej z klucza od kół pasuje idealnie
- proinstalnet
- Ma gadane
kilkanascie samochodow probwoalem odkrecic tym imbusem jesli Ci sie udalo to to gratuluje w wiekszosci przypadkow klucz ampulowy jest zlamany i zoastaje w srodku. mam swoj warsztat samochodowy robie na prawde duzo aut i nigdy w zyciu tego gniazda na ampul nie uzywalem chyba ze do dokrecenia tej nakretki ponizej. jeszcze raz powtarzam odkrecanie nakretki glownej kielicha z pomoca klucza ampulowego bodajze 6 moze zaznaczam moze skutkowac jego zlamaniem i pozostaniem w srodku gniazda. powodzenia
- Progresywny
- Lubie to!
A ja bym sprawdził czy spinki na klockach się trzymają Bo jesli wypadły to klocki mogą przy wolnej jezdzie hałasować... aż do momentu kiedy przycisniesz pedał hamulca.