Poradnik jak rozwiazc problem poduszek 6Q0 609 605 A

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

hary18d
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: hary18d » śr wrz 01, 2010 20:17

Witam,
jako iz sam posiadalem problem z bledem sterownika poduszek o numerze seryjnym 6Q0 609 605 A w swoim VW Golfie 1.6 z 2000 roku i szukalem dwa dni rozwiazania na masie forum(na tym takze) i sie jego nie doszukalem.Zaznaczam iz posiadam kabel VAGCOM KKL pod USB. Nie widzialo mi sie inwestowac pieniadze w nowy kabel VCDS,wiec sciagnalem wersje VCDS Lite ze strony producenta:

http://www.ross-tech.com/vcds-lite/download/index.html

zainstalowalem i w tej oto wersji bez strachu jak to bylo w wersji vag-com 311-2 mozna zresetowac blad lub dowiedziec sie co jest przyczyna bledu, a zarazem wystarczy zwykly kabel KKL:) Nie wyskakuje juz blad, ze sterownik moze byc uszkodzony wiec wydaje mi sie ze nie ma strachu. Oczywiscie wersja programu jest shareware wiec proponuje od razu wejsc w SELECT CONTROL MODULE a nastepnie w 15-AIRBAGS gdyz jesli wybierzemy auto scan wyskoczy nam okienko ze nie jest to pelna wersja :)

Mam nadzieje ze pomoze to wielu osobom rozwiazac problem taki jaki ja posiadalem. Nikt na zadnym z forum nie podal ze mozna ten problem rozwiazac w ten sposob ktory mysle ze jest najlatwiejszy i zarazem darmowy i 100% legalny :) W razie jakichkolwiek pytan prosze pisac. Jesli posiadaja Panstwo jakiekolwiek pytania prosze pisac i jesli opisalem cos nie jasno takze prosze pytac :) a poprawie :)

Awatar użytkownika
robertsobol1983
Forum Master
Forum Master

Post autor: robertsobol1983 » czw wrz 02, 2010 15:39

Masz tu na myśli kolego ten problem co dotyczy sprawy że jak się połączy ze sterownikiem poduszek vagiem to on uszkadza sterownik i już na zawsze będzie się kontrolka paliła od poduszek dopóki się nowego sterownika nie założy tak?? Ten problem co wyskakuje nawet ostrzeżenie w vagu że na własne ryzyko się łączy ze sterownikiem poduszek i że to dotyczy tylko kilku roczników modelowych i że jest duże prawdopodobieństwo uszkodzenia sterownika po połączeniu - tak?

To z Twojego postu wnioskuję że wystarczy zwykły kabel jaki używamy z vagiem tylko wchodzić tym programem co podałeś w linku i nie ma prawdopodobieństwa uszkodzenia sterownika - tak?

Ale VSDS nie działa na vagoskim kablu jaki używamy do vaga - a ten vcds lite działa tak???

Ani Mazda, ani Merca gwiazda nie da Ci tyle, co VW JAZDA :)

NIE UDZIELAM PORAD I NIE ANALIZUJE LOGÓW NA PW

Awatar użytkownika
robertsobol1983
Forum Master
Forum Master

Post autor: robertsobol1983 » czw wrz 02, 2010 15:57

Kurde!!! Aż musiałem to sprawdzić bo mnie korciło. Co prawda problemu z poduszkami nie miałem i nie mam i oby tak dalej i auto mam z 2002r więc problem nie powinien mnie dotyczyć ale faktycznie :pub: jest tak jak piszesz. Działa vsds lite i bez problemu łączy sie ze sterownikiem poduszek bez żadnych ostrzeżeń (z innymi sterownikami również się łączy) i ku :shock: mojemu zdziwieniu bo nie paliły mi się poduchy na desce miałem błąd ale naszczęscie mówiący o złym napięciu akumulatora (dlatego poduchy się nie paliły) który od razu wykasowałem i jest sii. Poduszki cacy i oczywiście mistrzu plusik ode mnie bo to jest bardzo ważna rzecz dla nas tutaj i proponuję byś ten post przeniósł do FAQ by więcej użytkowników go przeglądnęło

hary18d
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: hary18d » pt wrz 03, 2010 22:11

Przepraszam robertsobol1983 ze sie nie odzywalem tak dlugo i nie zdazylem odpowiedziec na twoje pytania :) Oczywiscie na wszystkie pytania odpowiedz jest prosta - TAK :) Ciesze sie ze pomoglem. Ogolnie VCDS Lite jak dla mnie rozwiazal kluczowy problem zwiazany z poduchami w mym sterowniku bez placenia 50 zl mechanikom oraz tracenia pieniedzy na kabel z can-em ktory dla nas wlascicieli starszych autek jest wyrzuceniem pieniedzy w bloto :) A odnosnie przeniesienia postu do FAQ z checia, jednak nie wiem jak to zrobic :) ale napisze do admina i zobaczymy co sie da zrobic :)

Awatar użytkownika
robertsobol1983
Forum Master
Forum Master

Post autor: robertsobol1983 » sob wrz 04, 2010 10:33

:pub:

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”