Witam,
jako iz sam posiadalem problem z bledem sterownika poduszek o numerze seryjnym 6Q0 609 605 A w swoim VW Golfie 1.6 z 2000 roku i szukalem dwa dni rozwiazania na masie forum(na tym takze) i sie jego nie doszukalem.Zaznaczam iz posiadam kabel VAGCOM KKL pod USB. Nie widzialo mi sie inwestowac pieniadze w nowy kabel VCDS,wiec sciagnalem wersje VCDS Lite ze strony producenta:
http://www.ross-tech.com/vcds-lite/download/index.html
zainstalowalem i w tej oto wersji bez strachu jak to bylo w wersji vag-com 311-2 mozna zresetowac blad lub dowiedziec sie co jest przyczyna bledu, a zarazem wystarczy zwykly kabel KKL:) Nie wyskakuje juz blad, ze sterownik moze byc uszkodzony wiec wydaje mi sie ze nie ma strachu. Oczywiscie wersja programu jest shareware wiec proponuje od razu wejsc w SELECT CONTROL MODULE a nastepnie w 15-AIRBAGS gdyz jesli wybierzemy auto scan wyskoczy nam okienko ze nie jest to pelna wersja
Mam nadzieje ze pomoze to wielu osobom rozwiazac problem taki jaki ja posiadalem. Nikt na zadnym z forum nie podal ze mozna ten problem rozwiazac w ten sposob ktory mysle ze jest najlatwiejszy i zarazem darmowy i 100% legalny W razie jakichkolwiek pytan prosze pisac. Jesli posiadaja Panstwo jakiekolwiek pytania prosze pisac i jesli opisalem cos nie jasno takze prosze pytac a poprawie
Poradnik jak rozwiazc problem poduszek 6Q0 609 605 A
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- robertsobol1983
- Forum Master
Masz tu na myśli kolego ten problem co dotyczy sprawy że jak się połączy ze sterownikiem poduszek vagiem to on uszkadza sterownik i już na zawsze będzie się kontrolka paliła od poduszek dopóki się nowego sterownika nie założy tak?? Ten problem co wyskakuje nawet ostrzeżenie w vagu że na własne ryzyko się łączy ze sterownikiem poduszek i że to dotyczy tylko kilku roczników modelowych i że jest duże prawdopodobieństwo uszkodzenia sterownika po połączeniu - tak?
To z Twojego postu wnioskuję że wystarczy zwykły kabel jaki używamy z vagiem tylko wchodzić tym programem co podałeś w linku i nie ma prawdopodobieństwa uszkodzenia sterownika - tak?
Ale VSDS nie działa na vagoskim kablu jaki używamy do vaga - a ten vcds lite działa tak???
To z Twojego postu wnioskuję że wystarczy zwykły kabel jaki używamy z vagiem tylko wchodzić tym programem co podałeś w linku i nie ma prawdopodobieństwa uszkodzenia sterownika - tak?
Ale VSDS nie działa na vagoskim kablu jaki używamy do vaga - a ten vcds lite działa tak???
Ani Mazda, ani Merca gwiazda nie da Ci tyle, co VW JAZDA :)
NIE UDZIELAM PORAD I NIE ANALIZUJE LOGÓW NA PW
- robertsobol1983
- Forum Master
Kurde!!! Aż musiałem to sprawdzić bo mnie korciło. Co prawda problemu z poduszkami nie miałem i nie mam i oby tak dalej i auto mam z 2002r więc problem nie powinien mnie dotyczyć ale faktycznie jest tak jak piszesz. Działa vsds lite i bez problemu łączy sie ze sterownikiem poduszek bez żadnych ostrzeżeń (z innymi sterownikami również się łączy) i ku mojemu zdziwieniu bo nie paliły mi się poduchy na desce miałem błąd ale naszczęscie mówiący o złym napięciu akumulatora (dlatego poduchy się nie paliły) który od razu wykasowałem i jest sii. Poduszki cacy i oczywiście mistrzu plusik ode mnie bo to jest bardzo ważna rzecz dla nas tutaj i proponuję byś ten post przeniósł do FAQ by więcej użytkowników go przeglądnęło
Przepraszam robertsobol1983 ze sie nie odzywalem tak dlugo i nie zdazylem odpowiedziec na twoje pytania Oczywiscie na wszystkie pytania odpowiedz jest prosta - TAK Ciesze sie ze pomoglem. Ogolnie VCDS Lite jak dla mnie rozwiazal kluczowy problem zwiazany z poduchami w mym sterowniku bez placenia 50 zl mechanikom oraz tracenia pieniedzy na kabel z can-em ktory dla nas wlascicieli starszych autek jest wyrzuceniem pieniedzy w bloto A odnosnie przeniesienia postu do FAQ z checia, jednak nie wiem jak to zrobic ale napisze do admina i zobaczymy co sie da zrobic
- robertsobol1983
- Forum Master